ΑΘΗΝΑ
11:37
|
03.05.2024
Οι επίσημες δηλώσεις γύρω από το θέμα είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
Οι Ασλάν Μπζάνια και Βλαντίμιρ Πούτιν στις 4 Οκτωβρίου 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία φέρεται να εξασφάλισε συμφωνία για τη δημιουργία μιας μόνιμης ναυτικής βάσης κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας στην αποσχισθείσα γεωργιανή περιοχή της Αμπχαζίας.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από συνάντηση του ηγέτη της Αμπχαζίας, Ασλάν Μπζάνια, με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο τη ρωσική εφημερίδα Izvestiya.


Ενίσχυση της ρωσικής παρουσίας στη Μαύρη Θάλασσα

Η δημιουργία αυτής της ναυτικής βάσης στην περιοχή του Οτσαμτσίρε σηματοδοτεί ένα αξιοσημείωτο βήμα στις προσπάθειες της Ρωσίας να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στη στρατηγικής σημασίας περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Μπζάνια, επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης κυβέρνησης της Αμπχαζίας, επιβεβαίωσε την υπογραφή της συμφωνίας, δηλώνοντας: «Υπογράψαμε μια συμφωνία και στο εγγύς μέλλον θα υπάρχει μόνιμη βάση του ρωσικού ναυτικού στην περιοχή του Οτσαμτσίρε. Αυτή η κίνηση είναι με στόχο την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων τόσο της Ρωσίας όσο και της Αμπχαζίας και αυτή η μορφή συνεργασίας θα συνεχιστεί».

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες παραμένουν αδιευκρίνιστες. Όπως σημείωσε ο Μπζάνια, «υπάρχουν και πράγματα για τα οποία δεν μπορώ να μιλήσω».

Περιορισμένες οι επίσημες δηλώσεις

Παρά τη σημασία αυτής της εξέλιξης, τόσο το Κρεμλίνο όσο και οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αρχές της Αμπχαζίας έχουν διατηρήσει χαμηλό προφίλ. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέφυγε να κάνει περαιτέρω σχόλια και παρέπεμψε στο υπουργείο Άμυνας. Μέχρι στιγμής, δεν έχει προκύψει επίσημη δήλωση από την πλευρά της Αμπχαζίας σχετικά με τη συμφωνία για τη ναυτική βάση.


Ανησυχίες στο ΝΑΤΟ

Η απόφαση για τη δημιουργία ναυτικής βάσης στην Αμπχαζία έχει εγείρει ανησυχίες στο ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα για ό,τι αφορά τις χώρες τις βρεχόμενες από τη Μαύρη Θάλασσα Τουρκία, Βουλγαρία και Ρουμανία.

Το ΝΑΤΟ είχε εκφράσει την ανησυχία του όταν πρωτοεμφανίστηκε η προοπτική μιας ρωσικής βάσης στην Οτσαμτσίρε. Αυτή η εξέλιξη ευθυγραμμίζεται με την πρωταρχική στρατηγική της Ρωσίας να επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας, δυνητικά αναδιαμορφώνοντας τη δυναμική της ασφάλειας στην περιοχή.

Πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal θέλει τη Ρωσία να μείωσε το μέρος του στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα που σταθμεύει στην κύρια βάση της στην Κριμαία, λόγω των ουκρανικών επιθέσεων.

Συνάντηση με τον Πούτιν και Πρωτοβουλίες Ένταξης

Ο Ασλάν Μπζάνια δεν αποκάλυψε το τι διημείφθη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με τη δημιουργία της ναυτικής βάσης. Ωστόσο, ο Μπζάνια εξέφρασε το ενδιαφέρον του να συμμετάσχει στις «διαδικασίες ολοκλήρωσης που ξεκίνησε η ρωσική πλευρά». Αυτή η δήλωση μπορεί να υπονοεί περαιτέρω εξελίξεις.

Η Ρωσία αναγνώρισε την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία ως ανεξάρτητα κράτη το 2008, μετά από έναν πενθήμερο πόλεμο με τη Γεωργία. Ενώ η Ρωσία απέκρουσε ουσιαστικά την προσπάθεια της Γεωργίας να ανακτήσει τη Νότια Οσετία, η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας εξακολουθεί να θεωρεί την Αμπχαζία αναπόσπαστο τμήμα της Γεωργίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα