ΑΘΗΝΑ
08:10
|
15.11.2024
Η Αυστραλία απέρριψε αποφασιστικά την πρόταση για αναγνώριση των ιθαγενών πληθυσμών στο Σύνταγμα.
Τελικά το Ναι... σβήστηκε
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αυστραλία απέρριψε αποφασιστικά την πρόταση για αναγνώριση των ιθαγενών πληθυσμών στο Σύνταγμα, σε μια σημαντική οπισθοδρόμηση στις προσπάθειες της χώρας για συμφιλίωση με τους Πρώτους Λαούς της, αναφέρει το Reuters.

Σε όλη τη χώρα, με καταμετρημένο το 45% των ψήφων, το «Όχι» προηγήθηκε του «Ναι» κατά 57,35% έναντι 42,65%. Ο αυστραλιανός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός ABC και άλλα τηλεοπτικά δίκτυα έχουν προβλέψει ότι τουλάχιστον τέσσερις πολιτείες – Νέα Νότια Ουαλία, Τασμανία, Κουίνσλαντ και Νότια Αυστραλία – θα καταψηφίσουν την τροποποίηση του 122χρονου Συντάγματος.

Ένα επιτυχημένο δημοψήφισμα απαιτεί τουλάχιστον τέσσερις από τις έξι πολιτείες να ψηφίσουν υπέρ, μαζί με μια εθνική πλειοψηφία. Λόγω των ζωνών ώρας της Αυστραλίας, η ψηφοφορία στη Δυτική Αυστραλία ήταν ακόμη σε εξέλιξη καθώς κατέστη σαφές ότι το δημοψήφισμα είχε χαθεί.

Οι Αυστραλοί έπρεπε να γράψουν «Ναι» ή «Όχι» σε ένα ψηφοδέλτιο που ρωτούσε εάν συμφωνούν με την πρόταση, η οποία θα αναγνώριζε τους Αβορίγινες και τους κατοίκους του Στενού Τόρες μέσω της δημιουργίας ενός συμβουλευτικού σώματος ιθαγενών, του «Φωνή στο Κοινοβούλιο».

«Είμαι συντετριμμένος», είπε ο ηγέτης των ιθαγενών και εξέχων ακτιβιστής του «Ναι» Τόμας Μάγιο στο ABC News.

«Χρειαζόμαστε μια φωνή. Χρειαζόμαστε αυτή τη δομική αλλαγή.»

Οι αυτόχθονες πολίτες της Αυστραλίας, που αποτελούν το 3,8% του πληθυσμού των 26 εκατομμυρίων της χώρας, κατοικούν στη γη για περίπου 60.000 χρόνια, αλλά δεν αναφέρονται στο σύνταγμα και είναι, από τα περισσότερα κοινωνικοοικονομικά μέτρα, οι πιο μειονεκτούντες άνθρωποι στη χώρα.

Ακαδημαϊκοί και υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται ότι μια νίκη του στρατοπέδου του «Όχι» θα μπορούσε να καθυστερήσει τις προσπάθειες συμφιλίωσης για χρόνια.

Το «Φωνή στο Κοινοβούλιο» προτάθηκε στη δήλωση Uluru από καρδίας, ένα έγγραφο του 2017 που συντάχθηκε από ιθαγενείς ηγέτες που καθόριζε έναν οδικό χάρτη για τη συμφιλίωση με την ευρύτερη Αυστραλία.

Οι υποστηρικτές της πρότασης πιστεύουν ότι η εδραίωση μιας Φωνής των Ιθαγενών στο σύνταγμα θα ενώσει την Αυστραλία και θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή με τους ιθαγενείς της.

Πολλοί ιθαγενείς ευνοούν την αλλαγή, αλλά ορισμένοι λένε ότι αποσπά την προσοχή από την επίτευξη πρακτικών και θετικών αποτελεσμάτων. Η πολιτική αντιπολίτευση επέκρινε το μέτρο, λέγοντας ότι είναι διχαστικό, θα ήταν αναποτελεσματικό και θα επιβραδύνει τη λήψη κυβερνητικών αποφάσεων.

Ατυχία για τον Άντονι Αλμπανίζ

Τα δημοψηφίσματα είναι δύσκολο να περάσουν στην Αυστραλία, με μόνο οκτώ από τα 44 να έχουν πετύχει από την ίδρυση της χώρας το 1901. Αυτό είναι το πρώτο δημοψήφισμα στην Αυστραλία εδώ και σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα. Οι Αυστραλοί ψηφοφόροι απέρριψαν μια πρόταση του 1999 να γίνει δημοκρατία.

Το 1967, ένα δημοψήφισμα για τον υπολογισμό των αυτόχθονων πληθυσμών ως μέρος του αυστραλιανού πληθυσμού ήταν μια απίστευτη επιτυχία με δικομματική πολιτική υποστήριξη. Το δημοψήφισμα του 2023 δεν έχει συγκεντρώσει ενιαία πολιτική υποστήριξη, με τους ηγέτες των μεγάλων συντηρητικών κομμάτων να κάνουν εκστρατεία υπέρ του «Όχι».

«Το πρόβλημα που είχε η εκστρατεία του «Ναι» ήταν ότι πήγαν και μίλησαν με την ηγεσία, τις ελίτ αυτής της κοινότητας, και συνέχισαν να λένε: «Έχουμε αυτές τις κοινότητες», είπε ο Γουόρεν Μουντάιν, ηγέτης της εκστρατείας του «Όχι» σε όλη τη χώρα.

Το The Voice ήταν ένα βασικό χαρακτηριστικό της θητείας του πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανίζ και μια ήττα στο δημοψήφισμα θα ξεχώριζε, λένε πολιτικοί αναλυτές, ως η μεγαλύτερη αποτυχία του από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον Μάιο του περασμένου έτους.

«Το έργο που έχουμε μπροστά μας είναι να ενωθούμε και να χαράξουμε μια νέα πορεία προς τα εμπρός», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Πένυ Γουόνγκ.

«Δεν ξέρω ακόμα τι θα ήταν αυτό, αλλά είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε ως χώρα».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα υπουργείο για τον Ίλον Μασκ

Λίγες ώρες πριν γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως ο Ίλον Μασκ και ο Βίβεκ Ραμασουάμι θα αναλάβουν το υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας.
ΣΥΝΑΦΗ

Βιβλιοπαρουσίαση: Πολυτεχνείο-Ένα παραμύθι που δεν λέει παραμύθια

Καταρρέει η «σωστή πλευρά» της Ιστορίας;

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

Τις επόμενες μέρες οι οδηγίες για τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα