ΑΘΗΝΑ
02:15
|
02.05.2024
«Η απόφαση των Παλαιστινίων να απαντήσουν στη βαρβαρότητα του εποικιστικού ισραηλινού καθεστώτος απαρτχάιντ δεν προκαλεί έκπληξη»
«Δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί ότι η ιστορία του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής είναι η κατοχική πραγματικότητα της Παλαιστίνης», ανέφερε το ANC.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Νότιας Αφρικής και κόμμα του προέδρου της χώρας, το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), κάλεσε για ειρήνη στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει επιδρομές στη Γάζα από το Σάββατο, όταν οι μαχητές της Χαμάς ξεκίνησαν θανατηφόρες επιθέσεις στο Ισραήλ και εκτόξευσαν ρουκέτες που έπληξαν ακόμα και το Τελ Αβίβ.

Το ANC εξέδωσε δήλωση, ζητώντας να επιβεβαιωθούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί πλέον να αποφύγει το καθήκον της να ενεργήσει. Κάλεσε τον κόσμο να παρέμβει και να διασφαλίσει την εφαρμογή μιας λύσης δύο κρατών με βάση τα «σύνορα [προ] του 1967», τις γραμμές οριοθέτησης που χαράχτηκαν μετά τον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948 και εξακολουθούν να χρησιμεύουν ως διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα του Ισραήλ.

Το κόμμα είπε ότι το Ισραήλ ώθησε τους Παλαιστίνιους στο χείλος του γκρεμού με την επίμονη πολιτική κατάκτησης της γης τους, η οποία εξώθησε τις παλαιστινιακές ομάδες στο να απαντήσουν.

«Δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί ότι η ιστορία του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής είναι η κατοχική πραγματικότητα της Παλαιστίνης. Ως εκ τούτου, η απόφαση των Παλαιστινίων να απαντήσουν στη βαρβαρότητα του εποικιστικού ισραηλινού καθεστώτος απαρτχάιντ δεν προκαλεί έκπληξη», ανέφερε το ANC.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Νοτίου Αφρικής είναι τεταμένες και περιορισμένες λόγω του παλαιστινιακού ζητήματος.

Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, το Ισραήλ κατηγόρησε τη Νότια Αφρική και την Αλγερία ότι βρίσκονται πίσω από την απομάκρυνση ενός Ισραηλινού εκπροσώπου στη συνέλευση της Αφρικανικής Ένωσης (AU) στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας – κάτι που αρνήθηκαν και οι δύο χώρες.

Διαβάστε ακόμα:

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόσα, δεν έχει μιλήσει ακόμα δημόσια για τα τεκταινόμενα γύρω από την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, το Υπουργείο Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας είπε ότι δεν είναι δυνατή μια διαρκής ειρήνη στην περιοχή «ελλείψει μιας δίκαιης και συνολικής επίλυσης της σύγκρουσης».

Άλλοι Αφρικανοί ηγέτες εξέδωσαν δηλώσεις, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό της κλιμάκωσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα