ΑΘΗΝΑ
02:09
|
02.05.2024
Λευκή επιταγή Μπάιντεν στο Ισραήλ. Μπαράζ εκρήξεων σε Γάζα και Ισραήλ. Ρουκέτες προς το Λίβανο. ΥΠΑΜ Ισραήλ:«Η Γάζα δε θα επανέλθει ποτέ».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οξύνεται ώρα με την ώρα η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Λωρίδα Γάζας και Ισραήλ, με το τελευταίο να εντείνει, εδώ και ένα 24ωρο, τον ήδη ασφυκτικό αποκλεισμό στερώντας (κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου) από τους Παλαιστίνιους της περιοχής την ηλεκτροδότηση, την υδροδότηση και τον ανεφοδιασμό σε τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα.

Σε αυτό το φόντο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προχώρησε λίγο μετά τις 21.00 απόψε σε διάγγελμα εκφράζοντας την ολόπλευρη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, επειδή είναι «δικαίωμά του και υποχρέωση να απαντά στις επιθέσεις».

Εμμέσως επιβεβαίωσε τα κενά ή την «κόπωση» του ισραηλινού αντιπυραυλικού συστήματος «Σιδερένιος Θόλος» ανακοινώνοντας πως οι ΗΠΑ θα συγκεντρώσουν «επιπλέον βοήθεια» για να καλύψουν τα κενά στο σύστημα που έχουν προκληθεί «από τη συνεχή χρήση». Ανακοίνωσε πως θα ζητήσει από το κογκρέσο να κάνει «επείγουσες ενέργειες» για να βοηθήσουν το Ισραήλ, δείχνοντας μία μετατόπιση του ενδιαφέροντος από την Ουκρανία.

Προειδοποίησε με νόημα πως οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική τους δύναμη στην περιοχή, «αλλά και ότι είναι έτοιμες να κάνουν περισσότερα».

Απόψε, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, αύξησε τις απειλές έναντι της Χαμάς. Όπως δήλωσε, ο στρατός κινείται προς «πλήρη επίθεση» στη Γάζα.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο παλαιστινιακός θύλακας «δε θα επανέλθει ποτέ σε αυτό που ήταν πριν», τονίζοντας:

«Η Χαμάς ήθελε μία αλλαγή στη Γάζα. Θα αλλάξει 180 μοίρες από ό,τι πίστευε…Όποιος έρθει να σε αποκεφαλίσει, να δολοφονήσει γυναίκες, επιζώντες του ολοκαυτώματος, θα τον εξαλείψουμε με όλη μας τη δύναμη και χωρίς συμβιβασμούς».

Λίγη ώρα μετά από αυτές τις δηλώσεις πληροφορίες στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ανέφεραν πως το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο προσκαλεί τον Γιοάβ Γκάλαντ στην επόμενη σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Λίγες ώρες πριν, Αιγύπτιος στρατιωτικός αξιωματούχος μιλώντας σε ισραηλινά ΜΜΕ ανέφερε πως το Ισραήλ ετοιμάζεται για μια πολύμηνη χερσαία εκστρατεία στη Γάζα. Πρόσθεσε ότι αυτό το μήνυμα έχει περάσει από την Ιερουσαλήμ στο Κάιρο και πως το Ισραήλ έχει μέχρι στιγμής απορρίψει κάθε προσπάθεια της αιγυπτιακής κυβέρνησης να μεσολαβήσει για οποιοδήποτε είδος αποκλιμάκωσης.

Νέα ένταση στα σύνορα με τον Λίβανο

Νωρίτερα το απόγευμα καταγράφηκε αύξηση των εχθροπραξιών όχι μόνο στη Λωρίδα της Γάζας και στο νότιο και κεντρικό Ισραήλ αλλά και στη μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου.

Λιβανέζος στρατιωτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε απόψε ότι έξι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από το νότιο τμήμα της χώρας προς το Βόρειο Ισραήλ. Οι πρώτες πληροφορίες δεν ανέφεραν θύματα ή τραυματίες.

Το συμβάν επιβεβαίωσε  και εκπρόσωπος της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ UNIFIL απευθύνοντας έκκληση προς πάσα κατεύθυνση για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, ένα 24ωρο αφότου η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε το  θάνατο τριών μελών της σε συγκρούσεις στη μεθόριο με το Ισραήλ.

Αργότερα απόψε κυκλοφόρησαν βίντεο στην πλατφόρμα Χ που αναφέρθηκαν στη χρήση βομβών λευκού φωσφόρου (απαγορευμένες από τις διεθνείς συμβάσεις) από το Ισραήλ στο Νότιο Λίβανο. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα από άλλη πλευρά.

Βροχή ρουκετών και από τη Χαμάς στο Άσκελον

Το απόγευμα σημειώθηκε νέα κλιμάκωση στις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη μεριά της Χαμάς και στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Λίγα λεπτά μετά τις 17.00 το απόγευμα η Χαμάς υλοποίησε την προειδοποίησή της προς τους Ισραηλινούς κατοίκους της μεθοριακής πόλης Άσκελον και άρχισε να ρίχνει βροχή ρουκετών προς τη μεριά τους σκοτώνοντας άλλους δύο Εβραίους εποίκους.

Η νέα «καταιγίδα» ρουκετών από τη μεριά της Χαμάς που γίνεται προς απάντηση στον ανηλεή και ασταμάτητο βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας προκάλεσε την ενεργοποίηση των σειρήνων στην παράκτια πόλη και παρακείμενες περιοχές.

Ρουκέτες εισήλθαν και στις περιοχές Τζατ και Μπάκα αλ Γαρμπίγι του βορείου Ισραήλ και σε κοντινούς εβραϊκούς εποικισμούς της Δυτικής Όχθης.

Από τη βροχή ρουκετών της Χαμάς στο Άσκελον

Νωρίτερα, ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος της Ταξίαρχίας Ιζ αλΝτιν αλ Κασάμ της Χαμάς, είχε καλέσει τους κατοίκους του Άσκελον να εγκαταλείψουν τις εστίες τους προειδοποιώντας πως θα ληφθούν αντίποινα «ως απάντηση στο έγκλημα του εχθρού να εκτοπίσει τον λαό μας και να τον αναγκάσει να εγκαταλείψει τα σπίτια του σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας».

Μολονότι είχαν προαναγγελθεί, οι νέοι διαδοχικοί βομβαρδισμοί της Χαμάς έκαναν Ισραηλινούς στρατιώτες στο Άσκελον να αιφνιδιαστούν και να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο.

Αυξάνουν οι εκατόμβες νεκρών Παλαιστινίων

Ο τελευταίος απολογισμός που δόθηκε στη δημοσιότητα απόψε από τη μεριά του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας αναφέρει πάνω από 900 νεκρούς κατοίκους της Γάζας (ανάμεσά τους 260 ανήλικοι και 230 γυναίκες) και πάνω από 4.600 τραυματίες.

Στις 7.00 το απόγευμα, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως οι νεκροί είχαν ανέβει στους 850 και οι τραυματίες στους 4.360.

Το παλαιστινιακό υπουργείο ανακοίνωσε επίσης πως σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν χτες βράδυ ως σήμερα το πρωί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σκοτώθηκαν 18 Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά (οι τρεις ανήλικοι) και τραυματίστηκαν πάνω από 100 άλλοι.

Οι συγκρούσεις έγιναν σε Ναμπλούς, Ραμάλα, Ανατολική Ιερουσαλήμ, Ιεριχώ, Χεβρώνα,Καλκίγια.

Ισραηλινές επιθέσεις στη…«φωλιά του τρόμου»

Λίγο μετά τις 5.00 το απόγευμα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νέες «μαζικές επιδρομές» στη Γάζα λέγοντας πως στοχεύουν «στη φωλιά του τρόμου». Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποστήριξε πως προηγουμένως σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά τουλάχιστον δύο διοικητές της Χαμάς, εκ των οποίων ο ένας εκτελούσε χρέη υπουργού Οικονομικών. Πρόκειται για τους Τζαουάντ Αμπού Σαμάλαχ και Ζακαρία Αμπού Μουάμαρ. Ως τις 20.00 το βράδυ είχε ανακοινώσει το θάνατο άλλων τριών ανώτερων στελεχών της οργάνωσης.

Βοήθεια 5 δισ. δολαρίων σε ισραηλινές αεροπορικές εταιρίες

Παράλληλα η ισραηλινή βουλή (Κνέσετ) προχώρησε στην έγκριση 5 δις. δολαρίων ως εγγυήσεις ασφαλείας εν καιρώ πολέμου στις ισραηλινές αεροπορικές εταιρίες El Al, Akria και Israir, που συνεχίζουν τον επαναπατρισμό Ισραηλινών υπηκόων από το εξωτερικό.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Times of Israel  η Χαμάς κατευθύνει μέρος των ρουκετών προς το διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, Μπεν Γκουριόν, με αποτέλεσμα οι περισσότερες ξένες αεροπορικές εταιρίες να έχουν σταματήσει τα δρομολόγια από και προς το Ισραήλ για λόγους ασφαλείας.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα