ΑΘΗΝΑ
13:07
|
12.05.2024
Ώθηση στις προσπάθειες διαλόγου για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και αποτροπή σχίσματος στην Ορθόδοξη Εκκλησία δίνει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ' και Πάπας Φραγκίσκος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία χαιρετίζει οποιεσδήποτε μεσολαβητικές προσπάθειες, που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη του διαλόγου και την τάχιστη εγκαθίδρυση μιας δίκαιης ειρήνης στην Ουκρανία. Με μεγαλύτερο σεβασμό αντιμετωπίζουμε παρόμοιες πρωτοβουλίες, που προέρχονται από τον Πατριάρχη της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ, Προκαθήμενο της αρχαιότερης Εκκλησίας, η οποία είναι Μητέρα όλων των χριστιανικών Εκκλησιών» ανέφερε ο σύμβουλος του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Νικόλαος Μπαλασόφ.

Ο Νικόλαος Μπαλασόφ

Αφορμή έδωσαν οι πρόσφατες πρωτοβουλίες του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλου Β’, στη Ρώμη,  όπου εξέφρασε ετοιμότητα να συνδράμει αφενός στην επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία και αφετέρου στη συνοδική συζήτηση των προβλημάτων εντός της Οικουμενικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ώστε να αποφευχθεί το σχίσμα.

Ο Μπαλασόφ πρόσθεσε πως το Πατριαρχείο Μόσχας υποστηρίζει την πρόθεση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων επισημαίνοντας πως έχει αναλάβει διαχρονικά ρόλο «κομβικό» στην διασφάλιση συζητήσεων στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας για την αποφυγή εντάσεων, αντιπαραθέσεων και εν τέλει σχίσματος.

Ανέφερε έτσι την συνάντηση των Προκαθημένων και των Αντιπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Αμάν της Ιορδανίας το 2020 που έγινε και τότε με πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου το 2020 λέγοντας πως αποτέλεσε «σημαντικό βήμα στο πεδίο της διορθοδόξου κοινωνίας» που θα πρέπει να συνεχιστεί.

Όπως ανέφερε: Η σημασία του διαλόγου μεταξύ των Εκκλησιών έχει τεράστια αξία, ακόμη και εάν η πραγματοποίησή του αντιμετωπίζει πολυάριθμες δυσκολίες, ενώ οι Προκαθήμενοι ορισμένων Εκκλησιών εκ των προτέρων δηλώνουν ότι αρνούνται από θέσεως αρχής να συζητήσουν τις αποφάσεις τους.

Η συνάντηση Πατριάρχη Θεόφιλου Γ’ με τον Πάπα Φραγκίσκο

Ας σημειωθεί ότι την περασμένη βδομάδα μετέβη στο Βατικανό ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’ στο πλαίσιο προσπαθειών προώθησης του διαλόγου και των προσπαθειών συμφιλίωσης «στη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας».

Εκεί συνάντησε μεταξύ άλλων και τον Πάπα Φραγκίσκο, συζητώντας την σημασία της Χριστιανικής Ενότητας, το βαθύ αντίχτυπο του ρωσο-ουκρανικού πολέμου «όχι μόνον στους Ορθόδοξους Χριστιανούς αλλά σε όλη την οικουμενική χριστιανική κοινότητα» και τις δυνατότητες διαμεσολάβησης της Εκκλησίας για την έναρξη ενός νέου διαλόγου με στόχο «τη λήξη των δεινών και την προώθηση της θεραπείας εντός της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’ και ο Πάπας Φραγκίσκος στο Βατικανό

Με αφορμή την τελετή προαγωγής του Λατίνου Πατριάρχη Ιεροσολύμων Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλλα στο Ιερό Κονκλάβιο των Καρδιναλίων, ο Πατριάρχης Θεόφιλος εξήρε την «ακλόνητη ποιμαντική αφοσίωση» του τελευταίου στους Αγίους Τόπους επισημαίνοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν εκεί οι Χριστιανοί και η χριστιανική κληρονομιά «ιδιαιτέρως μετά την έξαρση» της βίας «ισραηλινών ριζοσπαστικών ομάδων» κατά Χριστιανών. Όπως είπε οι ομάδες Ισραηλινών εξτρεμιστών «υπονομεύουν συστηματικά» το στάτους κβο της Ιερουσαλήμ και τον πολυεθνικό, πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της καθώς προβαίνουν σε «εγκλήματα μίσους, παράνομες κτήσεις περιουσίας, βανδαλισμούς χριστιανικών χώρων», κ.α.

Μάλιστα ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ’ ολοκλήρωσε τη συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο τονίζοντας πως η πορεία προς τον διάλογο και τη συμφιλίωση «είναι αναμφιβόλως προκλητική» αλλά το Πατριαρχείο του  είναι έτοιμο «να συνεισφέρει με κάθε τρόπο ώστε να δοθεί τέλος στις συγκρούσεις και τα δεινά» που αυτές προκαλούν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκίνησε η αποστολή των φακέλων για την επιστολική ψήφο

Εκλογική αναμέτρηση Σάντσεθ και αυτονομιστών στην Καταλονία

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Αστακός το Γαλάτσι για την ομιλία Ράμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα