ΑΘΗΝΑ
12:41
|
18.05.2024
Βίαια επεισόδια μεταξύ υποστηρικτών των δύο βασικών κομμάτων και επιθέσεις σε δημοσιογράφους, ενόψει των εκλογών της 10ης Οκτωβρίου.
Υποστηρικτές του Προέδρου της Λιβερίας Τζορτζ Ουεά
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ανησυχία τους για την έξαρση βίας στη Λιβερία, ενόψει των προγραμματισμένων για τις 10 Οκτωβρίου εκλογών, εξέφρασαν τα Ηνωμένα Έθνη, καλώντας όλα τα μέρη να απόσχουν από την υποκίνηση μίσους ή βίας.

«Ανησυχούμε για αναφορές βίαιων επεισοδίων που σχετίζονται με τις εκλογές και τη χρήση γλώσσας που θα μπορούσε να ισοδυναμεί με ρητορική μίσους, όπως επίσης και με τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων στη Λιβερία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Σεΐφ Μαγκάνγκο.

Φονικές συγκρούσεις σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα μεταξύ υποστηρικτών των δύο κύριων πολιτικών κομμάτων, της αντιπολίτευσης Unity και του κυβερνώντος Συνασπισμού για τη Δημοκρατική Αλλαγή (CDC), κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν στην κομητεία Λόφα στις 29 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των υποστηρικτών του πρώην αντιπροέδρου Τζόζεφ Μποακάι και εκείνων του αρχηγού του κράτους από το 2018, πρώην αστέρα του ποδοσφαίρου Τζορτζ Ουεά.

«Οι υπηρεσίες μας έχουν επίσης τεκμηριώσει οκτώ επιθέσεις σε δημοσιογράφους, δύο από τις οποίες οδήγησαν σε τραυματισμούς», πρόσθεσε.

Μια προηγούμενη έκθεση του ΟΗΕ και της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) ανέβασε τον αριθμό των νεκρών σε τρεις.

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε επίσης εκλογική βία σε τρεις ακόμα κομητείες.

Τα κύρια πολιτικά κόμματα της Λιβερίας δεσμεύτηκαν τον Απρίλιο του 2023 να απόσχουν από τη βία και να χρησιμοποιήσουν τους δικαστικούς θεσμούς για να επιλύσουν τυχόν εκλογικές διαφορές που ενδέχεται να προκύψουν πριν και μετά τις εκλογές.

Οι πολίτες της Λιβερίας θα πάνε στις κάλπες στις 10 Οκτωβρίου για να εκλέξουν πρόεδρο, με τον νυν πρόεδρο Τζορτζ Ουεά να επιδιώκει μια δεύτερη εξαετή θητεία αλλά και 15 γερουσιαστές και 73 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, στις τέταρτες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές μετά το τέλος του καταστροφικού εμφυλίου το 2003, που άφησε πίσω του περισσότερους από 250.000 νεκρούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Υποκρισία άνευ προηγουμένου από Μητσοτάκη για το Μακεδονικό

Πρόεδρος Κένυας: Διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς

Ζημιές σε εγκατάσταση ενεργειακών υποδομών στην περιοχή Πολτάβα της Ουκρανίας

Ουκρανία: Καταγγελία της Ορθόδοξης Εκκλησίας για παράνομη κατεδάφιση ναού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα