Την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του συνοριακού περάσματος Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο πρότεινε σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, μετά την άφιξη του πρώτου αεροπλάνου που μεταφέρει τουρκική βοήθεια στην Αίγυπτο.
Μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος Πρόεδρος διεμήνυσε πως η χώρα του θα συνεχίσει να στέλνει βοήθεια στη Γάζα σε συνεργασία με την Αίγυπτο και πως οι τουρκικές αρχές «συνεχίζουν τις επαφές» για την απελευθέρωση ομήρων και την εξεύρεση μιας λύσης στην κρίση.
Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Ερντογάν με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την οποία συζήτησαν τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και Χαμάς.
Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Ρ.Τ. Ερντογάν είπε στον Μακρόν πως η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αμάχων στη Γάζα είναι «απαράδεκτη» και πως οι δυτικές χώρες πρέπει «να κάνουν βήματα για να μειώσουν τις εντάσεις».
Οργή Ερντογάν για τις δηλώσεις Μπλίνκεν
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε επίσης τις χτεσινές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ’Αντονι Μπλίνκεν που παρουσιάστηκε φθάνοντας στο Ισραήλ «ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αλλά και ως Εβραίος».
Ο Ερντογάν μιλώντας σε φόρουμ Αφρικανών ηγετών στην Κωνσταντινούπολη ανέφερε: «Τι θα λέγατε αν κάποιος σας έλεγε: ‘Παρουσιάζομαι στην περιοχή ως Μουσουλμάνος’; Κοιτάξτε, δεν κάνουμε διάκριση ανάμεσα σε έναν Εβραίο, έναν Τούρκο, έναν άλλο. Πρέπει κατ΄αρχάς να προσεγγίζουμε τον άλλον ως ένα ανθρώπινο ον». Σε επόμενο σημείο πρόσθεσε δηκτικά: «Δε βλέπετε ότι υπάρχουν παιδιά που έγιναν μάρτυρες, μητέρες; Δεν προσεγγίζουμε ποτέ τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο».
Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε επίσης τις ΗΠΑ για την αποστολή αεροπλανοφόρων ανοικτά του Ισραήλ.
Αποτροπιασμός για το ισραηλινό τελεσίγραφο στη Γάζα
Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως η εντολή του Ισραήλ στους κατοίκους της πόλης της Γάζας να μετακινηθούν νότια μέσα σε 24 ώρες ενόψει της σχεδιαζόμενης χερσαίας επίθεσής του είναι «εντελώς απαράδεκτη, απάνθρωπη και συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
«Το να αναγκάζεις 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γάζα , που έχουν υποστεί αδιακρίτως βομβαρδισμούς για μέρες και που στερούνται το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό και τα τρόφιμα, να μετακινηθούν σε μια εξαιρετικά περιορισμένη περιοχή είναι μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και δεν έχει θέση στην ανθρωπότητα» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
Και κατέληξε:
«Περιμένουμε από το Ισραήλ να πάρει πίσω αυτό το σοβαρό λάθος και να σταματήσει επειγόντως τις ανηλεείς ενέργειές του εναντίον της Γάζας».