Οι ινδικές ομάδες διάσωσης δυσκολεύονται να φτάσουν σε περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες στη βορειοανατολική πολιτεία Σικίμ, όπου περισσότεροι από 140 άνθρωποι αγνοούνται επειδή η περιοχή εξακολουθεί να αντιμετωπίζει περιόδους έντονης βροχόπτωσης, δήλωσαν αξιωματούχοι το Σάββατο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Η λίμνη Lhonak έσκασε στις όχθες της την Τετάρτη μετά από μια έκρηξη σύννεφων που προκάλεσε καταρρακτώδεις βροχές και μια εμφανή χιονοστιβάδα, προκαλώντας μεγάλες πλημμύρες στον ποταμό Teesta.
«Περιμένουμε να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες, καθώς μόνο τότε η Πολεμική Αεροπορία και άλλες ομάδες διάσωσης θα μπορέσουν να επιχειρήσουν στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες», δήλωσε ο Β.Μπ.Παθάκ, γενικός γραμματέας της πολιτείας.
Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 44, αυξημένος κατά 2 από την Παρασκευή, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που επιβλέπει τις επιχειρήσεις διάσωσης από το Γκανγκτόκ, την πρωτεύουσα της πολιτείας.
Εκατοντάδες μέλη του προσωπικού έρευνας και διάσωσης έχουν αναπτυχθεί σε όλο το Σικίμ και στα βόρεια τμήματα της γειτονικής πολιτείας της Δυτικής Βεγγάλης. Οι περιοχές κοντά στο ποτάμι παραμένουν σε επιφυλακή. Δεκαπέντε στρατιωτικοί είναι μεταξύ των αγνοουμένων.
Περίπου 2.000 τουρίστες που συγκεντρώθηκαν στις περιοχές Lachung, Lachen και Chungthung στο βόρειο Σικίμ αναφέρθηκαν ότι είναι ασφαλείς και ο στρατός παρείχε δορυφορικά τηλέφωνα για να μπορούν να επικοινωνούν με τις οικογένειές τους, δήλωσε άλλος αξιωματούχος.
Τουλάχιστον 13 γέφυρες ξεβράστηκαν, εμποδίζοντας τις επιχειρήσεις διάσωσης. Όλες οι γέφυρες κατάντη του υδροηλεκτρικού σταθμού NHPC (NHPC.NS) Teesta-V είτε έχουν βυθιστεί είτε ξεβραστεί.
Ένας βασικός αυτοκινητόδρομος που συνέδεε το Σικίμ με το Σιλιγκούρι στη Δυτική Βεγγάλη κατέρρευσε επίσης λόγω των πλημμυρών.
Οι τοπικοί νομοθέτες εξέταζαν εάν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν διαδρομές πεζοπορίας για να φτάσετε σε περιοχές που επλήγησαν από καταστροφές, δήλωσε η Μπαντάνα Τσέτρι, εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού της πολιτείας.
Οι πλημμύρες ήταν μια από τις χειρότερες καταστροφές στην περιοχή εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια και η τελευταία σε μια σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων που προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στα Ιμαλάια της Νότιας Ασίας και που οι επιστήμονες είπαν ότι οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.
Το Σικίμ, ένα μικρό βουδιστικό κράτος σφηνωμένο ανάμεσα στο Νεπάλ, το Μπουτάν και την Κίνα, φιλοξενεί περίπου 650.000 ανθρώπους.