ΑΘΗΝΑ
13:08
|
07.05.2024
Κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, προδοσία και πρόκληση οικονομικής ζημιάς στο κράτος της Βενεζουέλας.
Χουάν Γκουαϊδό
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένταλμα σύλληψης για τον Χουάν Γκουαϊδό, εξέδωσε, χθες Πέμπτη, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Βενεζουέλας Τάρεκ Γουίλιαμ Σάαμπ, ενώ παράλληλα ζήτησε από τον Ιντερπόλ να εκδοθεί κόκκινος συναγερμός για την σύλληψή του πρώην ηγέτη της αντιπολίτευσης που ζει στις ΗΠΑ από τον Απρίλιο, όταν η Κολομβία αποφάσισε την απέλασή του.

Αξιοποιώντας στοιχεία που προέκυψαν από έρευνα της αμερικανικής δικαιοσύνης των ΗΠΑ και αποκαλύφθηκαν από τον Τύπο, η εισαγγελία εξέδωσε το ένταλμα εναντίον του πρώην αυτόκλητου μεταβατικού προέδρου της χώρας, με βάση κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, προδοσία και πρόκληση οικονομικής ζημιάς στο κράτος της Βενεζουέλας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα Καράκας, ο γενικός εισαγγελέας είπε στους δημοσιογράφους πως ο Γκουαϊδό χρησιμοποίησε τους πόρους της κρατικής εταιρείας πετρελαίου PdVSA (Petróleos de Venezuela) για να χρηματοδοτήσει τον εαυτό του και να πληρώσει τα δικαστικά του έξοδα.

«Ο Χουάν Γκουαϊδό χρησιμοποίησε πόρους της PDVSA για να χρηματοδοτήσει τον εαυτό του, να πληρώσει τα δικαστικά του έξοδα και ανάγκασε την εταιρία να αποδεχτεί τους όρους χρηματοδότησής του. Αυτές οι αποφάσεις προκάλεσαν ζημίες στο έθνος ύψους τουλάχιστον 19 δισ. δολαρίων, με αποτέλεσμα την σχεδόν οριστική απώλεια της θυγατρικής της Citgo στις ΗΠΑ», δήλωσε.

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Χουάν Γκουαϊδό θα παραδοθεί στη χώρα με τη βοήθεια διαύλων διεθνούς συνεργασίας, ο γενικός εισαγγελέας σημείωσε ότι διεξάγονται τουλάχιστον 28 παράλληλες έρευνες για σειρά φερόμενων εγκλημάτων από τον πρώην «μεταβατικό πρόεδρο» όπως σφετερισμός λειτουργιών, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τρομοκρατία, εμπόριο όπλων και προδοσία.

Άλλοτε πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, ο Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε τον Ιανουάριο του 2019 «μεταβατικός πρόεδρος», μετά την επανεκλογή του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο το 2018.

Ο κ. Γκουαϊδό, στην προσπάθειά του να εκδιώξει από την εξουσία τον κ. Μαδούρο, βασίστηκε κυρίως στην υποστήριξη της Ουάσιγκτον, που επέβαλε ομοβροντία κυρώσεων στο Καράκας, συμπεριλαμβανομένου εμπάργκο στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

139 καταδίκες της Ελλάδας για τις συνθήκες κράτησης σε φυλακές και Α.Τ.

Συμβούλιο Υπουργών: Υιοθέτηση νόμου της Ε.Ε. για έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία

Συνομιλίες Ουκρανίας-ΗΠΑ για διμερή συμφωνία ασφαλείας

Σι Τζινπίνγκ: Δεν θα ξεχαστούν τα ΝΑΤΟϊκά χτυπήματα στην κινεζική πρεσβεία του Βελιγραδίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα