Θέση ενάντια στις υποσχέσεις ένταξης της εμπόλεμης Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο άμεσο μέλλον πήρε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο Γιούνκερ ισχυρίστηκε ότι οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν ήδη πολλά προβλήματα και πως οι ψεύτικες υποσχέσεις για ένταξη στην Ε.Ε. τους περισσεύουν. Για τον πρώην κουρυφαίο αξιωματούχο της Ε.Ε. η Ουκρανία δεν μπορεί να ενταχθεί στο μπλοκ καθότι «πρόκειται για μια χώρα διεφθαρμένη σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας».
«Δεν θα ήταν καλό ούτε για την Ε.Ε. ούτε για την Ουκρανία»
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Augsburger Allgemeine που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν (2014-2019) ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Δεν πρέπει να δίνουμε ψεύτικες υποσχέσεις στους ανθρώπους στην Ουκρανία που υποφέρουν μόνοι τους. Είμαι εξοργισμένος με ορισμένες φωνές στην Ευρώπη που προσπαθούν να πείσουν τους Ουκρανούς ότι μπορούν να γίνουν μέλη της Ε.Ε. αμέσως. Αυτό δεν θα ήταν καλό ούτε για την Ε.Ε. ούτε για την Ουκρανία»
Είπε ακόμα ότι όποιος είχε σχέση με την Ουκρανία γνωρίζει ότι «πρόκειται για μια χώρα διεφθαρμένη σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας».
«Παρά τις προσπάθειες, δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί, χρειάζεται μεγάλες εσωτερικές μεταρρυθμίσεις. Είχαμε κακές εμπειρίες με ορισμένα λεγόμενα νέα μέλη, όπως [σε ζητήματα γύρω από] το κράτος δικαίου. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί ξανά».
Η ένταξη στην Ε.Ε. για υποψήφιες χώρες όπως η Ουκρανία και η Μολδαβία πρέπει να συνδέεται με «εσωτερικές μεταρρυθμίσεις» και να υποστηριχθεί από μια «ειδική πλειοψηφία», υποστήριξε ο Γιούνκερ.
Υποστήριξε μεν ότι η ευρωπαϊκή προοπτική για τη Μολδαβία και την Ουκρανία πρέπει να διατηρηθεί, αλλά «δεν πρέπει να συνδέεται με την ελπίδα ότι μπορεί να επιτευχθεί εν μία νυκτί, μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού».
«Εάν σημειωθεί πρόοδος σε αυτές τις χώρες, είτε στην Ουκρανία είτε στα Δυτικά Βαλκάνια, θα πρέπει σίγουρα να μπορούν να συμμετέχουν σε ορισμένα στάδια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
Την Τρίτη, το Politico ανέφερε επικαλούμενο τρεις διπλωμάτες, ότι η Ε.Ε. προετοιμάζεται για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία για μια μελλοντική ένταξή της με επίσημη ανακοίνωση που αναμένεται το Δεκέμβριο.
Xθες, Τετάρτη, το ίδιο ΜΜΕ δημοσίευσε το περιεχόμενο ενός εσωτερικού σημειώματος του Συμβουλίου της Ε.Ε., σύμφωνα με το οποίο η ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 186 δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαια της ένωσης.
Συνάντηση 47 ηγετών κρατών εντός και εκτός Ε.Ε.
Σήμερα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρευρέθηκε και πήρε το λόγο στη 3η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που διεξάγεται στη Γρανάδα της Ισπανίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία παρέχοντάς της όπλα, διατυπώνοντας την εκτίμηση πως οι ΗΠΑ, θα συνεχίσουν, παρά τα τελευταία γεγονότα, να υποστηρίζουν με στρατιωτικό εξοπλισμό τη χώρα του.
Η «Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα» προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, με αφορμή τη σύγκρουση στην Ουκρανία, συγκεντρώνοντας μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χώρες εκτός Ε.Ε. σε ένα ευρύτερο φόρουμ. Η πρώτη της συνεδρίαση έγινε στην Πράγα τον Οκτώβριο του 2022.
Χωρίς ατζέντα ή διαπραγματεύσεις για κοινές διακηρύξεις, θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τους πολιτικούς να συναντηθούν σε χαλαρές ομάδες εργασίας και ηγέτες που σπάνια βλέπουν ο ένας τον άλλον βρίσκουν την ευκαιρία να μιλήσουν, δήλωσε στη DW η Βέσελα Τσέρνεβα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR).
«Το ίδιο ισχύει και για τις 20 χώρες εκτός Ε.Ε. που δεν συναντώνται κάθε μήνα όπως οι ομόλογοί τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε η Τσέρνεβα. Αυτοί οι πολιτικοί χρειάζονταν ένα φόρουμ στο οποίο θα μπορούσαν να συνομιλήσουν στα υψηλότερα πολιτικά επίπεδα, πρόσθεσε.
Στη Γρανάδα έχει μεταβεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διεύρυνσης της Ε.Ε., Ελλάδα είναι υπέρ της διεύρυνσης,ως επένδυση στο μέλλον, ωστόσο πάγια θέση της Αθήνας είναι πως η διαδικασία ένταξης βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις και τις επιδόσεις των υποψήφιων χωρών.