Οι ελβετικές αρχές προτίθενται να πληρώσουν έως και 4.000 φράγκα (4.150 ευρώ) σε κάθε Ουκρανό πρόσφυγα που θα συμφωνήσει να φύγει οικειοθελώς πίσω για την Ουκρανία, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο SwissInfo την Τετάρτη, επικαλούμενο κυβερνητικό δημοσίευμα.
Η Ελβετική Κρατική Γραμματεία Μετανάστευσης (SEM) έχει αναπτύξει μια προσωρινή στρατηγική το πλαίσιο της οποίας θα επιχειρηθεί Ουκρανοί πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την Ελβετία πριν αποκτήσουν το δικαίωμα να ζητήσουν άδεια παραμονής.
Το σχέδιο βασίζεται στην άρση του «καθεστώτος προστασίας S» που έχει παράσχει η Ελβετία στους Ουκρανούς πρόσφυγες έως τρία χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου, δηλαδή το 2024 ή το 2025, σημείωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Ελβετίας, Keystone-SDA.
Όταν θα συμβεί αυτό, περίπου 70.000 Ουκρανοί θα πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αναφέρεται.
Το 80% από αυτούς αναμένεται πως θα φύγει οικειοθελώς, σημειώνει η έκθεση της SEM. Πρόκειται κυρίως για οικογένειες που χωρίστηκαν λόγω της παραμονής των ανδρών στην Ουκρανία και η πλειοψηφία τους έχει βιομετρικό διαβατήριο και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται βίζα, αναφέρει το SwissInfo.
Οι ελβετικές αρχές υπολογίζουν πως το υπόλοιπο 20% των Ουκρανών προσφύγων, δηλαδή 14.000 άτομα, θα μείνουν στην Ελβετία μέχρι να λήξει η προθεσμία αναχώρησης.
Το ποσοστό αυτό αναμένεται να διαφέρει, ανάλογα με τη διάρκεια του πολέμου και τον βαθμό των ζημιών στην Ουκρανία, σημειώνεται.
Να γίνουν τα πάντα για να ενθαρρυνθούν οι εθελούσιες αποχωρήσεις
Όσο μεγαλύτερη είναι η παραμονή στην Ελβετία, τόσο λιγότερο πιθανό είναι ένα άτομο να είναι διατεθειμένο να φύγει με δική του βούληση, αναφέρει, σύμφωνα με την SwissInfo, το κυβερνητικό σχέδιο.
Σημειώνεται παράλληλα πως αν συμπληρώσουν πέντε χρόνια αδιάλειπτης παραμονής στην Ελβετία, οι Ουκρανοί πρόσφυγες θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να αιτηθούν την πενταετή άδεια διαμονής «τύπου Β».
Ως εκ τούτου, «η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να ενθαρρυνθούν οι εθελούσιες αποχωρήσεις», αναφέρει ο ελβετικός ιστότοπος.
Τελευταία επιλογή οι αναγκαστικοί επαναπατρισμοί
Το περιθώριο αναχώρησης που θα δοθεί στους Ουκρανούς δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σύντομος – για να διευκολυνθεί ο υλικοτεχνικός σχεδιασμός της επιστροφής τους – ούτε πολύ μεγάλο, ώστε να μην ενθαρρύνονται οι άνθρωποι να την αναβάλουν, σημειώνεται στην έκθεση της Ελβετικής Κρατικής Γραμματείας Μετανάστευσης, η οποία προτείνει ένα χρονικό πλαίσιο έξι έως εννέα μηνών.
Οι καταστάσεις των ευάλωτων ατόμων θα εξετάζονται κατά περίπτωση, ενώ η συνολική διαδικασία θα βασίζεται σε αυτήν που διέπει τις απελάσεις των αιτούντων άσυλο, αναφέρεται.
Οι εθελούσιες αναχωρήσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται οικειοθελώς και από ξηράς, αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας πάντως πως οι αναγκαστικοί επαναπατρισμοί αεροπορικώς θα πρέπει να είναι η τελευταία λύση.
Οι περίπου 1.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι, τα περίπου 1.600 άτομα άνω των 75 ετών και τα άτομα με προβλήματα υγείας, δεν θα κληθούν να φύγουν κατά προτεραιότητα, αναφέρεται.
Όσο νωρίτερα φύγουν από την Ελβετία, τόσο μεγαλύτερη η «οικονομική βοήθεια»
Το SwissInfo αναφέρει πως οι ελβετικές αρχές μετανάστευσης εξετάζουν την παροχή «οικονομικής βοήθειας».
Εξετάζεται μάλιστα το ποσό που θα λάβουν οι αναχωρούντες από την Ελβετία Ουκρανοί πρόσφυγες να ξεκινά από τα 4.000 φράγκα και να μειώνεται, όσο καθυστερεί η αποχώρησή τους μέχρι τα 1000 φράγκα.
«Τα προτεινόμενα ποσά ποικίλλουν μεταξύ 1.000 CHF και 4.000 CHF φράγκα ανά άτομο, ανάλογα με τις φάσεις αναχώρησης», ανέφερε η SwissInfo.
Διαβάστε ακόμα: