ΑΘΗΝΑ
00:11
|
29.09.2024
Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ, Τσακ Σούμερ, έφτασε στην Κίνα το Σάββατο, ξεκινώντας μια σειρά συναντήσεων.
Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ Τσακ Σούμερ και άλλα μέλη της αντιπροσωπείας φτάνουν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Pudong της Σαγκάης στη Σαγκάη, Κίνα, 7 Οκτωβρίου 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ, Τσακ Σούμερ, έφτασε στην Κίνα το Σάββατο επικεφαλής μιας δικομματικής αντιπροσωπείας του Κογκρέσου και ξεκινώντας μια σειρά συναντήσεων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εν μέσω αυξανόμενης έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, αναφέρει το Reuters.

Ο στόχος του ταξιδιού στην Ασία, που περιλαμβάνει στάσεις στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, είναι η προώθηση των οικονομικών συμφερόντων και των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, και στην Κίνα, η ομάδα ελπίζει να συναντήσει τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Μετά την ψήφιση ενός σαρωτικού νομοσχεδίου πέρυσι για την ενίσχυση του ανταγωνισμού με την Κίνα στους ημιαγωγούς και άλλες τεχνολογίες, οι αρχηγοί της επιτροπής Σούμερ και των Δημοκρατικών δήλωσαν τον Μάιο ότι θα συντάξουν νομοθεσία για να περιορίσουν τη ροή τεχνολογίας στην Κίνα, να την αποτρέψουν από το να ξεκινήσει μια σύγκρουση με την Ταϊβάν και να αυστηροποιήσουν τους κανόνες να εμποδίσει το αμερικανικό κεφάλαιο να μεταφερθεί σε κινεζικές εταιρείες.

Ο Σούμερ «θα επικεντρωθεί στην ανάγκη αμοιβαιότητας στην Κίνα για τις αμερικανικές επιχειρήσεις που θα ισοπεδώσουν τους όρους ανταγωνισμού για τους Αμερικανούς εργαζόμενους, καθώς και στη διατήρηση της ηγετικής θέσης των ΗΠΑ στις προηγμένες τεχνολογίες για την εθνική ασφάλεια», ανέφερε το γραφείο του.

Το ταξίδι ακολουθεί τις επισκέψεις μιας σειράς υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο τον Αύγουστο.

Η ομάδα των έξι γερουσιαστών, με επικεφαλής τον Ρεπουμπλικανό Μάικ Κράπο, θα συναντήσει κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες στις τρεις χώρες που επισκέπτονται και από αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Άλλοι γερουσιαστές στο ταξίδι είναι οι Ρεπουμπλικάνοι Μπιλ Κάσιντι και Τζον Κένεντι και οι Δημοκρατικοί Μάγκι Χασάν και Τζον Όσοφ. Η ομάδα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Pudong της Σαγκάης στις 2 μ.μ. (0600 GMT).

Η Κίνα χαιρετίζει την επίσκεψη Σούμερ και ελπίζει ότι θα εμβαθύνει την «αντικειμενική» κατανόηση της Κίνας από τη Γερουσία των ΗΠΑ και θα διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ των νομοθετικών υπηρεσιών των εθνών, δήλωσε αυτή την εβδομάδα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει περιορίσει τις εξαγωγές τσιπ στην Κίνα, λέγοντας ότι στοχεύουν να της απαγορεύσουν την πρόσβαση σε προηγμένη τεχνολογία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω στρατιωτικές προόδους ή παραβιάσεις δικαιωμάτων. Η Κίνα ανταπέδωσε με κατηγορίες για οικονομικό εξαναγκασμό.

Η Ραϊμόντο είπε τον Αύγουστο ότι οι αμερικανικές εταιρείες της είχαν παραπονεθεί ότι η Κίνα έχει γίνει «μη επενδυτή», επισημαίνοντας πρόστιμα, επιδρομές και άλλες ενέργειες που καθιστούσαν επικίνδυνη την επιχειρηματική δραστηριότητα εκεί. «Για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε πολλές περιπτώσεις, η υπομονή εξαντλείται και είναι ώρα για δράση», είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

ΗΠΑ και πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα