Η Γενική Διάσκεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ενέκρινε ψήφισμα για να θεωρήσει την Παλαιστίνη κράτος, μετέδωσαν την Παρασκευή πρακτορεία ειδήσεων, όπως μεταδίδει το Middle East Monitor.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Al Sharq Al Awsat, αυτό έγινε καθώς τα μέλη του ΔΟΑΕ ψήφισαν ένα σχέδιο ψηφίσματος για την επίσημη έγκριση του χαρακτηρισμού του «Κράτους της Παλαιστίνης».
Η Γενική Διάσκεψη του ΔΟΑΕ είχε ψηφίσει, με συντριπτική πλειοψηφία 92 χωρών, το αιγυπτιακό σχέδιο ψηφίσματος να υιοθετήσει επίσημα τον χαρακτηρισμό «Κράτος της Παλαιστίνης» και να του παραχωρήσει περισσότερα προνόμια και δικαιώματα.
Σε δήλωση την Παρασκευή, το Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο είπε ότι η συντριπτική ψηφοφορία στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ήταν μια ξεκάθαρη καταδίκη της ισραηλινής κατοχικής πολιτικής επέκτασης και παράνομης προσάρτησης κατά παράβαση των διεθνών νόμων.
Το Συμβούλιο ευχαρίστησε «όλες τις χώρες που υποστήριξαν και ενέκριναν την απόφαση, ιδιαίτερα την αδελφή Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, η οποία υπέβαλε το αίτημα εξ ονόματος του Κράτους της Παλαιστίνης».
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου, Ραγουί Φατούχ, χαιρέτισε την απόφαση της Αγγλικανικής Εκκλησίας στη Νότια Αφρική να κηρύξει το Ισραήλ «κράτος απαρτχάιντ».
«Αυτή η απόφαση είναι μια νίκη για την παλαιστινιακή μας υπόθεση και εκφράζει την έκταση της αδικίας και των φυλετικών διακρίσεων σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, ιδίως της εισβολής σε ισλαμικούς και χριστιανικούς χώρους λατρείας, τις επιθέσεις κατά χριστιανών κληρικών και τις επιχειρήσεις καταστολής που διαπράττουν οι φασιστική κυβέρνηση κατοχής», είπε ο Φατούχ.
Η Ανώτατη Επιτροπή Εκκλησιαστικών Υποθέσεων στην Παλαιστίνη χαιρέτισε επίσης την απόφαση της Αγγλικανικής Εκκλησίας, σημειώνοντας ότι ήρθε ως απάντηση και σε αλληλεγγύη με τις εκκλήσεις των Παλαιστινίων Χριστιανών να λογοδοτήσουν το Ισραήλ για τα «εγκλήματά του κατά του παλαιστινιακού λαού».
Η Αγγλικανική Εκκλησία στη Νότια Αφρική έχει επισκοπές στη Ναμίμπια, το Λεσόθο, το Εσβατίνι, τη Μοζαμβίκη, την Αγκόλα και την Αγία Ελένη, εκτός από τη Νότια Αφρική. Πραγματοποιεί το εκκλησιαστικό της συμβούλιο, τη «Σύνοδο», κάθε τρία χρόνια.