ΑΘΗΝΑ
15:24
|
06.05.2024
Ισραήλ-Γάζα: Σκίτσα για έναν πόλεμο χωρίς κανόνες…
Της Ella Baron
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες μιλώντας για τη δραματική κατάσταση που βιώνει η αποκλεισμένη και βομβαρδισμένη Λωρίδα της Γάζας. Εκεί που δύο εκατομμύρια και πλέον πολίτες έχουν λάβει ένα «τελεσίγραφο» από το Ισραήλ για να εγκαταλείψουν τη γη τους εντός 24ώρου. Ένα «τελεσίγραφο» για τα μάτια του κόσμου αφού σε εξέλιξη βρίσκονται «χειρουργικές» χερσαίες επιδρομές Ισραηλινών κομάντος στα περίχωρα του παλαιστινιακού θύλακα.

Η αιχμή του ΟΗΕ κατά του Ισραήλ εδράζεται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο ή jus in bello, το οποίο περιλαμβάνει τις συμβάσεις της Γενεύης του 1949 και τα πρωτόκολλα του 1977. Κεντρική αρχή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, η οποία ισχύει για όλους, είναι ότι οι άμαχοι δεν πρέπει να αποτελούν στόχο. Επιπλέον, υπαγορεύει ότι μια επίθεση δεν πρέπει να πραγματοποιείται εάν «αναμένεται να προκαλέσει τυχαίες απώλειες ζωών αμάχων, τραυματισμούς αμάχων, ζημιές σε μη στρατιωτικά αντικείμενα ή συνδυασμό αυτών», οι οποίες θα ήταν υπερβολικές σε σχέση με τα αναμενόμενα στρατιωτικά οφέλη. Όπως για παράδειγμα ότι το Ισραήλ ζήτησε την εκκένωση νοσοκομείου στη Γάζα, την οποία καταδίκασαν απερίφραστα οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα».

Από την άλλη στο διεθνές δίκαιο, το jus ad bellum αναφέρεται στις προϋποθέσεις υπό τις οποίες τα κράτη μπορούν να καταφύγουν σε πόλεμο ή σε χρήση ένοπλης βίας. Η αυτοάμυνα απέναντι στη Χαμάς, όπως αναφέρεται από το Ισραήλ στην απάντησή του, είναι μία από τις δικαιολογίες για τον πόλεμο, με το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ να διατηρεί αυτό το δικαίωμα «εάν συμβεί ένοπλη επίθεση». Και αυτή συνέβη το περασμένο Σάββατο με χιλιάδες θύματα από πλευράς Ισραήλ.

Αυτός είναι ο φαύλος κύκλος του πολέμου… με ή χωρίς κανόνες, σχολιάζουν σκιτσογράφοι από όλο τον κόσμο που παρακολουθούν τις δραματικές εξελίξεις στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας.

«Παρακαλώ αγνοήστε με εάν δεν είστε μέλος της Χαμάς», του Martyn Turner (Ιρλανδία)

«Δεν είμαστε Νετανιάχου-Δεν είμαστε Χαμάς», του Rob Rogers (ΗΠΑ)

«Εδώ δεν υπάρχουν σύνορα», του Satish Acharya (Σρι Λάνκα)

«Μπορούμε έστω να συμφωνήσουμε ότι η σφαγή αμάχων είναι λάθος;», διερωτάται στο animated σκίτσο του ο Mark Fiore.

Του Dave Brown (Ηνωμένο Βασίλειο)

Της Ella Baron (Ηνωμένο Βασίλειο)

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καλό Πάσχα

1η Μάη-Η Εργατική Πρωτομαγιά σε σκίτσα

Αμερικανικά πανεπιστήμια

Παρίσι 2024: Βγήκαν οι «σκούπες» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα