ΑΘΗΝΑ
12:01
|
27.04.2024
Το δημοσίευμα του Business Insider ήρθε αφότου ο Επίτροπος της Ε.Ε. Τιερί Μπρετόν ανακοίνωσε έρευνα για τη συμμόρφωση του X (πρώην Twitter) με τον DSA.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ίλον Μασκ επέκρινε το Business Insider για ένα δημοσίευμά του που υποδηλώνει ότι σχεδίαζει να μπλοκάρει την πρόσβαση στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, σε όλη την Ευρώπη ως απάντηση στους ρυθμιστικούς κανονισμούς της Ε.Ε.

Επικαλούμενο ένα «άτομο εξοικειωμένο με την εταιρεία», το περιοδικό δημοσίευσε ένα άρθρο σήμερα, Πέμπτη, σύμφωνα με το οποίο ο δισεκατομμυριούχος εξετάζει μια τέτοια κίνηση ως απάντηση σε έρευνα συμμόρφωσης που ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Μασκ σχολίασε στο X ότι ο ισχυρισμός είναι «εντελώς ψευδής» και χαρακτήρισε το μέσο ως «μη πραγματική έκδοση».

Το δημοσίευμα του Business Insider ήρθε αφότου ο Επίτροπος της Ε.Ε. Τιερί Μπρετόν ανακοίνωσε επίσημη έρευνα την περασμένη εβδομάδα για τη συμμόρφωση του X με τον λεγόμενο νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) και ζήτησε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις ενέργειες της πλατφόρμας για τον μετριασμό του τοξικού περιεχομένου στην υπηρεσία microblogging.

Ο DSA εισήχθη τον Αύγουστο και απαιτεί από διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως το X, να διαθέτουν διαφανή συστήματα για τον έλεγχο και την αφαίρεση «παράνομου περιεχομένου», όπως η παράνομη ρητορική μίσους, και να μετριάζουν άλλους «κοινωνικούς κινδύνους».

Μέρες πριν από την έναρξη της έρευνας, ο Μπρετόν ισχυρίστηκε ότι είχε «ενδείξεις» ότι η πλατφόρμα του Μασκ επέτρεπε τη διάδοση παράνομου περιεχομένου μετά τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ και ζήτησε από το X να λάβει άμεσα μέτρα.

«Σας προσκαλώ να βεβαιωθείτε επειγόντως ότι τα συστήματά σας είναι αποτελεσματικά και να αναφέρετε τα ληφθέντα μέτρα κρίσης στην ομάδα μου», είπε ο επίτροπος σε επιστολή του στον Μασκ, προσθέτοντας ότι αναμένει επίσης ότι ο δισεκατομμυριούχος θα είναι «σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές επιβολής του νόμου και την Europol», ανταποκρινόμενος «άμεσα στα αιτήματά τους».

Ο Μασκ απάντησε στην επιστολή του Μπρετόν τονίζοντας ότι η πολιτική του Χ είναι «τα πάντα να είναι ανοιχτού κώδικα και διαφανή» και προέτρεψε τον Επίτροπο να απαριθμήσει δημόσια τις παραβιάσεις στις οποίες αναφέρθηκε σε μια ανάρτηση Χ «ώστε να τις δει το κοινό».

«Γνωρίζετε καλά τις αναφορές των χρηστών σας —και των αρχών— για ψευδές περιεχόμενο και εξύμνηση της βίας. Είναι στο χέρι σας είναι να αποδείξετε ότι υλοποιείτε τα όσα λέτε. Η ομάδα μου παραμένει στη διάθεσή σας για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τον DSA, την οποία η Ε.Ε. θα συνεχίσει να επιβάλλει αυστηρά», απάντησε ο Μπρετόν

«Πρέπει να λατρεύεις τους αόριστους υπαινιγμούς που συνδυάζονται με απειλές για κινήσεις επιβολής», σχολίασε ένας άλλος χρήστης.

Εάν διαπιστωθεί ότι ο Χ δεν συμμορφώνεται με τον DSA, η Ε.Ε. θα μπορούσε να επιβάλει σκληρές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής προστίμου στην εταιρεία έως και του 6% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών της και της απαγόρευσής της από την ενιαία αγορά της Ε.Ε.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα