ΑΘΗΝΑ
10:33
|
27.04.2024
Το αντιπολιτευόμενο Εθνικό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές στη Νέα Ζηλανδία, λαμβάνοντας αρκετές έδρες για να σχηματίσει συνασπισμό με τους συμμάχους του στη δεξιά.
Κρις Λούξον
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το αντιπολιτευόμενο Εθνικό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές στη Νέα Ζηλανδία, λαμβάνοντας αρκετές έδρες για να σχηματίσει συνασπισμό με τους συμμάχους του στη δεξιά πτέρυγα της πολιτικής, μεταδίδει το BBC.

Ο νυν πρωθυπουργός Κρις Χίπκινς, των Εργατικών, τηλεφώνησε στον ηγέτη της Εθνικής Κρις Λούξον για να παραδεχτεί την ήττα.

Ο κ. Λούξον ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του National και είπε ότι «έκανα να πιάσουν ελπίδα» και «ψήφισαν για την αλλαγή».

Σηματοδοτεί μια ταχεία ανύψωση για τον κ. Λούξον, ο οποίος έγινε βουλευτής το 2020 και ηγέτης του Εθνικού μόλις ένα χρόνο αργότερα.

Η New Zealand Herald ανέφερε ότι το National αναμένεται να κερδίσει 50 έδρες με περίπου 39% των ψήφων.

Αυτός ο απολογισμός σε συνδυασμό με τις 11 προβλεπόμενες έδρες του νόμου, ενός φυσικού συμμάχου στα δεξιά, θα του έδινε τη μικρότερη πλειοψηφία σε αυτό που φαίνεται πιθανό να είναι ένα κοινοβούλιο 121 εδρών.

Οι Εργατικοί προβλεπόταν να κερδίσουν 33 έδρες, οι Πράσινοι 13, η Πράξη 12, η NZ First 8 και ο Te Pāti Māori τέσσερις. Έχει καταμετρηθεί περίπου το 96% των ψήφων.

«Είμαι πολύ περήφανος που λέω ότι με τους αριθμούς απόψε, το National θα είναι σε θέση να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης», είπε ο κ. Λούξον, πρώην στέλεχος αεροπορικών εταιρειών, μετά την ανακοίνωση της προβλεπόμενης νίκης της National.

«Η υπόσχεσή μου προς εσάς είναι ότι η κυβέρνησή μας θα προσφέρει για κάθε Νεοζηλανδό», είπε, προσθέτοντας ότι «θα οικοδομήσει την οικονομία και θα προσφέρει φορολογικές ελαφρύνσεις».

«Θα μειώσουμε το κόστος ζωής. Θα αποκαταστήσουμε το νόμο και την τάξη», είπε.

«Θα προσφέρουμε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη και θα εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας ώστε να μπορούν να μεγαλώσουν για να ζήσουν τη ζωή που ονειρεύονται».

Ωστόσο, ένας συνασπισμός National-Act θα είχε μόνο μια ισχνή πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι ο κ. Λούξον μπορεί να χρειαστεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη της NZ First, της οποίας ο ηγέτης Γουίνστον Πίτερς υπήρξε αρχηγός σε προηγούμενους συνασπισμούς των Εργατικών και των Εθνικών.

Ο κ. Χίπκινς, ο οποίος αντικατέστησε την Τζασίντα Άρντερν τον Ιανουάριο, ευχαρίστησε τους υποστηρικτές για το έργο της προεκλογικής εκστρατείας τους και είπε ότι το αποτέλεσμα «δεν ήταν αυτό που ήθελε κανείς από εμάς».

Είπε στα μέλη του κόμματος στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον ότι ήθελε να είναι «περήφανοι για όσα πετύχαμε τα τελευταία έξι χρόνια».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα