Η κατάκτηση της περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από το Μπακού υπογραμμίστηκε την Κυριακή, όταν ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, ύψωσε ο ίδιος την αζερική σημαία πάνω από την πρωτεύουσα της περιοχής, Χανκέντι για τους Αζέρους ή Στεπανακέρτ για τους Αρμένιους.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε κατά την πρώτη επίσκεψη του Αλίγιεφ στην περιοχή από τότε που την κατέλαβαν οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν τον περασμένο μήνα, όταν εξαπέλυσαν μια αιφνιδιαστική «αντιτρομοκρατική» επίθεση που έβαλε τέλος σε αρκετές δεκαετίες αρμενικής κυριαρχίας στην αποσχισθείσα επικράτεια με τον μέχρι πρότινος αρμένικο πληθυσμό.
«Ο πρόεδρος τη Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ ύψωσε τη σημαία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην πόλη Χανκέντι και εκφώνησε ομιλία», ανέφερε η προεδρία σε μια λακωνική ανακοίνωσή της.
Βίντεο που διακινήθηκε από την αζερική προεδρεία εικονίζει τον Αλίγιεφ σε στρατιωτική περιβολή να πατά με τις μπότες του την σημαία της «Δημοκρατίας του Αρτσάχ».
Μετά τη στρατιωτική επιχείρηση του Μπακού και την κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, ο πρόεδρος της «Δημοκρατίας του Αρτσάχ» του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Σάμβελ Σαραμανιάν, ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι η δημοκρατία δεν θα υπάρχει πλέον και ότι όλα τα κρατικά ιδρύματα και τα παραρτήματά τους θα διαλυθούν μέχρι το τέλος του έτους.
Το Γερεβάν ανακοίνωσε έκτοτε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 120.000 Αρμενίων που ζουν στην περιοχή έχουν καταφύγει στην Αρμενία. Όσοι επέλεξαν να παραμείνουν ή θέλουν να επιστρέψουν αργότερα, ενθαρρύνθηκαν να εξοικειωθούν με τις συνθήκες επανένταξης που προσφέρει το Αζερμπαϊτζάν.
Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν τις τελευταίες ημέρες της ΕΣΣΔ, με τον πλειοψηφικά αρμένικο πληθυσμό του να διεξάγει έναν αιματηρό πόλεμο για την ανεξαρτησία τη δεκαετία του 1990, ο οποίος τελικά κατέληξε σε μια εκεχειρία με τη μεσολάβηση της Ρωσίας. Η Αρμενία συνέχισε να υποστηρίζει σιωπηρά την αυτοανακηρυχθείσα κυβέρνηση του Ναγκόρνο Καραμπάχ για δεκαετίες, ενώ η περιοχή παρέμενε διεθνώς αναγνωρισμένη ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν.
Το 2020, ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις στάλθηκαν για ακόμα μια φορά στην περιοχή μετά από μια ακόμη έξαρση των εντάσεων μεταξύ Μπακού και Γερεβάν, η οποία κατέληξε με το Αζερμπαϊτζάν να έχει ανακτήσει ένα μεγάλο μέρος του εδάφους.
Το Γερεβάν κατέληξε να αναγνωρίζει επισήμως την κυριαρχία του Μπακού στην περιοχή πέρυσι, μετά από μια σειρά συνοριακών συγκρούσεων και αρκετούς γύρους συνομιλιών μεταξύ των δύο γειτόνων.
Μετά τη διάλυση του Ναγκόρνο Καραμπάχ και την αναγνώριση από το Γερεβάν της κυριαρχίας του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Μόσχα έκανε «ό,τι μπορούσε» για τους Αρμένιους και τους υποσχέθηκε συμβιβασμό σχετικά με το καθεστώς της αποσχισθείσας περιοχής. Ωστόσο, το Ερεβάν επέλεξε να «ακολουθήσει τον δικό του δρόμο», με αποτέλεσμα μια μαζική έξοδο ανθρώπων από την περιοχή, είπε ο Πούτιν.
Το Αζερμπαϊτζάν έχει επικριθεί σφοδρά για την κατάληψη της περιοχής με τη βία. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που ζητά κυρώσεις κατά της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Μπακού για αυτό που οι ευρωβουλευτές χαρακτήρισαν ως «εθνοκάθαρση» των Αρμενίων που ζουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν επίσης από την Ε.Ε. να επανεξετάσει την ενεργειακή της συνεργασία με το Μπακού και να αναστείλει όλες τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν σε περίπτωση «στρατιωτικής επίθεσης κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας» ή των «δημοκρατικών θεσμών» της χώρας.
Διαβάστε ακόμα: