ΑΘΗΝΑ
18:50
|
01.05.2024
Ερντογάν μαινόμενος κατά του ρόλου των ΗΠΑ στη Συρία και της αποστολής αεροπλανοφόρου στη Μεσόγειο. Κατά τα λοιπά, ζήτησε ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ρόλο μεσολαβητή στην σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ, σκληρή κριτική στις κινήσεις των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και δη μετά την επιλογή τους να στείλουν το τεράστιο αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford αλλά και οργή για τις σχέσεις του αμερικανικού στρατού με τους Κούρδους της Βόρειας Συρίας, ειδικά μετά την κατάρριψη τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους την περασμένη βδομάδα από αμερικανικό F-16 εξέφρασε απόψε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Καρλ Νεχάμερ ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

«Στόχος είναι να ασκηθεί (από την Τουρκία) επιρροή, ειδικά στη Χαμάς,  για την απελευθέρωση των ομήρων», δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεεχάμερ πραγματοποιώντας απόψε στην Άγκυρα την πρώτη επίσκεψη Αυστριακού ηγέτη στην Τουρκία από το 2001. Στη συνέχεια καταδίκασε εκ νέου την επίθεση της Χαμάς «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο» και επανέλαβε την απόφαση της Βιέννης να αναστείλει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους. Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο Νεχάμερ επανέλαβε την πάγια αυστριακή θέση ότι δεν υπάρχει θέση στην ΕΕ για την Τουρκία, αλλά τάχθηκε υπέρ στενότερων οικονομικών σχέσεων και εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης.

Από τη μεριά του ωστόσο, ο Τούρκος Πρόεδρος εστίασε πρώτα στην ανάγκη να επιτευχθεί λύση δύο κρατών στην περιοχή, προειδοποιώντας ότι «διαφορετικά το σπιράλ βίας δεν θα έχει τέλος».

«Τα αδέλφια μας στη Γάζα δέχονται εδώ και δύο μέρες επίθεση. Υπήρξαν επίσης νεκροί και τραυματίες από την ισραηλινή πλευρά», είπε και τάχθηκε υπέρ της αποκλιμάκωσης μέσω της διπλωματίας, προσθέτοντας:

«Πρέπει να αναρωτηθούμε πώς φθάσαμε εδώ, αυτό δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη».

Όμως ο Τούρκος Πρόεδρος δεν σταμάτησε εκεί. Στηλίτευσε την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να στείλει στην Ανατολική Μεσόγειο ένα τεράστιο αεροπλανοφόρο και αποδοκίμασε τη συνεργασία Αμερικανών στρατιωτικών με Κούρδους μαχητές στη Βόρεια Συρία, με αφορμή την πρόσφατη κατάρριψη τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

«Τι δουλειά έχει το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ στο Ισραήλ; Τι έρχεται να κάνει; Μαζί με τα πλοία που το συνοδεύουν, αλλά και με τα αεροσκάφη που μεταφέρει θα βομβαρδίσει και θα καταστρέψει την Γάζα, θα κάνει βήματα για μεγάλες σφαγές» είπε ο Ερντογάν.

Επιτέθηκε δριμύτατα στις ΗΠΑ για την παρουσία τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Συρίας, λέγοντας:
«Σήμερα στη Συρία οι ΗΠΑ έχουν πάνω από 20 βάσεις. Τι δουλειά έχουν οι βάσεις των ΗΠΑ στη Συρία;  Tι γίνεται σε αυτές τις βάσεις;  Όλα αυτά δεν πρέπει να τα εξετάσουμε; Όμως δυστυχώς οι ΗΠΑ καταρρίπτουν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Τουρκίας. Oταν oι HΠΑ καταρρίπτουν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μας, η Τουρκία δεν είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ; Δεν είμαστε μαζί; Πώς θα το εξετάσουμε; Όταν μας συμφέρει είμαστε εταίροι. Όταν όμως δεν μας συμφέρει, άλλο».

Και συνέχισε με πικρία:

 «Δυστυχώς αυτή τη στιγμή όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις τις εκπαιδεύουν οι ΗΠΑ, τις εξοπλίζουν. Και με αυτές τις οργανώσεις και στη Συρία και στη Μέση Ανατολή μετατρέπουν όλη την περιοχή σε λουτρό αίματος. Αυτά να τα δούμε!».

Ακολούθως  θυμήθηκε… την «ειρήνη» στη Μέση Ανατολή, λέγοντας: «Καλούμε όλους τους παράγοντες με επιρροή στην περιοχή να αναλάβουν την ευθύνη για την εδραίωση της ειρήνης, ενεργώντας με βάση την αρχή ότι “δεν υπάρχουν χαμένοι σε μια δίκαιη ειρήνη“».

Πρόσθεσε επίσης ότι κάθε βήμα που θα μπορούσε να κλιμακώσει την ένταση, να προκαλέσει περισσότερη αιματοχυσία ή να επιδεινώσει τα προβλήματα στην περιοχή πρέπει να αποφευχθεί, λέγοντας πως «το να ρίξουμε λάδι στη φωτιά, στοχεύοντας αμάχους και αστικούς οικισμούς ιδιαίτερα, δεν θα ωφελήσει κανέναν».

Η επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν

Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος Πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με τους οποίους συζήτησε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Σε ανακοίνωση του ΟΗΕ αναφέρεται πως οι Ερντογάν και Γκουτέρες εξέτασαν τρόπους για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας. Ο Γκουτέρες προέβλεψε πως ο αριθμός των εκτοπισμένων Παλαιστινίων θα αυξηθεί σημαντικά λόγω της ανάφλεξης της βίας.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του ότι τυχόν «δυσανάλογη» απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις της Χαμάς θα βυθίσει σε τέλμα τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα