ΑΘΗΝΑ
22:22
|
17.05.2024
Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε σήμερα τη ρίψη πυραύλων και στηλίτευσε την αποστολή αεροπλανοφόρου από τις ΗΠΑ. Βραδινός πανικός μετά τις σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ.
Από τις εχθροπραξίες στη μεθόριο Ισραήλ και Λιβάνου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζονται, σήμερα για τρίτο 24ωρο, οι επικίνδυνες εχθροπραξίες στη μεθόριο του Βόρειου Ισραήλ και του Νότιου Λιβάνου με τη σιιτική πολιτική και στρατιωτική οργάνωση Χεζμπολάχ να επιβεβαιώνει την ρίψη τουλάχιστον δύο πυραύλων ακριβείας και ρουκετών σε ισραηλινά φυλάκια του βορείου Ισραήλ ως απάντηση για τα ισραηλινά πυρά σε χωριά των λιβανέζικων συνόρων που προκάλεσαν όπως ανέφερε τον τραυματισμό τριών Λιβανέζων αμάχων και υλικές ζημιές σε 10 σπίτια κατοίκων της μεθορίου.

Ωστόσο, ο πανικός που δημιουργήθηκε νωρίτερα απόψε από την ενεργοποίηση των σειρήνων σε πόλεις του Βορείου Ισραήλ σταμάτησε έπειτα από δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων, με πρώτες εκείνου του εκπροσώπου Τύπου, αντιστράτηγου Ντάνιελ Χαγκάρι, που ξεκαθάρισε πως καμία παραβίαση ασφαλείας δεν έγινε στο βόρειο Ισραήλ.

Μάλιστα, πρόσθεσε πως ο ισραηλινός στρατός διενεργεί έρευνα για να διαπιστωθεί τι προκάλεσε την ενεργοποίηση του συστήματος ειδοποίησης για εισβολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο βόρειο Ισραήλ νωρίτερα σήμερα το απόγευμα. Ο Χαγκάρι εκτίμησε ότι ενδεχομένως να οφείλεται σε βλάβη.

Νωρίτερα, διεθνή Μέσα Ενημέρωσης έκαναν λόγο για ενδεχόμενη ευρείας κλίμακας επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ, από τα βόρεια σύνορα, με τις σειρήνες να ηχούν σε όλη την περιοχή. 

Ώρες πριν η Χεζμπολάχ εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας πως τα δικά της αντίποινα προκάλεσαν «μεγάλο αριθμό τραυματιών και αμάχων» στην ισραηλινή πλευρά, αποφεύγοντας να τους προσδιορίσει αριθμητικά. Υποστήριξε επίσης πως κατέστρεψαν τεθωρακισμένο όχημα του ισραηλινού στρατού.

Οι Ισραηλινοί, από την πλευρά τους, επιβεβαίωσαν την ρίψη πυρών της Χεζμπολάχ αλλά όχι πως υπέστησαν θύματα.

Σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων, το Ισραήλ βομβάρδισε σήμερα το πρωί το νότιο Λίβανο μετά τις ρουκέτες της Χεζμπολάχ για τρίτο 24ωρο. «Η περιοχή γύρω από την πόλη Ντάιρα βομβαρδίστηκε από το πυροβολικό του εχθρού, ενώ η περιοχή γύρω από το Γιαρίν χτυπήθηκε με βλήματα φωσφόρου» ανέφερε το πρακτορείο τονίζοντας πως πριν δύο ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από το έδαφος του Λιβάνου.

Σειρήνες πολέμου στο Βόρειο Ισραήλ

Λίγο μετά τις 6.30 σήμερα το απόγευμα, (ώρα Ισραήλ και Ελλάδας) σειρήνες σήμαναν σε πολλές περιοχές του Βόρειου Ισραήλ εξαιτίας εισόδου «αρκετών» τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Νότιο Λίβανο.

Αργότερα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε πως υπάρχει ύποπτη διείσδυση από τον εναέριο χώρο του Λιβάνου, δίχως περαιτέρω λεπτομέρειες και στη συνέχεια ανακοινώθηκε έκτακτη σύσκεψη του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του στρατού με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στα νότια και βόρεια “σύνορα” του Ισραήλ.

Η αναφορά της Χεζμπολάχ για το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ εξέδωσε ανακοίνωση για την εμφάνιση του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Gerald Ford στο βόρειο Ισραήλ σε κοντινή απόσταση και από τις ακτές του Λιβάνου, εκτιμώντας πως η εξέλιξη «δείχνει την αδυναμία του Ισραήλ» και πως δεν την τρομάζει.

Οι ΗΠΑ είναι πλήρως εταίρος της ισραηλινής επίθεση στης Γάζα. Φέρει ακέραια την ευθύνη για τις δολοφονίες, την πολιορκία, την καταστροφή, τις σφαγές σε βάρος ανυπεράσπιστων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων γυναικόπαιδων, ανέφερε η Χεζμπολάχ στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας:

«Δεν μας δημιουργεί έκπληξη η υποστήριξη των ΗΠΑ στη σιωνιστική επίθεση κατά του παλαιστινιακού λαού. Η αποστολή του αεροπλανοφόρου στην περιοχή δε θα τρομάξει τους ανθρώπους του έθνους μας ούτε τις οργανώσεις αντίστασης που είναι έτοιμες να πολεμήσουν μέχρι τη νίκη».

Σε άλλο σημείο η Χεζμπολάχ κάλεσε τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες να καταδικάσουν την παρέμβαση των ΗΠΑ και να την στηλιτεύσουν δημοσίως σε όλα τα φόρα μέσω πολιτικών και δημοσιογραφικών διαύλων.

«Καλούμε τις μάζες του αραβικού και ισλαμικού έθνους μας, που γνωρίζει την αλήθεια της επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, της Συρίας και του Αφγανιστάν, να καταδικάσει την αμερικανική παρέμβαση με κάθε δυνατό τρόπο» κατέληξε η ανακοίνωση της Χεζμπολάχ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

ΠΟΥ: Η Γάζα δεν έχει λάβει καμία ιατρική προμήθεια από τις 6 Μαΐου

Εντοπίστηκαν τρία πτώματα ομήρων της Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα