ΑΘΗΝΑ
21:18
|
09.05.2024
Είναι ένα από τα λίγα μουσεία στον κόσμο, όπου η συνέργεια καλλιτέχνη και αρχιτέκτονα στηρίζει τον διάλογο μεταξύ των έργων και του χώρου.
Πίνακας του Αλέκου Φασιανού
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανοικτό όλη μέρα με δωρεάν είσοδο θα είναι το Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2023, το νέο αγαπημένο μουσείο της πόλης, το Μουσείο Αλέκος Φασιανός (που βρίσκεται στην οδό: Νεοφύτου Μεταξά 15 και Χίου, 104 39 Αθήνα, κοντά στον σταθμό του μετρό «Μεταξουργείο» στην έξοδο Χίου).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Μουσείο Αλέκος Φασιανός θα έχει στις 21 Οκτωβρίου επίσημα εγκαίνια και προσκαλεί όλους, μικρούς και μεγάλους, να το γνωρίσουν από κοντά.

Στo πλαίσιo των εγκαινίων, θα πραγματοποιηθεί ένας θεματικός περίπατος στη γειτονιά του Αγίου Παύλου, όπου μεγάλωσε και έζησε ο Αλέκος Φασιανός. Στη βόλτα μας θα ακολουθήσουμε τα βήματα του, όπως ο ίδιος τα εξιστορεί και θα ανακαλύψουμε μία ζωντανή αστική γειτονιά γεμάτη εμπνεύσεις.

Tην ξενάγηση θα πραγματοποιήσει η ιστορικός – ξεναγός, Ιωάννα Ζαχαροπούλου.

ΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

  • Σταθμός Μεταξουργείο (σημείο συνάντησης μπροστά στο ξενοδοχείο Stanley, Πλατεία Καραϊσκάκη)
  • Οδός Βίκτωρος Ουγκώ
  • Πλατεία Αγίου Παύλου
  • Δημοτικό Σχολείο Λιοσίων & Μιχαήλ Βόδα
  • Κτίριο ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ
  • Σταθμός Λαρίσης
  • Μουσείο Αλέκος Φασιανός

ΜΕΡΑ & ΩΡΕΣ: Σάββατο, 21 Οκτωβρίου

Πρώτος περίπατος: 11:30-13:00  (Ωρα συνάντησης 11:20) 

Δεύτερος περίπατος: 13:30-15:00 (Ωρα συνάντησης 13:20)

Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ / συμμετοχή

Σημείο συνάντησης μπροστά στο ξενοδοχείο Stanley, Πλατεία Καραϊσκάκη.

Ο περίπατος καταλήγει στο Μουσείο Αλέκος Φασιανός όπου η είσοδος είναι ελεύθερη για την ημέρα.

Ο διοργανωτής αυτής της εκδήλωσης είναι η εταιρεία: Μουσείο Αλέκος Φασιανός – Αστική Μη κερδοσκοπική εταιρεία.

Μία σύντομη γνωριμία με το Μουσείο Αλέκος Φασιανός

ο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στεγάζεται σε ένα κτίριο, που σχεδιάστηκε και αναδιαμορφώθηκε από τον αρχιτέκτονα Κυριάκο Κρόκο σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Αλέκο Φασιανό. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1995.

Στα θεμέλια του σημερινού μουσείου, βρισκόταν από τη δεκαετία του ‘30, το πατρικό σπίτι του καλλιτέχνη. Ένα μικρό νεοκλασικό σπίτι με εσωτερική αυλή και κεραμοσκεπή. Η οικογένεια εγκαθίσταται στη γειτονιά, όταν ο παππούς του Αλέκου Φασιανού, Ανδρέας, χειροτονείται ιερέας στην εκκλησία του Αγίου Παύλου. Μεγαλώνοντας εκεί, οι αναμνήσεις στη γειτονιά ήρθαν να σφραγίσουν τη μετέπειτα καλλιτεχνική του θεματουργία.

Σε πολύ μικρή ηλικία ήρθε σε άμεση επαφή με την άνθιση των θεάτρων όπως το «Περοκέ» και το «Σαμαρτζή», των κινηματογράφων «Αλκαζάρ» και «Βικτώρια», καθώς και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Μέσα από τις περιπλανήσεις του, εξερεύνησε την πόλη και γνώρισε τα μικροεπαγγέλματα της αθηναϊκής γειτονιάς, τους πλανόδιους τεχνίτες και πωλητές όπως τον γαλατά, τον καστανά, τον μπαλωματή και τον κουλουρά.

Τη δεκαετία του 1970, το νεοκλασικό γκρεμίζεται για να γίνει, κατ’ επιθυμία της μητέρας του Ελένης, πολυκατοικία, όπου θα στέγαζε τα παιδιά της. Ο Αλέκος Φασιανός, ο οποίος τότε ζούσε στο Παρίσι, αντικρίζοντας το αποτέλεσμα – δυσαρεστημένος – ζητάει από τον φίλο του και αρχιτέκτονα Κυριάκο Κρόκο στα τέλη του 1980 να την αναδιαμορφώσουν, συμπεριλαμβάνοντας στο ισόγειο ένα μικρό εκθεσιακό χώρο, όπου θα φιλοξενούσε τα έργα του. Έτσι, ξεκίνησε το όραμα για το Μουσείο Αλέκος Φασιανός.

Μία πορεία έργων

Η επιμέλεια της έκθεσης αποσκοπεί στο να συστήσει το εύρος του έργου του Αλέκου Φασιανού. Παρουσιάζονται έργα από το 1954 έως το τέλος της ζωής του καλλιτέχνη.

Στην έκθεση συναντάμε πρώιμα έργα με αφαιρετική διάθεση της δεκαετίας του ’60 και των πρώτων χρόνων του στο Παρίσι. Έργα επηρεασμένα από τη βυζαντινή τέχνη, κολλάζ, μεικτές τεχνικές, αφανείς, αλλά και ευρέως αναγνωρίσιμους πίνακες με την πλέον χαρακτηριστική πινελιά του Φασιανού. Ο μύθος της γειτονιάς του ξετυλίγεται μέσα από έργα, που αναπαριστούν εικόνες και βιώματα, που απέκτησε στη γειτονιά του Αγίου Παύλου, όπου μεγάλωσε και στις περιπλανήσεις του στην Αθήνα. Ήρωες της παιδικής του ηλικίας σμίγουν με ήρωες της ελληνικής μυθολογίας, δημιουργώντας τον αιώνιο ήρωα, που είναι ο άνθρωπος.

Πέραν των ζωγραφικών έργων, η έκθεση επιθυμεί να αναδείξει την πολύπλευρη προσωπικότητα του καλλιτέχνη, παρουσιάζοντας χειροποίητα αντικείμενα, έπιπλα και φωτιστικά, καθώς και κείμενα, που έγραψε, βιβλία, που εικονογράφησε και ένα πλούσιο αρχειακό υλικό της εμπλοκής του στη σκηνογραφία και στη σχεδίαση κοστουμιών για κωμωδίες του Αριστοφάνη και θεατρικά έργα του Eugène Ionesco.

Η έκθεση ξετυλίγεται μέσα σε ένα χειροποίητο αρχιτεκτόνημα, όπου κάθε λεπτομέρεια είναι επιμελημένη από τον Φασιανό, από τα πόμολα στις πόρτες, τα χερούλια στα ντουλάπια, τα καρφιά στους καθρέφτες, τις νωπογραφίες και τα μωσαϊκά δάπεδα. Το Μουσείο Αλέκος Φασιανός έχει αξιοσημείωτη σημασία για τον σύγχρονο εικαστικό και αρχιτεκτονικό χάρτη της Αθήνας, μιας και είναι ένα από τα λίγα μουσεία στον κόσμο, όπου η συνέργεια καλλιτέχνη και αρχιτέκτονα στηρίζει τον διάλογο μεταξύ των έργων και του χώρου, όπου τα στεγάζει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Σύστημα σύγχρονης πυρασφάλειας θα εγκατασταθεί στο Ηραίο Σάμου

Γέμισε από διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης το Μάλμο ενόψει Eurovision

Eurovision 2024: Απόψε ο β’ ημιτελικός με τη Μαρίνα Σάττι

Ηλεία: Μαζική τροφική δηλητηρίαση σε τοπική γιορτή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα