ΑΘΗΝΑ
22:46
|
05.05.2024
Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Βάρχελι για ανάσχεση της βοήθειας στους Παλαιστίνιους.
Πρόσφατη διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων σε Ισπανία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


«Φωτιές» άναψε στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Ούγγρου Επιτρόπου Όλιβερ Βάρχελι, που είναι αρμόδιος για θέματα γειτονίας και Διεύρυνσης, πως αναστέλλεται η βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους λόγω των επιθέσεων της Χαμάς κατά Ισραηλινών.

Αξιωματούχοι από την Ισπανία και την Ιρλανδία εξέφρασαν έντονη δυσαρέσκεια για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναστείλει την οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, απαιτώντας εξηγήσεις για μία απόφαση που ανακοινώθηκε δίχως συνεννόηση με τις 27 χώρες- μέλη.

Ειδικότερα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ιρλανδίας ζήτησε από την Επιτροπή να εξηγήσει σε ποια νομική βάση στηρίζει την απόφαση αυτή, τονίζοντας: «Εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμία νομική βάση για μια μονομερή απόφαση αυτού του είδους από έναν μεμονωμένο Επίτροπο και δεν στηρίζουμε τη διακοπή της βοήθειας».

Ανάλογη αντίδραση είχε και η κυβέρνηση της Ισπανίας.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, που προέρχεται από το Σοσιαλιστικό κόμμα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Επίτροπο Όλιβερ Βάρχελι, στον οποίο ανέφερε τις αντιρρήσεις της Μαδρίτης. Ο υπουργός ζήτησε επίσης από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τον συμπατριώτη του Ζοζέπ Μπορέλ, να θέσει το θέμα στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών οι οποίοι «δεν είχαν ενημερωθεί» για την απόφαση της Κομισιόν.

Λίγο αργότερα ακολούθησαν ανάλογες αντιρρήσεις και από τα υπουργεία Εξωτερικών του Λουξεμβούργου και της Δανίας.

Ο Ούγγρος Επίτροπος, που είναι αρμόδιος για θέματα γειτονίας και διεύρυνσης, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι αναστέλλονται οι πληρωμές και θα επανεξεταστούν όλα τα προγράμματα βοήθειας προς την Παλαιστίνη.

Η ΕΕ, που είναι από τους σημαντικότερους χορηγούς των Παλαιστινίων, σκόπευε να δαπανήσει περίπου 1,2 δισεκ. ευρώ μεταξύ 2021-24 για τη χρηματοδότηση διαφόρων έργων, κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα