ΑΘΗΝΑ
19:28
|
01.05.2024
Η «είδηση» αναπαράχθηκε ευρέως από τα δυτικά ΜΜΕ ενώ βρίσκεται ακόμα αναρτημένη στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της Ισραηλινής κυβέρνησης.
Η Νικόλ Ζεντέκ κατά τη μετάδοση της επίμαχης «είδησης»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Όρεν Οζίβ, δημοσιογράφος με έδρα το Ισραήλ και ένας από τους δημοσιογράφους που έγιναν δεκτοί στο Κφαρ Άζα, αποστασιοποιήθηκε τις αναφορές για «αποκεφαλισμό παιδιών από τη Χαμάς».

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, δεν είδαμε κανένα αποδεικτικό στοιχείο για αυτό και ο εκπρόσωπος του στρατού ή οι διοικητές επίσης δεν ανέφεραν τέτοια περιστατικά», έγραψε ο Όρεν Ζιβ σε ανάρτηση στο X.

Ομοίως, μια ανταποκρίτρια του The Independent, η Μπελ Τριού, αποκήρυξε την «είδηση» σε μια ανάρτησή της στο X.

«Ήθελα απλώς να διευκρινίσω ότι δεν έγραψα στο Twitter ότι αποκεφαλίστηκαν 40 μωρά. Ανέβασα ότι σε ξένα μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει ότι γυναίκες και παιδιά είχαν αποκεφαλιστεί, αλλά δεν μας έδειξαν πτώματα – κάτι που ήταν η απάντησή μου σε αναφορές που είχαν γίνει viral για τα 40 μωρά. Συνειδητοποίησα ότι ο τρόπος που γράφτηκε το tweet μου ήταν πολύ σύντομος για να εξηγήσει το πλήρες πλαίσιο, γι’ αυτό το διέγραψα. Ο τίτλος του ρεπορτάζ μου αναφέρει ότι σκοτώθηκαν νήπια», έγραψε.


Δήλωση γύρω από την «είδηση» εξέδωσε και η Χαμάς, δηλώνοντας ότι «διαψεύδουμε τις κατασκευασμένες αφηγήσεις των μέσων, η τελευταία από τις οποίες είναι ο ισχυρισμός ότι η αντίσταση σκότωσε και αποκεφάλισε παιδιά».

«Οι αβάσιμοι ισχυρισμοί που προωθούνται από ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης υιοθετούν αντιεπαγγελματικά τη σιωνιστική αφήγηση που είναι γεμάτη ψέματα», πρόσθεσε η οργάνωση.

Χθες, ένας εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού είπε στο πρακτορείο Anadolu ότι οι Ισραηλινοί δεν έχουν πληροφορίες σχετικά με «αποκεφαλισμό βρεφών από τη Χαμάς».

Η ψευδής είδηση που έγινε viral στα δυτικά μέσα ενημέρωσης προήλθε από μη επαληθευμένες πληροφορίες που παρείχε μια ανταποκρίτρια του i24 TV.

Η Νικόλ Ζεντέκ μετέδωσε από το Κφαρ Άζα, ότι ο διοικητής της μονάδας με την οποία επισκέφθηκε το κιμπούτς την ενημέρωσε ότι 40 νεκρά μωρά είχαν βρεθεί στο σημείο με μερικά από τα οποία να έχουν «αποκεφαλιστεί από τρομοκράτες».

Στη συνέχεια, η Ζεντέκ έγραψε στο Χ: «Οι στρατιώτες μου είπαν ότι πιστεύουν ότι σκοτώθηκαν 40 μωρά/παιδιά».

Η «είδηση» των αποκεφαλισμένων μωρών διαδόθηκε ευρέως από δυτικά ΜΜΕ αλλά ακόμα και από τον επίσημο λογαριασμό της ισραηλινής κυβέρνησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα