ΑΘΗΝΑ
01:51
|
10.05.2024
Όσο δύσκολα κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος της βουλής των αντιπροσώπων (χρειάστηκε 15 γύρους ψηφοφορίας), τόσο εύκολα εξέπεσε του αξιώματος απόψε.
Κέβιν Μακάρθι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων ο πρόεδρος του σώματος Κέβιν Μακάρθι με 216 ψήφους υπέρ της πρότασης καθαίρεσής του που κατέθεσε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Ματ Γκέιτς και 210 κατά.

Πρόκειται για ιστορική «πρωτιά» καθώς ως σήμερα κανένας πρόεδρος της βουλής των αντιπροσώπων δεν είχε καθαιρεθεί σε παρόμοια ψηφοφορία.

Από εδώ και μπρος ξεκινά μία νέα περίοδο όξυνσης των παζαριών και των αντιπαραθέσεων εντός και εκτός κογκρέσου στο φόντο μίας νέας διαπραγμάτευσης ώσπου να υπάρξει συμφωνία για τον αντικαταστάτη του Κέβιν Μακάρθι στο προεδρείο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Νωρίτερα ο Μακάρθι είχε χάσει στην ψηφοφορία επί της πρότασης απόσυρσης της καθαίρεσης σε βάρος του με 218 ψήφους κατά έναντι 208 υπέρ.

Η εξέλιξη ανοίγει νέο κύκλο διαδικασίας για την εκλογή νέου προέδρου στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο εκτελών χρέη προεδρεύοντος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πάτρικ Μακχένρι, ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Οι αρνητικές πρωτιές του Κέβιν Μακάρθι

Όπως διαπιστώνει κανείς, ο Μακάρθι, έγινε τον περασμένο Ιανουάριο ο πρώτος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ που εξελέγη έπειτα από…15 γύρους ψηφοφορίας και ο πρώτος πρόεδρος του σώματος που αποπέμφθηκε με απόφαση της πλειοψηφίας των βουλευτών στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ας επισημανθεί σε αυτό το σημείο η βαρύτητα των εξουσιών που φέρει το συγκεκριμένο αξίωμα καθώς ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία μετά τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και αυτός ή αυτή που καθορίζει τις νομοθετικές προτεραιότητες της Κάτω Βουλής του Κογκρέσου, ελέγχει τις εργασίες των επιτροπών και μπορεί να διαμορφώσει ή να αλλάξει την ατζέντα του Λευκού Οίκου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Καρατομήθηκε ο αρχηγός της κρατικής φρουράς Ουκρανίας

Αντιδρά το ΚΚΕ στη φιέστα Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Αττικόν

Panama Papers: Πέθανε ο βασικός κατηγορούμενος Ραμόν Φονσέκα

Σχέδια κλιμάκωσης των επιθέσεων κατά του Ισραήλ καταστρώνουν οι Χούθι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα