ΑΘΗΝΑ
15:42
|
01.05.2024
Παρέδωσε το σκίτσο τη Δευτέρα το πρωί και μέσα σε τέσσερις ώρες χτύπησε το τηλέφωνο! Κατηγορήθηκε για αντισημιτισμό με αναφορές στον τοκογλύφο Σάιλοκ του Σαίξπηρ.
Ο Βρετανός σκιτσογράφος, Στιβ Μπελ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η βρετανική εφημερίδα Guardian, γνωστή για τις προοδευτικές ευαισθησίες της σε σχέση με άλλα πιο φιλομοναρχικά ή συντηρητικά έντυπα του Ηνωμένου Βασιλείου, απέλυσε τον βασικό της πολιτικό σκιτσογράφο, Στιβ Μπελ μετά από 40 χρόνια συνεργασίας. Αφορμή για το «ποτήρι που ξεχείλισε» ήταν το τελευταίο σκίτσο που παρέδωσε ο Στιβ Μπελ την περασμένη Δευτέρα (16/10) με πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Το επίμαχο σκίτσο απεικονίζει τον Νετανιάχου να «χειρουργεί» το στομάχι του, το οποίο φέρει μια τομή με το περίγραμμα της Λωρίδας της Γάζας και τον Ισραηλινό ηγέτη να λέει: «Κάτοικοι της Γάζας-Φύγετε τώρα».

Σε ανάρτησή του στο X, ο Μπελ είπε ότι παρέδωσε το σχέδιό του το πρωί της Δευτέρας και «τέσσερις ώρες αργότερα… έλαβα ένα δυσοίωνο τηλεφώνημα». Σύμφωνα με το δημιουργό, το σχέδιο συσχετίστηκε με στερεότυπα που αναπαράγουν τον αντισημιτισμό, καθώς φέρεται να παρέπεμπε στον τοκογλύφο Σάιλοκ από το έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Ο Έμπορος της Βενετίας» (ένα έργο, το οποίο εκτιμάται ότι γράφτηκε μεταξύ του 1594 και του 1597).  Στο εν λόγω έργο ο Εβραίος Σάιλοκ ζητά μια λίβρα από τη σάρκα του Αντόνιο αν δεν αποπληρωθεί ένα δάνειο εντός τριών μηνών.

Μιλώντας στο BBC, ο Στιβ Μπελ σχολίασε ότι η ερμηνεία του Guardian «δεν είχε νόημα για μένα, καθώς δεν υπάρχει καμία αναφορά αυτού του έργου στο σκίτσο μου».

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του ομίλου Guardian News and Media σημείωσε: «Η απόφαση έχει ληφθεί να μην ανανεωθεί το συμβόλαιο του Στιβ Μπελ. Τα σκίτσα του ήταν ένα σημαντικό κομμάτι του Guardian τα τελευταία 40 χρόνια – τον ευχαριστούμε και του ευχόμαστε ό,τι καλύτερο».

Ο σκιτσογράφος σχολίασε ότι αιφνιδιάστηκε από την απόφαση της εφημερίδας να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του. Είπε χαρακτηριστικά: «Ο Guardian έχει κάθε δικαίωμα να μην δημοσιεύσει τη γελοιογραφία μου αν το επιλέξει, αλλά δεν πρέπει να το κάνει χρησιμοποιώντας εντελώς επινοημένους και ψευδείς λόγους». «Το μόνο που κάνει είναι να εμποδίζει τη συζήτηση για ένα τρομερό αλλά σημαντικό θέμα», πρόσθεσε ο Στιβ Μπελ.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

1η Μάη-Η Εργατική Πρωτομαγιά σε σκίτσα

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα