ΑΘΗΝΑ
00:39
|
07.05.2024
Η καταγγελία έρχεται την ώρα που περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχουν καταφύγει στην Αρμενία από τις 24 Σεπτεμβρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας δήλωσε ότι ένοπλες μονάδες του Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκαν σε όχημα που μετέφερε προμήθειες για αρμενικά φυλάκια κοντά στο χωριό Κουτ στην ανατολική Αρμενία.

Από την πλευρά του Μπακού, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν εξέδωσε δήλωση με την οποία αρνήθηκε την κατηγορία.

Αυτό συμβαίνει λίγο μετά την ανακοίνωση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ) ότι η Αρμενία κατέθεσε αγωγή κατά του Αζερμπαϊτζάν για φυλετικές διακρίσεις κατά των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχουν καταφύγει στην Αρμενία από τις 24 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε η Ναζέλι Μπαγντασαριάν, εκπρόσωπος του αρμενικού υπουργικού συμβουλίου.

Η έξοδος του πλειοψηφικά αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ξεκίνησε αφού το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της λεγόμενης «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης που ξεκίνησε εναντίον της αποσχισθείσας περιοχής στις 19 Σεπτεμβρίου.

Μετά από αυτή τη δήλωση, οι αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με τη μεσολάβηση Ρώσων ειρηνευτικών δυνάμεων, συμφώνησαν να αφοπλίσουν και να παραδώσουν όλο τον οπλισμό τους στο Μπακού την επόμενη μέρα. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, δηλώνει ότι δε συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε επίσης:

Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, από την άλλη πλευρά, δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα για την υποστήριξη της «ενσωμάτωσης» των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που επιλέγουν να παραμείνουν στην περιοχή. Ωστόσο υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές για πράξεις βίας κατά των Αρμενίων, που χαρακτηρίζονται ως μέρος της εφαρμογής μιας απόφασης «εθνοκάθαρσης» της περιοχής.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα