ΑΘΗΝΑ
12:14
|
22.11.2024
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μόνο το 57% των Νιγηριανών έχει λάβει το πενταδύναμο εμβόλιο.
. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται σταδιακά, ξεκινώντας με πονόλαιμο και πυρετό
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Νιγηρία παλεύει με ένα κύμα διφθερίτιδας που έχει σκοτώσει περισσότερους από 600 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους παιδιά, δήλωσαν αξιωματούχοι. Πολλοί από τους μολυσμένους ανηλίκους δεν είχαν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με πολλές σχετικές αναφορές την Πέμπτη, στη Νιγηρία υπάρχουν τώρα 14.000 ύποπτα κρούσματα της νόσου, διπλάσια από αυτό που κατέγραψε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Νιγηρίας τον περασμένο μήνα.Το κύμα διφθερίτιδας, που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει επηρεάσει 19 από τις 36 πολιτείες της χώρας καθώς και την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, την Αμπούτζα. Το επίκεντρο είναι η πολιτεία Κάνο στη βόρεια Νιγηρία, όπου έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 500 θάνατοι.

Η διφθερίτιδα είναι εξαιρετικά μεταδοτική και επηρεάζει τη μύτη και το λαιμό. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται σταδιακά, ξεκινώντας με πονόλαιμο και πυρετό.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα βακτήρια παράγουν μια τοξίνη που προκαλεί ένα παχύ γκρι ή λευκό στρώμα στο πίσω μέρος του λαιμού που μπορεί να φράξει τους αεραγωγούς.

Ο Δρ Φαϊσάλ Σουαΐμπ, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ανάπτυξης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο οποίος επισκέφθηκε ένα κέντρο απομόνωσης κρουσμάτων διφθερίτιδας στο Κάνο την Τετάρτη, είπε ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι τα μικρά παιδιά πάσχουν από μια «εντελώς αποτρέψιμη ασθένεια».

Ο Σουαΐμπ πρόσθεσε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται, συμπεριλαμβανομένου του εντοπισμού επαφών, έχουν συμβάλει στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε ότι τα λιγοστά τεστ και οι ασθενείς που δεν αναφέρουν τα συμπτώματά τους δυσκολεύουν την ακριβή εκτίμηση της διασποράς.

Ο ΠΟΥ τόνισε ότι ο εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης της κρίσης και προέτρεψε τους γονείς με μη εμβολιασμένα ή μερικώς εμβολιασμένα παιδιά να επισκεφτούν τα πλησιέστερα κέντρα υγείας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μόνο το 57% των Νιγηριανών έχει λάβει το πενταδύναμο εμβόλιο, το οποίο προστατεύει από πέντε απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της διφθερίτιδας. Πρόσθεσε ότι μια «εμβολιαστική κάλυψη του 80-85% πρέπει να διατηρηθεί για να διασφαλιστεί η προστασία της κοινότητας».

Το τελευταίο σημαντικό ξέσπασμα διφθερίτιδας στη Νιγηρία σημειώθηκε το 2011, όταν 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 98 μολύνθηκαν στην πολιτεία Μπόρνο, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συμπαράσταση της ΟΚΔΕ στον Νίκο Ρωμανό: Να σταματήσει η «στημένη» δίωξη

Το BDS Greece καλεί την Ελλάδα να μην αγοράσει το Iron Dome από το Ισραήλ

Στον Εισαγγελέα ο συλληφθείς για τη «γιάφκα» στο Παγκράτι

Εκδήλωση στο Αγρίνιο: Ο φασιστικός κίνδυνος και οι αναγκαίες αντιστάσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα