ΑΘΗΝΑ
18:55
|
03.05.2024
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία ανησυχεί για τις επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία χωρών της περιοχής.
Από αριστερά το στέλεχος του ΔΝΤ για τη Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία, Τζιχάντ Αζούρ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σαν «οικονομικό σεισμό» παρομοίασε σήμερα ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, Τζιχάντ Αζούρ, τις περιφερειακές επιπτώσεις από τον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ.

Ο Αζούρ μιλώντας σε πάνελ στο πλαίσιο της ετήσιας συνδιάσκεψης του ΔΝΤ στο Μαρακές, εκτίμησε πως οι επιπτώσεις αυτού του πολέμου προκαλούν «οικονομικό σεισμό» που θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις και προκλήσεις για τη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη διεθνή οικονομία. «Θα είναι πολύ δύσκολο να βελτιώσουν οικονομικά και χρηματοπιστωτικά την κατάσταση επειδή υπάρχουν ζητήματα-κλειδιά στα οποία δεν έχουμε ακόμη απαντήσεις» είπε ο Αζούρ και εξήγησε:

«Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν ήδη κατά 5 δολάρια στην αρχή της βδομάδας ενώ οι άλλες αγορές δεν αντέδρασαν το ίδιο θεωρώντας αναμένοντας το μέγεθος, την ταχύτητα και τους άγνωστους παράγοντες και παραμέτρους του ζητήματος προτού έχουν τη δυνατότητα να δουν καθαρά τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις αλλά είναι μεγάλο αυτό που έρχεται…Είναι σεισμός!»

Το στέλεχος του ΔΝΤ με τον τρόπο αυτό αναφέρθηκε στην συγκρατημένη (ως τώρα) αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου που είναι ωστόσο «χαμηλή» εάν κρίνει κανείς το επίπεδο στο οποίο είχαν σκαρφαλώσει έως και πριν λίγους μήνες.

Ο Τζιχάντ Αζούρ, επικεφαλής του ΔΝΤ σε Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία

Όμως δεν είναι μόνον η χρηματιστηριακή αξία του πετρελαίου που ανεβαίνει αλλά και οι μετοχές άλλων εταιριών, όπως π.χ. των αεροπορικών, που πέφτουν, όπως φάνηκε τελευταία με τη μετοχική αξία εταιριών όπως οι αμερικανικές  Delta, United, American Airlines αλλά και ευρωπαϊκών όπως οι εταιρίες Lufthansa και British Airways έχουν κάνει «βουτιά». Μετά την αρχική βουτιά οι μετοχές των αεροπορικών εταιριών άρχισαν να επανακάμπτουν ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν σύντομα μία νέα, καθοδική πορεία αν οι εξελίξεις στα μέτωπα συγκρούσεων της ευρύτερης Μέσης Ανατολής κλιμακωθούν περαιτέρω.

Σε κάθε περίπτωση, ο Τζιχάντ Αζούρ, εκτιμά πως τα χειρότερα έπονται…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Campari εξαγόρασε και το γαλλικό κονιάκ Courvoisier

Boeing mafia;

Ισραηλινό τελεσίγραφο στη Χαμάς για συμφωνία ως τις 10 Μαΐου

Σκρέκας: «Ένα βαρύ αρνί είναι πιο… ακριβό»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα