ΑΘΗΝΑ
03:20
|
02.05.2024
Ο πόλεμος έφερε πιο κοντά τον Νετανιάχου με τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου κόμματος Εθνικής Ενότητας και πρώην υπουργό Άμυνας, Μπένι Γκαντς.
Μπένι Γκαντς και Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ολοκληρώθηκαν νωρίς σήμερα το απόγευμα στην (κατεχόμενη) Ιερουσαλήμ οι διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης πολέμου στο Ισραήλ με την προσχώρηση του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Εθνική Ενότητα» του πρώην υπουργού Άμυνας, Μπένι Γκαντς, στην κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην οποία παραμένουν οι ακροδεξιοί υπουργοί Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Οικονομικών Μπετσαλέλ Σμότριτς. Όπως αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ, η «πόρτα» αυτής της κυβέρνησης πολέμου παραμένει ανοικτή για τον πρώην πρωθυπουργό και επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Υπάρχει Μέλλον» Γιαίρ Λαπίντ, ο οποίος ωστόσο έχει θέσει όρο την απομάκρυνση των ακροδεξιών υπουργών.

Μπένι Γκαντς και Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Η συμφωνία προβλέπει ένα «μικρό συμβούλιο πολέμου» από υπουργούς με ή άνευ χαρτοφυλακίου που θα διευθύνουν τον πόλεμο έναντι της Χαμάς όπως είχε απαιτήσει ο Μπένι Γκαντς. Σε αυτή τη μίνι «κυβέρνηση πολέμου» θα συμμετέχουν μόνο τρία άτομα: Ο πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, ο Μπένι Γκαντς, και ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ.

Ο πρώην γενικός επιτελάρχης του στρατού, και βουλευτής του κόμματος «Εθνική Ενότητα», Γκάντι Έισενκοτ μαζί με τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ  Ρον Ντέρμερ θα είναι «παρατηρητές» σε αυτή την «κυβέρνηση πολέμου».

Όσο κρατήσει ο πόλεμος, πέντε στελέχη του κόμματος του «Εθνική Ενότητα» θα συμμετάσχουν σε ένα «ευρύ κυβερνητικό σχήμα ασφαλείας»  οι Μπένι  Γκαντς, Γκάντι Έϊσενκοτ και ο βουλευτής του ίδιου κόμματος Γκιντόν Σά’αρ και άλλοι δύο που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Σεβαστός έγινε και ο έτερος όρος του Μπένι Γκαντς για αυτή την «κυβέρνηση πολέμου»: δεν θα περάσει κανένα νομοσχέδιο από την Κνέσετ (ισραηλινή βουλή) που δεν έχει σχέση με τον πόλεμο.

Λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η συμφωνία για τη συγκρότηση διευρυμένης «κυβέρνησης πολέμου», η επικεφαλής της υπηρεσίας Φυλακών στο Ισραήλ, η Κάτι Πέρι, διέταξε τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε όλες τις φυλακές Παλαιστινίων κρατουμένων, δίχως να δώσει την παραμικρή εξήγηση.

Παράλληλα, η απόφαση του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ να μοιράσει χιλιάδες τουφέκια σε Εβραίους εποίκους της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και να πολλαπλασιάσει τις άδειες οπλοφορίας κλιμακώνει τις βάρβαρες επιθέσεις των εποίκων σε βάρος Παλαιστινίων.

Επιθέσεις εποίκων σε Παλαιστίνιους της Δυτικής ‘Οχθης

Σήμερα το μεσημέρι ομάδες ένοπλων εποίκων άρχισαν να πυροβολούν εν ψυχρώ σε Παλαιστίνιους του χωριού Κούσρα, που βρίσκεται στα περίχωρα της Ναμπλούς, τραυματίζοντας αρκετά άτομα. Έκαψαν αυτοκίνητα, δέντρα Παλαιστινίων και επιχείρησαν να βάλουν φωτιά και σε σπίτια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα