ΑΘΗΝΑ
14:51
|
21.09.2024
Οι νομοθέτες επιστρέφουν στο Κογκρέσο χωρίς ξεκάθαρο μονοπάτι για την επίλυση μιας διαμάχης που ίσως κλείσει μεγάλα μέρη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης άμεσα.
Μια γενική άποψη του λόφου του Καπιτωλίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι νομοθέτες επιστρέφουν στο Κογκρέσο το Σάββατο χωρίς ξεκάθαρο μονοπάτι για την επίλυση μιας διαμάχης που φαίνεται πιθανό να κλείσει μεγάλα μέρη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, από τα εθνικά πάρκα μέχρι την οικονομική ρύθμιση, σε λιγότερο από 18 ώρες, αναφέρει το Reuters.

Οι εσωκομματικές διαμάχες μεταξύ των Ρεπουμπλικανών που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν ωθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στα πρόθυρα της τέταρτης μερικής παύσης λειτουργίας τους μέσα σε μια δεκαετία, καθώς η Βουλή δεν μπόρεσε να εγκρίνει νομοθεσία που θα κρατούσε την κυβέρνηση ανοιχτή μετά την έναρξη του δημοσιονομικού έτους την 1η Οκτωβρίου.

Από την άλλη πλευρά του Καπιτωλίου, η Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς πρόκειται να προωθήσει ένα νομοσχέδιο για μια προσωρινή λύση όσον αφορά τη χρηματοδότηση, αλλά η τελική ψηφοφορία μπορεί να αργήσει μέρες.

Εκατοντάδες χιλιάδες ομοσπονδιακοί υπάλληλοι θα στερηθούν τη χρηματοδότηση για να κάνουν τη δουλειά τους εάν τα δύο κοινοβούλια δεν στείλουν ένα νομοσχέδιο δαπανών στον Δημοκρατικό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να υπογράψει νόμο έως τις 12:01 π.μ. (0401 GMT) της Κυριακής.

Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες έχουν ήδη καταρτίσει λεπτομερή σχέδια που διευκρινίζουν ποιες υπηρεσίες πρέπει να συνεχιστούν, όπως έλεγχος αεροδρομίου και περιπολίες στα σύνορα, και ποιες πρέπει να κλείσουν, όπως επιστημονική έρευνα και διατροφική βοήθεια σε 7 εκατομμύρια φτωχές μητέρες.

Οι περισσότεροι από τους 4 εκατομμύρια και πλέον υπαλλήλους της κυβέρνησης δεν θα πληρώνονταν, είτε εργάζονταν είτε όχι.

Στην Ατλάντα, οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 99α γενέθλια του πρώην προέδρου Τζίμι Κάρτερ μεταφέρθηκαν από την Κυριακή στο Σάββατο για να αποφευχθεί η αναστάτωση, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η αντιπαράθεση έρχεται λίγους μήνες αφότου το Κογκρέσο έφερε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο χείλος της χρεοκοπίας για το χρέος της ύψους 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Το δράμα έχει προκαλέσει ανησυχίες στη Wall Street, όπου ο οίκος αξιολόγησης Moody’s έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να βλάψει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ.

Το Κογκρέσο συνήθως εγκρίνει νομοσχέδια δαπανών διακοπής για να βρει περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτεί τη λεπτομερή νομοθεσία που ορίζει τη χρηματοδότηση για ομοσπονδιακά προγράμματα.

Φέτος, μια ομάδα Ρεπουμπλικανών έχει μπλοκάρει τη δράση στη Βουλή, καθώς πίεσε να ενισχύσει τη μετανάστευση και να μειώσει τις δαπάνες κάτω από τα επίπεδα που είχαν συμφωνηθεί στο ανώτατο όριο του χρέους την περασμένη άνοιξη.

Την Παρασκευή, 21 Ρεπουμπλικάνοι ενώθηκαν με τους Δημοκρατικούς για να νικήσουν τη νομοθεσία που αντικατόπτριζε αυτά τα αιτήματα, λέγοντας ότι η Βουλή θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ψήφιση λεπτομερών λογαριασμών δαπανών για ολόκληρο το οικονομικό έτος, ακόμη και αν αυτό οδηγήσει σε κλείσιμο βραχυπρόθεσμα.

Αυτό εξόργισε άλλους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι δήλωσαν ότι είχαν δώσει την ευκαιρία να προωθήσουν συντηρητικές πολιτικές.

«Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση με τα 21 άτομα που επέλεξαν να ψηφίσουν «όχι» σε αυτό που ήταν ένα πολύ καλό σχέδιο», δήλωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων Νικόλ Μαλλιωτάκη από τη Νέα Υόρκη.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κέβιν ΜακΚάρθι είπε ότι η Βουλή μπορεί να προσπαθήσει να βασιστεί στους Δημοκρατικούς για να βοηθήσει στην ψήφιση ενός νομοσχεδίου που θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση στα τρέχοντα επίπεδα, παρόλο που αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αμφισβήτηση της ηγεσίας του από τους σκληροπυρηνικούς. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Γερουσία πρόκειται να διεξαγάγει διαδικαστική ψηφοφορία στη 1:00 μ.μ. (17:00 GMT) για παράταση της κρατικής χρηματοδότησης έως τις 17 Νοεμβρίου. Απολαμβάνει ευρείας υποστήριξης από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς, αλλά τα πολυάριθμα εμπόδια της αίθουσας σημαίνουν ότι η ψηφοφορία για την τελική ψήφιση μπορεί να καθυστερήσει μέχρι την Τρίτη.

Ακόμα κι αν αυτό περάσει, τα δύο κοινοβούλια θα πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους πριν στείλουν οποιοδήποτε νομοσχέδιο στο γραφείο του Μπάιντεν. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει άλλο ένα εμπόδιο, καθώς ο ΜακΚάρθι είπε ότι αντιτίθεται στη βοήθεια 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο της Γερουσίας.

«Συνεχίζουμε να προσπαθούμε να βρούμε μια διέξοδο από αυτό», είπε την Παρασκευή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

CERN: Ανακοινώνει μαζικές απολύσεις Ρώσων επιστημόνων-Ακυρώνονται άδειες παραμονής

Μιχάλης Κατρίνης: Ζήτημα επιβίωσης για τη χώρα το ζωντάνεμα της επαρχίας

Απελευθερώθηκε ο Νεοζηλανδός πιλότος που κρατούνταν από τους αντάρτες της Παπούα

Γάζα: Δέκα νεκροί κατόπιν ισραηλινού χτυπήματος σε σχολείο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα