ΑΘΗΝΑ
03:37
|
04.05.2024
Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν πριν λίγες μέρες ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ και του συνταγματάρχη Μπαργάτι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έντονη ανησυχία προκαλεί στη Λιβύη η αναζωπύρωση των συγκρούσεων ανάμεσα σε ενόπλους του στρατηγού Χαλίφα Χάφτερ του «Εθνικού Λιβυκού Στρατού» και μαχητών του συνταγματάρχη, Μάχντι αλ Μπαργάτι, στη Βεγγάζη, ο οποίος επέστρεψε στην πόλη μετά από εξορία πολλών ετών.

Οι σφοδρές συγκρούσεις είχαν ως συνέπεια στο τέλος της βδομάδας και τη διακοπή των τηλεπικοινωνιών στη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Λιβύης με τους αξιωματούχους του ΟΗΕ να ανησυχούν για μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση της χώρας.

Ο Μπαργάτι και άνθρωποι που τον στηρίζουν χαρακτηρίστηκαν από την πλευρά του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ «πυρήνας δολιοφθορέων». Αρκετοί από αυτούς συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία, αλλά οι πληροφορίες αυτές που διοχετεύτηκαν από ανθρώπους του Μπαργάτι δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Οι ταραχές αυτές σημειώνονται περίπου έναν μήνα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που στοίχισαν τη ζωή σε 4.000 ανθρώπους στην ανατολική Λιβύη, ιδίως στην πόλη Ντέρνα, προκαλώντας την οργή και την απελπισία των κατοίκων που αφέθηκαν στο έλεος της θεομηνίας δίχως την παραμικρή βοήθεια.

Στην ανακοίνωσή της η Αποστολή Στήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (MANUL) εκφράζει «ανησυχία για τις ένοπλες συγκρούσεις στη Βεγγάζη» υπενθυμίζοντας ότι «όλες οι πλευρές οφείλουν να προστατεύουν τους αμάχους», καθώς ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για θύματα μεταξύ των κατοίκων της πόλης.

Οι αρχές της ανατολικής Λιβύης θα πρέπει επίσης «να αποκαταστήσουν αμέσως τις τηλεπικοινωνίες στη Βεγγάζη, που διακόπηκαν όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις».

Μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011, η Λιβύη κυβερνάται από δύο αντίπαλες διοικήσεις: μία στην Τρίπολη, υπό τον πρωθυπουργό Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, και η άλλη στην ανατολική Λιβύη, όπου εδρεύει το κοινοβούλιο και στηρίζεται από τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ.

Ο Ντμπεϊμπά ζήτησε σήμερα από τον γενικό εισαγγελέα να διενεργήσει «πλήρη έρευνα» για τα γεγονότα στη Βεγγάζη ώστε να λογοδοτήσουν «εκείνοι που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή αμάχων και την κοινωνική ειρήνη». Κατήγγειλε επίσης «τις ένοπλες συγκρούσεις σε μια συνοικία» και «τη σκόπιμη και πλήρη διακοπή των επικοινωνιών (…) που απομονώνει τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Λιβύης από τον υπόλοιπο κόσμο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα