ΑΘΗΝΑ
23:26
|
27.04.2024
Νέο λογαριασμό για πυρηνικά και άλλα όπλα αξίας εκατοντάδων δισ. δολαρίων στέλνει στην κυβέρνηση επιτροπή του κογκρέσου.
Αμερικανικά πυρηνικά όπλα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

 Προετοιμασία των ΗΠΑ για δύο πιθανούς ταυτόχρονους πολέμους με τη Ρωσία και την Κίνα προτείνει η τελευταία έκθεση της Επιτροπής Στρατηγικής Στάσης του αμερικανικού κογκρέσου που δημοσιοποιείται εν μέσω έντασης στις αμερικανο-σινικές σχέσεις με αφορμή την Ταϊβάν, τον εμπορικό και τεχνολογικό ανταγωνισμό, αλλά και στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία και την οξυμένη αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Αξιωματούχος που συμμετείχε στη σύνταξη της έκθεσης απέφυγε να ξεκαθαρίσει εάν οι πληροφορίες της επιτροπής φανερώνουν μία σινο-ρωσική συνεργασία όπως το θέμα των πυρηνικών όπλων. Δημιουργούν ωστόσο την αίσθηση πως όσα προτείνουν οι συντάκτες της έκθεσης θα απαιτήσουν ακόμη υψηλότερες δαπάνες για πολεμικές προετοιμασίες και άμυνα.

Οι συντάκτες της έκθεσης συνιστούν το 30ετές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των πυρηνικών όπλων, που ξεκίνησε πριν 13 χρόνια και υπολογίστηκε το 2017 ότι θα κοστίσει 400 δισεκ. δολάρια μέχρι το 2046, να χρηματοδοτηθεί «πλήρως» ώστε να αναβαθμιστούν όλες οι πυρηνικές κεφαλές, τα συστήματα εκτόξευσης και οι υποδομές.

Ήδη η Μάντλιν Κρίντον, πρόεδρος της Επιτροπής Στρατηγικής Στάσης του κογκρέσου, άρχισε να προωθεί  το σενάριο ακόμη πιο δυσθεώρητων κονδυλιών για το Πεντάγωνο λέγοντας πως το κράτος «πρέπει να κάνει αυτές τις επενδύσεις» παρά την δύσκολη δημοσιονομική πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, το πόρισμα της επιτροπής δεν αναμένεται να το καλοδεχτεί η κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, η οποία θεωρεί ότι το υπάρχον πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ αρκεί για να αποτρέψει τις δυνάμεις της Ρωσίας και της Κίνας συνδυαστικά.

Η Επιτροπή Στρατηγικής Στάσης συγκροτήθηκε πέρσι προκειμένου να αξιολογήσει τις πιθανές απειλές για την «εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ σε σχέση με ξένες ανταγωνιστικές δυνάμεις. Απαρτίζεται από έξι Ρεπουμπλικάνους και έξι Δημοκρατικούς βουλευτές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα