Ξεκινούν σήμερα 4 Οκτωβρίου οι εργασίες της Συνόδου των Επισκόπων στο Βατικανό, η οποία χαρακτηρίζεται ως «ιστορική» καθώς για πρώτη φορά δίνεται το δικαίωμα της ψήφου σε γυναίκες.
Η Σύνοδος των Επισκόπων ή όπως λέγεται η Διαβουλευτική Συνέλευση της Καθολικής Εκκλησίας, λειτουργεί συμβουλευτικά στον εκάστοτε προκαθήμενο της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Στόχος της φετινής Συνόδου είναι να τεθούν επί τάπητος ορισμένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας παρά τις εντάσεις και τη δυσαρέσκεια των αρκετών συντηρητικών καρδιναλίων και μελών της.
Η απόφαση να δοθεί το δικαίωμα της ψήφου στις γυναίκες χαρακτηρίζεται από τα ιταλικά ΜΜΕ ως μια σιωπηλή επανάσταση που ενορχηστρώθηκε εκ των έσω από τον Πάπα Φραγκίσκο Α΄. Οι αλλαγές στο καταστατικό της Συνόδου των Επισκόπων με εισήγηση του Πάπα Φραγκίσκου Α΄ προτάθηκαν τον περασμένο Απρίλιο και δίνουν το δικαίωμα 54 ψήφων σε γυναίκες επί συνόλου 365. «Για τις γυναίκες είναι ένα τεράστιο βήμα προόδου», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press η επικεφαλής του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Γυναικών, Μαρία Λία Ζερβίνο. «Όχι μόνο λόγω των εξελίξεων αυτόν τον Οκτώβριο στη Ρώμη αλλά κυρίως γιατί επιτέλους η Εκκλησία βρήκε έναν άλλο τρόπο να γίνει μια πραγματική κοινωνία Χριστιανών», πρόσθεσε η ίδια.
Η Σύνοδος διάρκειας τριών εβδομάδων με τη συμμετοχή εκατοντάδων αντιπροσώπων της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησία αναμένεται να θίξει «καυτά θέματα» για το ποίμνιο των Καθολικών, όπως ο ρόλος των γυναικών, την υποχρεωτική αγαμία του κλήρου και την ευλογία των γάμων ομόφυλων ζευγαριών.
«Υπάρχουν 700 εκατ. Καθολικές σε όλο τον κόσμο. Είναι καιρός η εκκλησία να τις ακούσει πραγματικά. Και αυτό που έχουμε ακούσει σε όλη τη Συνοδική διαδικασία είναι ότι θέλουν να υπηρετήσουν την εκκλησία. Οι γυναίκες θέλουν να είναι ίσες», τόνισε η Κέιτ ΜακΕλουί, επικεφαλής του οργάνου για τη Χειροτονία Γυναικών. Το αίτημα των γυναικών για δικαίωμα ψήφου προέρχεται από διάφορες περιοχές του κόσμου.
«Θέλουν να τους δοθούν καλύτερες θέσεις στην ηγεσία, θέλουν να ακούγεται η φωνή τους, όχι μόνο στη λήψη αποφάσεων, αλλά και κατά τη λήψη αποφάσεων, οι γυναίκες θέλουν να είναι μέρος αυτής της διαδικασίας», δήλωσε η Σίλα Πάιρς, γραμματέας της Επιτροπής Ενημέρωσης της Συνόδου των Επισκόπων.
Ωστόσο, προ δύο ημερών πέντε συντηρητικοί καρδινάλιοι έδωσαν στη δημοσιότητα ανοιχτή επιστολή τους προς στον Πάπα Φραγκίσκο, στην οποία διατυπώνουν ερωτήματα και επιφυλάξεις για την απόφαση αυτή. Η επιστολή τους φέρει την υπογραφή 1.000 και πλέον ατόμων, οι οποίοι προειδοποιούν ότι κάποιες από τις γυναίκες που συμμετέχουν στη Σύνοδο «υποστηρίζουν «αιρετικά δόγματα και απόψεις αντίθετες με την Καθολική πίστη».
Στο μεταξύ, με απόφαση του Πάπα θα συμμετάσχουν και λαϊκοί εκπρόσωποι από διαφορετικούς τομείς της κοινωνίας. Μεταξύ αυτών ένας Ιησουίτης κοντά στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και ένας ακτιβιστής ΜΚΟ που διασώζει μετανάστες στη Μεσόγειο.
Διαβάστε επίσης: