ΑΘΗΝΑ
04:19
|
08.05.2024
Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών θα επακολουθήσει τετραμερής τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες των ΗΠΑ και της Βρετανίας.
Οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η γαλλογερμανική συνάντηση κορυφής που πραγματοποιείται απόψε στο Αμβούργο εμπλουτίζει, αναγκαστικά, την πλούσια ατζέντα της συνάντησης των κυβερνήσεων αμφοτέρων χωρών με όσα διαδραματίζονται στη μεθόριο της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ και τον Λίβανο.

Έτσι, απόψε, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποδέχεται τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, συζητώντας όχι μόνον ζητήματα στρατηγικής, οικονομίας, διεθνών υποθέσεων και ανταγωνισμών, ή θέματα διμερών σχέσεων, αλλά και την επικίνδυνη κλιμάκωση των συγκρούσεων σε Γάζα, Ισραήλ και Λίβανο.

Ο Γερμανός Καγκελάριος λίγο πριν καλωσορίσει στο Αμβούργο τον Γάλλο Πρόεδρο χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά «βάρβαρες» τις επιθέσεις της Χαμάς έναντι Ισραηλινών. Στη συνέχεια, ανέφερε  πως πραγματοποίησε σήμερα, νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για δεύτερη φορά σε τρεις μέρες, άλλη μία επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς, αλλά και διαδοχικές τηλεφωνικές επαφές τους ηγέτες Αιγύπτου, Ιορδανίας, Λιβάνου, και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι ένας κοινός αγώνας, είπε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, που μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο θα συμμετάσχουν σε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ.

Μένει να φανεί εάν η συνάντηση των δύο ηγετών στο Αμβούργο και η μετέπειτα τετραμερής σύνοδος, θα οδηγήσει στην αρχή κάποιας (έστω και δειλής) διπλωματικής πρωτοβουλίας σε περίοδο επικίνδυνης όξυνσης της πολεμικής σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις ΗΠΑ να παίρνουν θέση στην περιοχή στέλνοντας το μεγαλύτερο πολεμικό αεροπλανοφόρο στον κόσμο, το USS Gerald R. Ford, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσκεψη Μελόνι στη Λιβύη

Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις μας

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Ρωσία: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει τη ρωσική σημαία στις 8-9 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα