ΑΘΗΝΑ
01:30
|
04.05.2024
Ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, χαρακτήρισε τη ανακατάληψη της έδρας στη Σκωτία ως μια «σεισμική» νίκη.
Ο αρχηγός των Εργατικών Κιρ Στάρμερ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας χαιρέτισε μια «σεισμική» νίκη στις εκλογές για μια κοινοβουλευτική έδρα του Ηνωμένου Βασιλείου στη Σκωτία, νικώντας το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) σε ένδειξη ανάκαμψης στη χώρα πριν από τις εθνικές εκλογές που αναμένονται το επόμενο έτος.

Οι Εργατικοί προηγούνται του Συντηρητικού Κόμματος του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ στις δημοσκοπήσεις, αλλά πιθανότατα θα χρειαστεί να ανακτήσουν μεγάλο μέρος του εδάφους που έχασε από το SNP στη Σκωτία κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, εάν τρέφει ελπίδες να επιστρέψει στην κυβέρνηση μετά από 13 χρόνια απουσίας.

Αυτό είναι ένα σεισμικό αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι στο Ράθεργκλεν και στο Χάμιλτον Γουέστ έχουν στείλει ένα σαφές μήνυμα – είναι ώρα για αλλαγή. Και είναι σαφές ότι πιστεύουν ότι αυτό το αλλαγμένο Εργατικό Κόμμα μπορεί να το προσφέρει, δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ σε δήλωση.

Οι ενδιάμεσες εκλογές στα περίχωρα της Γλασκώβης, προκηρύχθηκαν αφού διαγράφηκε η βουλευτής Μάργκαρετ Φέριερ από την έδρα της στη Βουλή των Κοινοτήτων του Λονδίνου για παραβίαση των κανόνων εναντίον του κορονοϊού.

Ο υποψήφιος των Εργατικών Μάικλ Σανκς έλαβε 17.845 ψήφους, ξεπερνώντας τη δεύτερη υποψήφια του SNP Κέιτι Λούντον, η οποία έλαβε 8.399 ψήφους. Υπήρξε μια στροφή προς τους Εργατικούς από το SNP κατά 20%.

Ο Τζον Κέρτις, ο πιο σημαντικός ερευνητής δημοσκόπησης στη Βρετανία, είπε ότι ήταν ένα «αξιοσημείωτο αποτέλεσμα» για το Εργατικό κόμμα, το οποίο έρχεται την παραμονή του ετήσιου συνεδρίου του την επόμενη εβδομάδα.

«Αυτό είναι το είδος του αποτελέσματος που υποδηλώνει ότι το Εργατικό Κόμμα είναι δυνητικά ικανό να κερδίσει ξανά έδρες στη Σκωτία», είπε στο BBC News.

Οι Εργατικοί έχασαν όλες εκτός από μία από τις έδρες τους στη Σκωτία το 2015 από το SNP καθώς διατήρησαν την υποστήριξη της θέσης υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας στον απόηχο του δημοψηφίσματος του 2014, όπου οι Σκωτσέζοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής τους στο Ηνωμένο Βασιλείου με ποσοστό 55% έναντι 45%.

Αφού οι Εργατικοί ανακατέλαβαν τις περιφέρειες Ράθεργκλεν και Χάμιλτον Γουέστ με βελτιωμένες επιδόσεις στη Σκωτία το 2017, το κόμμα έχασε ξανά όλες τις έδρες εκτός από μία το 2019 και το SNP κέρδισε την έδρα με πλειοψηφία 5.230.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Εργατικοί θα μπορούσαν να έχουν ισοπαλία με το SNP ή ακόμη και να κερδίσουν τις περισσότερες έδρες στη Σκωτία για πρώτη φορά από το 2010 μετά την παραίτηση της μακροχρόνιας αρχηγού του SNP Νίκολα Στέρτζιον και μια αστυνομική έρευνα για τα οικονομικά του κόμματος.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα