Κλιμακώνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή με εκατοντάδες άμαχους νεκρούς και τραυματίες, ενώ με πρωτοβουλία του Καΐρου βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ Αιγύπτου, ΗΠΑ και άλλων χωρών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα που συνδέει την Αίγυπτο με τον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα θα κατευθυνθεί και η ανθρωπιστική βοήθεια που αποφάσισε να στείλει η Ιορδανία, προκειμένου να παραδοθεί στις αρχές της Γάζας.
Παρόλα αυτά, η Αίγυπτος προς το παρόν απορρίπτει την δημιουργία διαδρόμων εξόδου αμάχων από τη Λωρίδα της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι μια μαζική έξοδος Παλαιστινίων θα είχε σοβαρές συνέπειες για την παλαιστινιακή υπόθεση, ανέφερε το Associated Press, επικαλούμενο ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Αιγύπτου ανέφεραν, τονίζοντας αυτή την άποψη, ότι η επίθεση του Ισραήλ είναι μέρος ενός σχεδίου εκκένωσης του θύλακα.
Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συνάντησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, δηλώνοντάς του ότι «Είμαστε εδώ, δεν θα πάμε πουθενά».
Χωρίς ρεύμα τα νοσοκομεία
Ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας αυξήθηκε στους 1.354, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, καθώς πολλαπλασιάστηκαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 6.049, με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να προειδοποιεί ότι τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε «νεκροταφεία» αφού ο εξοπλισμός σταμάτησε να λειτουργεί λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έμεινε από καύσιμα χθες Τετάρτη.
«Καθώς η Γάζα δεν έχει ρεύμα, βρίσκονται σε κίνδυνο τα νεογέννητα σε θερμοκοιτίδες και οι ηλικιωμένοι ασθενείς που λαμβάνουν οξυγόνο. Η αιμοκάθαρση για τους νεφροπαθείς σταμάτησε και ακτινογραφίες δεν μπορούν να γίνουν. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νεκροτομεία», δήλωσε σε δήλωση ο Φαμπρίζιο Καρμπόνι, περιφερειακός επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού για Εγγύς και Μέση Ανατολή.
Την ίδια ώρα, ο αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ ανέρχεται στους 1.300, σύμφωνα με την ισραηλινή ραδιοτηλεοπτική αρχή, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 3.300 και ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Ισραήλ Κατς δεσμεύτηκε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει βασικούς πόρους ή ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα έως ότου η Χαμάς απελευθερώσει τους ομήρους που συνέλαβε κατά την αιφνιδιαστική της επίθεση το Σαββατοκύριακο.
Πυρά εκατέρωθεν
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας με κύριο στόχο την πυκνοκατοικημένη περιοχή Μουχαμπάρατ στη βόρεια Γάζα, με τοπικές πηγές να κάνουν λόγο για ισοπεδωμένα κτίρια και πολλά θύματα.
Οι βομβαρδισμοί επικεντρώθηκαν επίσης στο δικαστήριο της Γάζας και το νέο λιμάνι που ήταν υπό κατασκευή, ενώ ισραηλινά πολεμικά πλοία έβαλαν με πυρά στις παράκτιες περιοχές της Γάζας.
Από την άλλη πλευρά και παρά τος ισχυρισμούς του ισραηλινού στρατού για ηρεμία στις περιοχές γύρω από τον φράχτη κατά τη διάρκεια της νύχτας, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε σειρά επιθέσεων με ρουκέτες προς το Ισραήλ.
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια εκτεταμένη στρατιωτική εκστρατεία κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ιερουσαλήμ. «Θα είναι μια μεγάλη και μακροχρόνια εκστρατεία κατά της Χαμάς», είπε ο Χέρτζογκ. «Το έθνος μου θρηνεί. Αυτή η τραγωδία έχει χτυπήσει σχεδόν κάθε σπίτι στο Ισραήλ».
Η Χαμάς λέει ότι «δεν φοβάται» την ανάπτυξη ισραηλινών χερσαίων στρατευμάτων
Ηγέτης της Χαμάς είπε στο Al Jazeera ότι η ομάδα είναι έτοιμη για οποιαδήποτε πιθανή ανάπτυξη ισραηλινών στρατευμάτων στη Γάζα, εν μέσω ισχυρών ενδείξεων ότι το Ισραήλ προετοιμάζει μια χερσαία επίθεση στον πολιορκημένο θύλακα ως απάντηση στην επίθεση του Σαββάτου.
«Δεν φοβόμαστε. Είμαστε δυνατός λαός. Έχουμε ισχυρή αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε. Έχουμε πολλούς μαχητές και πολλούς ανθρώπους που θέλουν να μας υποστηρίξουν», δήλωσε ο Γκάζι Χαμάντ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς. «Άνθρωποι από την Ιορδανία, τον Λίβανο και αλλού, θέλουν να έρθουν εδώ και να πολεμήσουν για εμάς. Η Γάζα δεν είναι κήπος και θα τους κοστίσει πολύ», προειδοποίησε .
«Από την αρχή αυτής της επιχείρησης στείλαμε 1.200 μαχητές που κατάφεραν να καταστρέψουν την εικόνα του Ισραήλ, την ασφάλεια του Ισραήλ, τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ και την εικόνα ότι το Ισραήλ είναι υπερδύναμη», πρόσθεσε.
Έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου για παύση των επιθέσεων
Ο Αραβικός Σύνδεσμος ζητά να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Σε έκτακτη συνεδρίασή τους στο Κάιρο, οι ΥΠΕΞ των 22 κρατών προειδοποίησαν εναντίον των «καταστροφικών» συνεπειών από τη σκοπιά της ανθρωπιστικής κατάστασης και της ασφάλειας που θα έφερνε η κλιμάκωση του πολέμου.
Η ανακοίνωση της συνόδου των επικεφαλής της διπλωματίας των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου αναφέρει πως είναι απαραίτητο να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία, να γίνουν «σοβαρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Οργανισμό για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) με το Ισραήλ» προκειμένου να υπάρξει «δίκαιη και συνολική» συμφωνία ειρήνης.
Διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς για τους ομήρους
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς για την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων. Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε μια γυναίκα και τα δύο παιδιά της, χωρίς η πληροφορία να επιβεβαιώνεται, μέχρι στιγμής, από τον ισραηλινό στρατό.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι, ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε επαφή και ενημερώνει τις οικογένειες 81 αιχμαλώτων που, όπως είπε, κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Την διάθεσή του να συμβάλει στην απελευθέρωση των ομήρων, εξέφρασε και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC). «Είμαστε σε επαφή με τη Χαμάς και τους Ισραηλινούς αξιωματούχους στο πλαίσιο των προσπαθειών για το ζήτημα των ομήρων», ανέφερε η Επιτροπή σε σύντομη δήλωση. «Ως ουδέτερος μεσολαβητής, είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε ανθρωπιστικές επισκέψεις. και να διευκολύνουμε κάθε ενδεχόμενη απελευθέρωση».