ΑΘΗΝΑ
11:49
|
02.05.2024
Ο Πρόεδρος της Κολομβίας είπε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη σε ό,τι αφορά το αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού προκαλώντας την αντίδραση του Ισραήλ.
Ο Πρόεδρος της Κολομβίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απέλαση του Ισραηλινού πρέσβη από την Κολομβία αποφάσισε απόψε η κυβέρνηση του Προέδρου Γκουστάβο Πέτρο με αφορμή την σύγκριση που έκανε ο ίδιος προ ημερών ανάμεσα στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και το πογκρόμ διώξεων Εβραίων από τους Ναζιστές στη Γερμανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας, Άλβαρο Λέιβα, ανακοινώνοντας την απόφαση απέλασης του Ισραηλινού πρέσβη, Γκάλι Νταγκάν, τόνισε πως ο τελευταίος θα πρέπει το λιγότερο «να απολογηθεί και να φύγει» επειδή απαίτησε από τις κολομβιανές αρχές να καταδικάσουν «μία τρομοκρατική επίθεση σε βάρος αθώων αμάχων».

Ακολούθησε ένα πινγκ-πονγκ δηλώσεων, καθώς απαντώντας στις ισραηλινές αιτιάσεις, ο Κολομβιανός Πρόεδρος εξήγησε πως «τρομοκρατία είναι να σκοτώνεις αθώα παιδιά, είτε στην Κολομβία, είτε στην Παλαιστίνη».

Ο Ισραηλινός πρέσβης δεν άφησε αναπάντητες τις δηλώσεις του ηγέτη της Κολομβίας, καλώντας τον να επισκεφθεί το μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ και το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς. Η δήλωση αυτή προκάλεσε τη νέα αντίδραση του Κολομβιανού Προέδρου Γκουστάβο Πέτρο που ανέφερε πως αυτό ακριβώς (σ.σ. δηλαδή το γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης) «αντιγράφηκε στη Γάζα».

Την Κυριακή, το Ισραήλ αποφάσισε να σταματήσει τις εξαγωγές τεχνολογικού υλικού ασφαλείας στην Κολομβία με αφορμή την έντονα επικριτική στάση των κολομβιανών αρχών στις επιδρομές της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια μέρα, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ για «εξηγήσεις» και την επίδοση διπλωματικής νότας η Κολομβιανή πρέσβειρα Μαργαρίτα Μανχάρες.

Τα πνεύματα μεταξύ των δύο χωρών οξύνθηκαν πριν μία βδομάδα όταν ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ αναφέρθηκε στην ανάγκη επιβολής κατάστασης «απόλυτης πολιορκίας» στη Γάζα «επειδή πολεμούν ανθρωπόμορφα κτήνη». Τότε, ο Κολομβιανός Πρόεδρος σχολίασε πως «αυτό είναι που είπαν και οι Ναζιστές για τους Εβραίους», για να επισημάνει στη συνέχεια με ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ, (πρώην Twitter) πως «οι δημοκρατικοί λαοί δεν μπορούν να επιτρέπουν στον Ναζισμό να επανέλθει στη διεθνή πολιτική». Ακολούθως, ανέβασε και άλλο τους τόνους, παρατηρώντας πως ο μισαλλόδοξος λόγος του Ισραηλινού υπουργού μπορεί «αν του επιτραπεί, να οδηγήσει σε ολοκαύτωμα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έρευνα κατά του IDF για δολοφονίες παιδιών στη Δυτική Όχθη

Πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Κυρώσεις από Ιράν προς ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο

Αποφυλάκιζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα