Το Κοσσυφοπέδιο ζήτησε από τη Σερβία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα κοινά σύνορά της και προειδοποίησε ότι είναι έτοιμη να προστατεύσει την εδαφική της ακεραιότητα, αφού οι ΗΠΑ προειδοποίησαν για τιμωρητικά μέτρα κατά του Βελιγραδίου και ο πρόεδρος της Σερβίας επέμεινε ότι «δεν θέλει πόλεμο», μεταδίδει ο Guardian.
«Καλούμε τη Σερβία να αποσύρει αμέσως όλα τα στρατεύματα από τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο», είπε η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, απαιτώντας από το Βελιγράδι να «αποστρατιωτικοποιήσει» 48 στρατιωτικές και αστυνομικές βάσεις, «οι οποίες αποτελούν μόνιμη απειλή για τη χώρα μας».
Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών είναι υψηλή από την περασμένη Κυριακή, όταν καλά οπλισμένοι Σέρβοι παραστρατιωτικοί έστησαν ενέδρα σε περιπολικό της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό. Τρεις Σέρβοι ένοπλοι σκοτώθηκαν στη μάχη που ακολούθησε, κοντά στο χωριό Bajska.
Η πυρομαχία προκάλεσε νέα διεθνή ανησυχία σχετικά με τη σταθερότητα του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο έχει αλβανική πλειοψηφία και κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 μετά από μια εξέγερση των ανταρτών και μια επέμβαση του ΝΑΤΟ το 1999.
Η Σερβία απέσυρε ορισμένα από τα στρατεύματά της το Σάββατο μετά από προειδοποιήσεις από την Ουάσιγκτον ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τιμωρητικά μέτρα για αυτό που ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «άνευ προηγουμένου» συσσώρευση σερβικών στρατευμάτων και τεθωρακισμένων στα σύνορα.
Ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε στους Financial Times ότι έδωσε εντολή για την απόσυρση του τμήματος, λέγοντας ότι οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια θα ήταν αντιπαραγωγική και πρόσθεσε: «Η Σερβία δεν θέλει πόλεμο».
Ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου επιβεβαίωσε την απομάκρυνση ορισμένων στρατευμάτων και εξοπλισμού που είχαν μετακινηθεί σε θέσεις γύρω από τα σύνορα τις τελευταίες πέντε ημέρες, αλλά μια σημαντική δύναμη παραμένει μόνιμα εγκατεστημένη στην περιοχή.
«Η ανάπτυξη σερβικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο είναι το επόμενο βήμα της Σερβίας για να απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας», ανέφερε η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου σε ανακοίνωσή της, που εκδόθηκε αργά το Σάββατο μετά την μερική απόσυρση.
«Αυτή η ανάπτυξη περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων και βαρέως πυροβολικού». Πρόσθεσε: «Το Κοσσυφοπέδιο, σε συντονισμό με διεθνείς εταίρους, είναι πιο αποφασισμένο από ποτέ να προστατεύσει την εδαφική του ακεραιότητα».
Η κυβέρνηση της Πρίστινα είπε ότι «διατήρησε συνεχή επαφή με τις ΗΠΑ και τις χώρες της ΕΕ σχετικά με αυτή τη σοβαρή απειλή από τη Σερβία και η αντίδραση των ΗΠΑ… ήταν άμεση».
Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι παρακολουθούν τη σερβική ανάπτυξη κατά μήκος των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κάλεσε τον Βούτσιτς να απαιτήσει «άμεση αποκλιμάκωση» και επιστροφή σε μια προηγούμενη συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο.