ΑΘΗΝΑ
17:40
|
04.05.2024
«Αντιμετωπίζουμε τεράστια έλλειψη πυρομαχικών λόγω της Ουκρανίας», δήλωσε στο Foreign Policy Γερμανός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Οι Ζελένσκι και Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ τον Ιανουάριο του 2020.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού μαχητικού κινήματος Χαμάς θα στρέψει την προσοχή και τους πόρους της Δύσης μακριά από την Ουκρανία, κάτι που σημαίνει περισσότερη αβεβαιότητα για το Κίεβο, διαπίστωσε άρθρο που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Foreign Policy.

Η Ουκρανία αντιμετώπιζε ήδη προβλήματα με τη λήψη όπλων και χρηματοδότησης για την αντεπίθεσή της κατά της Ρωσίας, ακόμη και πριν από την αιφνιδιαστική κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή το Σάββατο, καθώς η σχετική πολιτική βούληση στα ευρωπαϊκά κράτη έχει εξασθενίσει, ανέφερε τη Δευτέρα το Foreign Policy.

«Αντιμετωπίζουμε τεράστια έλλειψη πυρομαχικών λόγω της Ουκρανίας», δήλωσε στο περιοδικό Γερμανός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσπάθησε να συνδέσει την κατάσταση του Ισραήλ με τις ανάγκες του Κιέβου. Υποστήριξε αυτή την εβδομάδα ότι η Ουκρανία έχει «σαφείς» πληροφορίες ότι η Ρωσία «ενδιαφέρεται να πυροδοτήσει έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή» για να «υπονομεύσει την παγκόσμια ενότητα» και «να καταστρέψει την ελευθερία στην Ευρώπη», αν και δεν προσέφερε καμία απόδειξη για αυτούς τους ισχυρισμούς.

Στο άρθρο του, με τίτλο «Τι θα κάνει η Ρωσία με το χάος της Γάζας;», το Foreign Policy σημείωσε ότι δεν υπήρχε κανένα σημάδι ρωσικής ανάμειξης ή προηγούμενη γνώση της θανατηφόρας εισβολής της Χαμάς στο Ισραήλ.

Η Μόσχα από τη μεριά της χλεύασε την προσπάθεια του Ζελένσκι να διαμορφώσει προς όφελός του την αφήγηση σχετικά με την κρίση του Ισραήλ. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ειρωνεύτηκε επίσης το ότι ο Ζελένσκι δε φόρεσε για τις ανάγκες του βίντεο τα χακί στα οποία μας έχει συνηθίσει.

«Αλίμονο! Η εμφάνιση του “φιλελεύθερου φύρερ” δεν είναι πλέον στη μόδα», έγραψε στα social media. «Ή μήπως η παραλλαγή είναι στο καθαριστήριο;»

Η Ουάσιγκτον έχει δεσμευτεί για να υποστηρίξει το Ισραήλ καθώς αυτό θα αντεπιτίθεται στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να το κάνει χωρίς να διακυβεύσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία ή την παγκόσμια ετοιμότητά της. Ο Λευκός Οίκος φέρεται να επιδιώκει να συμπεριλάβει βοήθεια στην Ουκρανία σε ένα πακέτο βοήθειας για το Ισραήλ που θα προωθήσει στο Κογκρέσο.

«Η επιχείρηση στη Γάζα θα πάρει καιρό»

Ο Μάικλ Ντόραν, ειδικός στο Ινστιτούτο Χάντσον, είπε στο Foreign Policy ότι η Δύναμη Κουντς του Ιράν, μια ειδική μονάδα του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης που βοήθησε στην οικοδόμηση έτοιμων για μάχη πληρεξούσιων της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή, είχε βοηθήσει τη Χαμάς να βελτιώσει την τακτική της δεινότητα.

«Πρέπει να υποστηρίξουν πολιτικά το Ισραήλ όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα», είπε για τα δυτικά κράτη ο Ντόραν. «Αυτή η επιχείρηση στη Γάζα θα πάρει καιρό και η Χαμάς θα προσπαθήσει να αυξήσει την πίεση. Αναμένετε διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και βίντεο από τη Γάζα με Ευρωπαίους ομήρους που εκλιπαρούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αν μόνο το Ισραήλ σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις».

«Η Ευρώπη στέκεται αλληλέγγυα με το Ισραήλ σήμερα, αλλά πού θα είναι σε τρεις εβδομάδες από τώρα;» αναρωτήθηκε ο Ντόραν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ρωσία: Η άσκηση Steadfast Defender είναι ένδειξη ότι το NATO ετοιμάζεται για σύγκρουση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα