ΑΘΗΝΑ
02:13
|
07.05.2024
Σύμφωνα με πηγές, το Κατάρ πιέζει για προσπάθειες μεσολάβησης για ανταλλαγή κρατουμένων, με τις διαπραγματεύσεις να σημειώνουν «κάποια πρόοδο» τη Δευτέρα.
Ο εκπρόσωπος του καταριανού υπ.Εξ., Μάτζεντ μπιν Μοχάμεντ Αλ Ανσάρι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με το Κατάρ, σήμερα, Τρίτη, είναι ακόμη «πολύ νωρίς» για να ξεκινήσουν συνομιλίες σχετικά με μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο αριθμός των Ισραηλινών νεκρών έχει φτάσει τους 1.000 και περισσότεροι από 150 Ισραηλινοί κρατούνται αιχμάλωτοι, όπως αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Όταν ρωτήθηκε για πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Μάτζεντ μπιν Μοχάμεντ Αλ Ανσάρι, είπε στους δημοσιογράφους ότι είναι «πολύ νωρίς» για μεσολάβηση, αναφέροντας ότι ήταν «πολύ δύσκολο» να πούμε ότι οποιαδήποτε πλευρά θα μπορούσε να αρχίσει να συνδιαλέγεται προτού σημειωθούν εξελίξεις «στο έδαφος».

Σύμφωνα με πηγές, το Κατάρ πιέζει για προσπάθειες μεσολάβησης για ανταλλαγή κρατουμένων, με τις διαπραγματεύσεις να σημειώνουν «κάποια πρόοδο» τη Δευτέρα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, μίλησε με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, και εξέφρασε την «ανάγκη να περιοριστεί αυτή η κλιμάκωση», προκειμένου να μην αναφλεχθεί μια περιφερειακή αντιπαράθεση.

Η Ντόχα, που φιλοξενεί ένα πολιτικό γραφείο της Χαμάς εδώ και μια δεκαετία, παρείχε βοήθεια ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στη Γάζα τα τελευταία χρόνια.

Τη Δευτέρα, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ-Κασάμ της Χαμάς, Αμπού Ομπέιντα, ανακοίνωσε ότι κάθε ισραηλινός βομβαρδισμός παλαιστινιακού σπιτιού στη Γάζα χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση «δυστυχώς» θα αντιμετωπίζεται με την εκτέλεση ενός Ισραηλινού αιχμάλωτου.

Πρόσθεσε ότι η διαδικασία εκτέλεσης θα μεταδοθεί τόσο σε ηχητικό όσο και σε βίντεο, εξηγώντας ότι αυτή η απόφαση λήφθηκε αφότου ο ισραηλινός εχθρός διέπραξε αρκετές σφαγές παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων στα σπίτια τους.

Επιπλέον, ο Ισμαήλ Χανίγια, ο ηγέτης του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, δήλωσε την Τρίτη ότι η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε συζητήσεις σχετικά με την ανταλλαγή αιχμαλώτων ενώ οι ισραηλινές επιθέσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη. Τόνισε ότι οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για αυτό το θέμα θα πραγματοποιηθούν μόνο υπό συνθήκες αποδεκτές από την Αντίσταση.

Ο Χανίγια επιβεβαίωσε σε δήλωσή του ότι η Χαμάς είχε μεταφέρει αυτή τη θέση σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, επισημαίνοντας ότι ο λαός της Γάζας απέδειξε για άλλη μια φορά τη σταθερότητά του κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Πλημμύρα του Αλ-Άκσα».

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας έχει ξεπεράσει τους 704, με τον αριθμό των τραυματιών να ξεπερνά τους 3.900. Ανάμεσα στους νεκρούς καταγγέλλεται πως υπάρχουν και δημοσιογράφοι.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα