ΑΘΗΝΑ
06:27
|
05.05.2024
Μια εφαρμογή AR επιτρέπει στους επισκέπτες να στρέφουν τα τηλέφωνά τους στον ναό του Παρθενώνα και να τον δουν όπως ήταν στην αρχαιότητα.
Η εφαρμογή Chronos χρησιμοποιεί επαυξημένη πραγματικότητα για να τοποθετήσει την αρχαία εντύπωση της τοποθεσίας στην οθόνη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τουρίστες στην Ακρόπολη αυτές τις γιορτές μπορούν να παρακολουθήσουν την επίλυση μιας από τις πιο έντονες συζητήσεις στον κόσμο για την πολιτιστική κληρονομιά, αναφέρει το Associated Press.

Το μόνο που χρειάζονται είναι ένα smartphone.

Οι επισκέπτες μπορούν τώρα να τσιμπήσουν και να μεγεθύνουν τον αρχαίο ελληνικό χώρο, με μια ψηφιακή επικάλυψη που δείχνει πώς φαινόταν κάποτε. Αυτό περιλαμβάνει μια συλλογή μαρμάρινων γλυπτών που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα πριν από περισσότερα από 200 χρόνια και εκτίθενται τώρα στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο. Η Ελλάδα ζητά να επιστραφούν.

Προς το παρόν, μια εφαρμογή που υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας επιτρέπει στους επισκέπτες να στρέφουν τα τηλέφωνά τους στον ναό του Παρθενώνα και τα γλυπτά που στεγάζονται στο Λονδίνο εμφανίζονται ξανά στο μνημείο καθώς οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι έμοιαζαν πριν από 2.500 χρόνια.

Εμφανίζονται και άλλα, λιγότερο ευρέως γνωστά χαρακτηριστικά: Πολλά από τα γλυπτά στην Ακρόπολη ήταν ζωγραφισμένα με εντυπωσιακά χρώματα. Ένα άγαλμα της θεάς Αθηνάς στον κεντρικό θάλαμο του Παρθενώνα στεκόταν επίσης πάνω από μια ρηχή λίμνη νερού.

«Είναι πραγματικά εντυπωσιακό… η μόνη φορά που έχω δει τέτοιου είδους τεχνολογία πριν είναι στον οδοντίατρο», είπε η Σρίγια Πάρσοταμ Τσιτνάβις, μια τουρίστρια από το Λονδίνο, αφού έλεγξε την εφαρμογή ένα ζεστό απόγευμα στην κορυφή του λόφου της Ακρόπολης, στην Ελλάδα, τον πιο δημοφιλή αρχαιολογικό χώρο.

«Δεν ήξερα πολλά για την (Ακρόπολη) και έπρεπε να πειστώ για να έρθω εδώ. Βλέποντας αυτό το έχει κάνει πιο ενδιαφέρον – βλέποντάς το έγχρωμο», είπε. «Είμαι περισσότερο οπτικός άνθρωπος, οπότε αυτή η διάδραση με βοήθησε πραγματικά να το εκτιμήσω».

Η εικονική αποκατάσταση λειτουργεί οπουδήποτε και θα μπορούσε να γλιτώσει ορισμένους επισκέπτες από τον πολυσύχναστο ανηφορικό περίπατο και τη μεγάλη αναμονή για να δουν τα εμβληματικά μνημεία από κοντά. Μπορεί επίσης να βοηθήσει την εκστρατεία της χώρας να κάνει τις ελληνικές πόλεις προορισμούς όλο το χρόνο.

Ο τουρισμός, ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, έχει ανακάμψει από την πανδημία του COVID-19, ακόμη και όταν οι πυρκαγιές κυνήγησαν επισκέπτες από το νησί της Ρόδου και έπληξαν άλλες περιοχές αυτό το καλοκαίρι. Ο αριθμός των εισερχόμενων επισκεπτών από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 21,9% στα 16,2 εκατομμύρια σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Τα έσοδα αυξήθηκαν λίγο περισσότερο από 20%, στα 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η εφαρμογή, που ονομάζεται «Chronos» από τον μυθολογικό βασιλιά των Τιτάνων και την ελληνική λέξη για τον «χρόνο», χρησιμοποιεί επαυξημένη πραγματικότητα για να τοποθετήσει την αρχαία εντύπωση της τοποθεσίας στην οθόνη, ταιριάζοντας με την πραγματική θέαση καθώς περπατάτε.

Το AR φτάνει στους καταναλωτές μετά από μακρά αναμονή και πρόκειται να επηρεάσει ένα τεράστιο φάσμα επαγγελματικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων αναψυχής.

Ιατρικές χειρουργικές επεμβάσεις, στρατιωτική εκπαίδευση και εξειδικευμένη επισκευή μηχανημάτων, καθώς και εμπειρίες λιανικής και ζωντανών εκδηλώσεων είναι όλα στο στόχαστρο μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας που στοιχηματίζουν σε ένα επικερδές μέλλον σε καθηλωτικές υπηρεσίες. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Meta και η Apple πιέζουν για ακουστικά VR που μπορεί να κοστίζουν χιλιάδες δολάρια.

Η υψηλή τιμή θα διατηρήσει το κινητό τηλέφωνο ως την κύρια πλατφόρμα παράδοσης AR στους καταναλωτές για κάποιο χρονικό διάστημα, δήλωσε η Μαρία Ένγκμπεργκ, συν-συγγραφέας του βιβλίου «Reality Media» για την επαυξημένη και την εικονική πραγματικότητα.

Λέει ότι οι υπηρεσίες για τους ταξιδιώτες θα προσφέρουν σύντομα μια καλύτερη ολοκληρωμένη εμπειρία, επιτρέποντας περισσότερες επιλογές κοινής χρήσης σε περιηγήσεις και επικάλυψη φωτογραφιών και βίντεο αρχειοθέτησης.

«Το AR και το VR έχουν μείνει πίσω από άλλα είδη πραγμάτων, όπως παιχνίδια και ταινίες που καταναλώνουμε ψηφιακά», δήλωσε η Ένγκμπεργκ, αναπληρώτρια καθηγητής επιστήμης υπολογιστών και τεχνολογίας μέσων στο Πανεπιστήμιο Malmo στη Σουηδία.

«Πιστεύω ότι θα δούμε πραγματικά ενδιαφέρουσες εμπειρίες πελατών τα επόμενα χρόνια καθώς περισσότερο περιεχόμενο από μουσεία και αρχεία ψηφιοποιείται», είπε.

Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας και η εθνική αρχή τουρισμού έχουν καθυστερήσει αλλά με ενθουσιασμό να μετατραπούν στην τεχνολογία. Το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι Assassin’s Creed Odyssey, το οποίο επιτρέπει στους παίκτες να περιπλανηθούν στην αρχαία Αθήνα, χρησιμοποιήθηκε για να προσελκύσει νέους ταξιδιώτες από την Κίνα στην Ελλάδα με έναν κρατικό διαγωνισμό φωτογραφίας.

Η Microsoft συνεργάστηκε με το Υπουργείο Πολιτισμού πριν από δύο χρόνια για να ξεκινήσει μια καθηλωτική ψηφιακή περιοδεία στην αρχαία Ολυμπία, τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων στη νότια Ελλάδα.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είπε ότι οι καινοτομίες θα ενισχύσουν την προσβασιμότητα στα αρχαία μνημεία της Ελλάδας, συμπληρώνοντας την πρόσφατη εγκατάσταση ράμπων και αντιολισθητικών μονοπατιών.

«Η προσβασιμότητα επεκτείνεται στον ψηφιακό χώρο», είπε η Μενδώνη σε μια εκδήλωση παρουσίασης για την εφαρμογή Chronos τον Μάιο. «Οι πραγματικοί επισκέπτες και οι εικονικοί επισκέπτες οπουδήποτε σε όλο τον κόσμο μπορούν να μοιραστούν την ιστορική γνώση».

Οι σχεδιαστές της δωρεάν εφαρμογής, που αναπτύχθηκε από τον ελληνικό πάροχο τηλεπικοινωνιών Cosmote, δηλώνουν ότι ελπίζουν να αξιοποιήσουν τα υπάρχοντα χαρακτηριστικά που περιλαμβάνουν έναν εικονικό οδηγό με τεχνητή νοημοσύνη, τον Clio.

«Καθώς οι τεχνολογίες και τα δίκτυα προχωρούν, με καλύτερο εύρος ζώνης και χαμηλότερους χρόνους καθυστέρησης, οι κινητές συσκευές θα μπορούν να κατεβάζουν περιεχόμενο ακόμη υψηλότερης ποιότητας», δήλωσε ο Παναγιώτης Γαβριηλίδης, ανώτερος αξιωματούχος της εταιρείας τηλεπικοινωνιών που συμμετέχει στο έργο.

Εικονικές ανακατασκευές χρησιμοποιώντας το Chronos καλύπτουν επίσης τρία άλλα μνημεία στην Ακρόπολη, ένα παρακείμενο ρωμαϊκό θέατρο και τμήματα του Μουσείου της Ακρόπολης που χτίστηκε στους πρόποδες του βράχου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ρωσία: Νέα smartphones που εστιάζουν στην ενίσχυση έναντι της διαρροής δεδομένων

Απεβίωσε η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

Πρώτη αποστολή ναυσιπλοΐας μεγάλων αποστάσεων από το Ναυτικό του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα