ΑΘΗΝΑ
11:23
|
09.12.2023
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέφυγε ένα ομοσπονδιακό κλείσιμο, αφού επιτέχθει μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία μεταξύ Βουλής και Γερουσίας για χρηματοδότηση.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι δέχεται πιέσεις από σκληροπυρηνικούς στο δικό του κόμμα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αποφύγει ένα ομοσπονδιακό κλείσιμο, αφού τόσο η Βουλή όσο και η Γερουσία συμφώνησαν σε μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης, αναφέρει το BBC.

Ένα νομοσχέδιο που διασφαλίζει τη χρηματοδότηση έως τις 17 Νοεμβρίου έλαβε συντριπτική υποστήριξη και υπεγράφη από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν λίγα λεπτά πριν από τη λήξη της προθεσμίας.

Ωστόσο, αποκλείει οποιαδήποτε νέα βοήθεια προς την Ουκρανία, που αποτελεί πλήγμα για τους Δημοκρατικούς, για τους οποίους αυτό ήταν βασικό αίτημα.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής Κέβιν Μακάρθι υπέβαλε το νομοσχέδιο σε πείσμα των σκληροπυρηνικών στο δικό του κόμμα.

Ένα κυβερνητικό κλείσιμο, το οποίο θα έθετε σε άδεια δεκάδες χιλιάδες ομοσπονδιακούς υπαλλήλους χωρίς αμοιβή και θα ανέστειλε διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες, επρόκειτο να ξεκινήσει στις 00:01 ET (04:01 GMT) την Κυριακή.

Όμως, σε μια δραματική ανατροπή το απόγευμα του Σαββάτου, ο κ. Μακάρθι αποφάσισε να θέσει σε ψηφοφορία το προσωρινό μέτρο χρηματοδότησης που θα κρατούσε ανοιχτή την κυβέρνηση.

Το μέτρο περιλαμβάνει χρηματοδότηση για φυσικές καταστροφές, αλλά δεν κάνει σημαντικές παραχωρήσεις στα επίπεδα δαπανών – βασικό αίτημα των Ρεπουμπλικανών που ελέγχουν την Κάτω Βουλή.

Η πλειοψηφία των βουλευτών επιθυμούσε να αποτρέψει ένα κλείσιμο και το νομοσχέδιο υποστηρίχθηκε από περισσότερους Δημοκρατικούς παρά Ρεπουμπλικάνους, με 90 Ρεπουμπλικάνους της Βουλής να το καταψήφισαν.

Η κίνηση ήταν ένα πλήγμα για μια μικρή ομάδα δεξιών Ρεπουμπλικανών που ανέστειλαν τις διαπραγματεύσεις στην αίθουσα με ανυποχώρητα αιτήματα για περικοπές δαπανών και χωρίς νέα βοήθεια για την Ουκρανία.

Και με τη Βουλή να διακόπτεται αμέσως μετά την ψηφοφορία, η Γερουσία, η οποία είχε συμφωνήσει το δικό της νομοσχέδιο που περιελάμβανε βοήθεια για την Ουκρανία, δεν είχε άλλη επιλογή από το να εγκρίνει τη νομοθεσία της Βουλής. Μόνο εννέα γερουσιαστές ψήφισαν κατά – όλοι Ρεπουμπλικάνοι.

Ο κ. Μακάρθι παραδέχτηκε ότι η συμφωνία της τελευταίας στιγμής δεν ήταν η διαδρομή που ήθελε να ακολουθήσει, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι «προσπάθησε να περάσει το πιο συντηρητικό μέτρο αναστολής» αλλά «δεν είχαμε 218 Ρεπουμπλικάνους».

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε λίγο μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι «οι ακραίοι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων» προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια «κατασκευασμένη κρίση» και προέτρεψε τον Πρόεδρο ΜακΚάρθι να επιτρέψει μια περαιτέρω συμφωνία χρηματοδότησης για την Ουκρανία να περάσει χωρίς καθυστέρηση.

Είπε: «Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε τη διακοπή της αμερικανικής υποστήριξης προς την Ουκρανία».

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, ανώτεροι ηγέτες της Γερουσίας και των δύο κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της μειοψηφίας Μιτς ΜακΚόνελ, εξέδωσαν κοινή δήλωση που σηματοδοτεί την πρόθεσή τους να «διασφαλίσουν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει να παρέχει» υποστήριξη στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες.

Έγινε αφότου ο γερουσιαστής Μάικλ Μπένετ – ένα μέλος των Δημοκρατικών από το Κολοράντο, που υποστηρίζει περισσότερη χρηματοδότηση για το Κίεβο – ανέστειλε τις διαδικασίες του Σαββάτου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη εγγυήσεων για την Ουκρανία που περιλαμβάνονται στη συμφωνία.

Το Κογκρέσο ενέκρινε περίπου 113 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική, ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία πραγματοποίησε την πλήρη εισβολή της πέρυσι. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε άλλα 24 δισ. δολάρια.

Οι διακοπές λειτουργίας συμβαίνουν όταν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου δεν είναι σε θέση να συμφωνήσουν για το περίπου 30% των ομοσπονδιακών δαπανών που πρέπει να εγκρίνουν πριν από την έναρξη κάθε οικονομικού έτους την 1η Οκτωβρίου.

Με τους Ρεπουμπλικάνους να κατέχουν μια ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή και τους Δημοκρατικούς να κατέχουν τη Γερουσία με μία μόνο έδρα, οποιοδήποτε μέτρο χρηματοδότησης χρειάζεται στήριξη και από τα δύο κόμματα.

Οι επανειλημμένες προσπάθειες να περάσουν νομοσχέδια για τις δαπάνες στη Βουλή έχουν ματαιωθεί τις τελευταίες εβδομάδες από τους αντάρτες δεξιούς.

Η ομάδα αντιτάχθηκε στα βραχυπρόθεσμα μέτρα δαπανών και πίεσε για περικοπές με την ψήφιση μακροπρόθεσμων λογαριασμών δαπανών με εξοικονόμηση ειδικών υπηρεσιών, παρόλο που τέτοια νομοσχέδια έχουν ελάχιστες πιθανότητες να προχωρήσουν στη Γερουσία.

Ο κ. ΜακΚάρθι ήταν εξαιρετικά απρόθυμος να βασιστεί στις ψήφους των Δημοκρατικών για να περάσει το νομοσχέδιο της Βουλής μέχρι την τελευταία στιγμή, δεδομένου ότι αυτό θα εξόργιζε αυτά τα σκληροπυρηνικά συντηρητικά μέλη του κόμματός του.

Αυτό το δράμα είναι πιθανό να επαναληφθεί ξανά σε λιγότερο από επτά εβδομάδες, καθώς δεν έχουν επιλυθεί θεμελιώδεις διαφωνίες σχετικά με τα επίπεδα των κυβερνητικών δαπανών και τις πολιτικές μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, και μεταξύ των ίδιων των Ρεπουμπλικανών.

Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής της Φλόριντα Ματ Γκάετς και οι σκληροπυρηνικοί συντηρητικοί στη Βουλή πρέπει να πάρουν μια απόφαση.

Η απόφαση του κ. ΜακΚάρθι να βασιστεί στις ψήφους των Δημοκρατικών για την ψήφιση του βραχυπρόθεσμου νομοσχεδίου ήταν υποτίθεται μια κόκκινη γραμμή που, εάν ξεπεραστεί, θα οδηγούσε σε μια προσπάθεια απομάκρυνσης του Προέδρου από την ηγετική του θέση, ενεργοποιώντας μια λεγόμενη πρόταση εκκένωσης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους το Σάββατο, ο κ. Γκάετς είπε ότι η ομιλία του κ. ΜακΚάρθι ήταν «είχε σαθρά θεμέλια», αλλά δεν έχει ακόμη ανακοινώσει σχέδια για την εκδίωξη του Καλιφορνέζου βουλευτή.

Στη συνέντευξη Τύπου του Σαββάτου, ο κ. ΜακΚάρθι προκάλεσε όσους του αντιτίθενται «για να δούμε!», προσθέτοντας: «Πρέπει να υπάρχει ένας ενήλικας στο δωμάτιο».

Οι επόμενες μέρες θα αποκαλύψουν εάν ο κ. Γκάετς και η παρέα ήταν σοβαροί σχετικά με την απειλή τους – ή απλώς μπλόφαραν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δημοσκόπηση GPO: Κάτω από το 10% ο ΣΥΡΙΖΑ

Σύσκεψη για την οπαδική βία στο Μαξίμου

Εκλεκτή της Μενδώνη η νέα γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων

Υπέρ της κοινής δήλωσης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν ο Γεραπετρίτης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα