ΑΘΗΝΑ
10:17
|
03.05.2024
Οι τουρκικές δυνάμεις «εξουδετέρωσαν» τουλάχιστον 14 Κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία σε επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Καπνός υψώνεται από την ελεγχόμενη από τους Κούρδους βορειοανατολική πόλη Qamishli, Συρία, 5 Οκτωβρίου 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τουρκικές δυνάμεις «εξουδετέρωσαν» τουλάχιστον 14 Κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία σε επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας σε στόχους μαχητών, ανακοίνωσε το Σάββατο το υπουργείο Άμυνας, καθώς η σύγκρουση στην περιοχή κλιμακώθηκε σχεδόν μια εβδομάδα μετά τη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα, μεταδίδει το Reuters.

Η Τουρκία αυτή την εβδομάδα είπε ότι όλοι οι στόχοι που ανήκουν στην παράνομη πολιτοφυλακή του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής YPG ήταν «νόμιμοι στόχοι» για τις δυνάμεις της, αφού το PKK ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση της Κυριακής στην Άγκυρα, η οποία τραυμάτισε δύο αστυνομικούς και σκότωσε τους δύο επιτιθέμενους.

Η Τουρκία είπε ότι οι επιτιθέμενοι προέρχονταν από τη Συρία, αλλά οι συριακές δυνάμεις των SDF αρνήθηκαν κάτι τέτοιο. Μετά τη βομβιστική επίθεση, η Άγκυρα έχει εξαπολύσει ένα μπαράζ αεροπορικών επιδρομών και επιθέσεων εναντίον στόχων μαχητών στη βόρεια Συρία και το Ιράκ, ενώ εντείνει τις επιχειρήσεις ασφαλείας στο εσωτερικό.

«Στόχοι που ανήκουν σε τρομοκράτες PKK/YPG στις περιοχές της επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη, Κλάδος Ελαίας και Πηγή Ειρήνης της βόρειας Συρίας χτυπήθηκαν δυνατά όλη τη νύχτα», ανέφερε το υπουργείο, αναφερόμενο σε περιοχές όπου η Τουρκία είχε προηγουμένως πραγματοποιήσει εισβολές.

«Σύμφωνα με τα αρχικά ευρήματα, τουλάχιστον 14 τρομοκράτες έχουν εξουδετερωθεί», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας έναν όρο που συνήθως χρησιμοποιεί για να σημαίνει ότι σκοτώθηκαν.

Αργά την Παρασκευή, το υπουργείο είχε δηλώσει ότι ο τουρκικός στρατός είχε πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια Συρία, καταστρέφοντας 15 στόχους μαχητών όπου πιστεύεται ότι βρίσκονταν μαχητές.

Η Τουρκία κατατάσσει το YPG ως τρομοκρατική οργάνωση και λέει ότι δεν διακρίνεται από το PKK, το οποίο πολεμά σε μια εξέγερση κατά του τουρκικού κράτους από το 1984, στην οποία έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση, αλλά όχι το YPG.

Το YPG βρίσκεται στην καρδιά των δυνάμεων των SDF στον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς αυτούς έχει προκαλέσει εδώ και καιρό ένταση με την Τουρκία.

Υπογραμμίζοντας την ένταση, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέρριψαν την Πέμπτη ένα ένοπλο τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που επιχειρούσε κοντά στα στρατεύματά τους στη Συρία, την πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον κατέρριψε αεροσκάφος της συμμάχου Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Άγκυρα και Ουάσιγκτον πραγματοποίησαν μια σειρά τηλεφωνημάτων μετά το περιστατικό, με την Τουρκία να λέει ότι οι μηχανισμοί μη σύγκρουσης με τα μέρη στο έδαφος θα βελτιωθούν, αλλά δεσμεύεται να συνεχίσει να χτυπά μαχητές στη Συρία και το Ιράκ.

Η Τουρκία, η οποία έχει πραγματοποιήσει αρκετές εισβολές στη βόρεια Συρία κατά των YPG, έχει πει ότι μια χερσαία επιχείρηση στη Συρία είναι μια επιλογή που θα μπορούσε να εξετάσει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα