ΑΘΗΝΑ
01:58
|
12.05.2024
Μητσοτάκης: Η επίλυση του ζητήματος αναγκαία προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να συμφωνήσει στην εκκίνηση των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με τη Ε.Ε.
Προφυλακισμένος από τον περασμένο Μάιο ο Φρέντι Μπελέρης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σήμερα, Τρίτη, αναμένεται στην Αλβανία η δεύτερη συνεδρίαση της δίκης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση, που παραμένουν προφυλακισμένοι από τον περασμένο Μάιο με την κατηγορία της ενεργούς διαφθοράς στις εκλογές, λίγες ώρες μετά το αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη προς την κυβέρνηση Ράμα.

Όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, η επίλυση του ζητήματος είναι αναγκαία προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να συμφωνήσει στην εκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με τη Ε.Ε.

«Θέλω να τονίσω, με κατηγορηματικό τρόπο, ότι ο Φρέντι Μπελέρης έχει δικαίωμα έστω και προφυλακισμένος να ορκιστεί Δήμαρχος Χειμάρρας.  Είναι ένα δικαίωμα αναφαίρετο, το οποίο απορρέει από την αλβανική συνταγματική τάξη, ένα δικαίωμα, εξάλλου, το οποίο είναι απολύτως συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες του κράτους δικαίου. Και είναι πολύ σημαντικό ο κ. Μπελέρης να ορκιστεί Δήμαρχος Χειμάρρας, έτσι ώστε να φύγει αυτή η σημαντική σκιά, η οποία αυτή τη στιγμή αναμφισβήτητα επηρεάζει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Οι δικηγόροι του κ. Μπελέρη, στην πρώτη συνεδρίαση του ειδικού δικαστηρίου κατά της διαφθοράς, ζήτησαν την ακυρότητα όλων των πράξεων της Εισαγγελίας καθώς και την εξαίρεση της δικαστίνας Ετλέβα Ντέντα, η οποία έχει εκδικάσει και άλλα αιτήματα των Μπελέρη και Κοκαβέση που αφορούσαν στην προφυλάκισή τους, καθώς και το δικαίωμα του Μπελέρη να ορκιστεί ως εκλεγμένος δήμαρχος, Παρούσα στη συνεδρίαση ήταν η Ελληνίδα πρέσβης, Κωνσταντίνα Καμίτση.

Ο Μπελέρης έχει ζητήσει έξι φορές να αντικατασταθεί το μέτρο της φυλάκισης με ελαφρύτερο μέτρο, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι αρχές του Περού ερευνούν την πρόεδρο καθώς συνελήφθη ο αδελφός της

Πώς βραχυκυκλώνουν τα οικεία δίπολα;

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:H απολογία Αυγενάκη για τις κυβερνητικές επιλογές της ΝΔ δεν πείθει

ΣΥΡΙΖΑ: H ακρίβεια καλπάζει, η κυβέρνησή ολιγωρεί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα