ΑΘΗΝΑ
11:57
|
03.05.2024
ΕνδοΝΑΤΟϊκό «συμβάν» αναδεικνύει τις αντιθέσεις συμφερόντων στα πεδία συγκρούσεων της Συρίας.
Από βομβαρδισμό περιοχής της Βόρειας Συρίας με τουρκικό droneز
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουρκικό πολεμικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Anka, που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και ακριβότερα του στόλου της Τουρκίας σε drone, κατέρριψε σήμερα αμερικανικό μαχητικό F-16. Ο λόγος που χτύπησε το βομβαρδιστικό μίας χώρας μέλος του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ) το τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος μίας άλλης χώρας μέλους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (Τουρκία); Επιχειρούσε σε περιοχές Κούρδων-συμμάχων των ΗΠΑ, πολύ κοντά σε βάση του αμερικανικού στρατού στη Βορειοανατολική Συρία.

Τουρκικό drone, ANKA

Ανώνυμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν απόψε στην εφημερίδα WSJ πως είχαν προηγηθεί τηλεφωνήματα σε Τούρκους στρατιωτικούς αξιωματούχους με τις οποίες προειδοποίησαν πως θα αναλάμβαναν δράση σε περίπτωση που το τουρκικό τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος δε σταματούσε να βομβαρδίζει σε περιοχές όπου βρίσκονταν πολύ κοντά αμερικανικά στρατεύματα.

Η επιλογή των Τούρκων να συνεχίσουν τους βομβαρδισμούς σε περιοχές με κουρδικές δυνάμεις  (όπως οι «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» που συνεργάζονται στενά εδώ και χρόνια με τον αμερικανικό στρατό στη Βορειοανατολική Συρία) προκάλεσε αμερικανικά αντίποινα.

Η Τουρκία από την πλευρά της επί του παρόντος σε επίσημο επίπεδο έχει αρνηθεί πως ήταν δικό της το τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος που καταρρίφθηκε νωρίτερα σήμερα στη Βορειοανατολική Συρία.

Όπως θυμίζει το πρακτορείο Reuters, δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει «θερμό» επεισόδιο μεταξύ Αμερικανών και Τούρκων στρατιωτικών στη Βόρεια Συρία. Το 2019 μονάδες του τουρκικού πυροβολικού έριξαν πυρά κατά Αμερικανών στρατιωτών στη βορειοανατολική Συρία.

Σήμερα πάντως Τούρκοι αξιωματούχοι επανάφεραν στο προσκήνιο τα σχέδια νέας χερσαίας επέμβαση στη Βόρεια Συρία αξιοποιώντας ως αφορμή τη διπλή βομβιστική επίθεση της Κυριακής στην Άγκυρα με το «επιχείρημα» πως οι φερόμενοι δράστες ήρθαν στην Τουρκία από τη Συρία.

Όπως είπαν, οι υποδομές και οι εγκαταστάσεις των Σύρων Κούρδων της οργάνωσης YPG αποτελούν «νόμιμο στόχο» γιατί είναι «η άλλη όψη του νομίσματος του ΡΚΚ». Και πρόσθεσαν:

«Αυτές οι επιχειρήσεις γίνονται υπό τα δικαιώματα αυτοάμυνας που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο σε περίπτωση τρομοκρατικών επιθέσεων στο τουρκικό έδαφος για την ασφάλεια στα σύνορα».

Μόνο σήμερα, οι Τούρκοι βομβάρδισαν περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας με 15 drone, χτυπώντας μεταξύ άλλων υποδομές παραγωγής και αποθήκευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, σκοτώνοντας συνολικά τουλάχιστον οκτώ άτομα.

Ακολούθησε επίθεση με drone άγνωστης προέλευσης στη στρατιωτική ακαδημία της πόλης Χομς της Συρίας με αποτέλεσμα το θάνατο πάνω από 100 ανθρώπων (οι περισσότεροι νεαροί απόφοιτοι) και πάνω από 120 τραυματίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα