Κλιμακώθηκαν απόψε οι εχθροπραξίες στη μεθόριο Λιβάνου-Ισραήλ που έχουν ξεκινήσει εδώ και 11 ημέρες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz από την περιοχή, δυνάμεις της Χεζμπολάχ και παλαιστινιακών οργανώσεων εκτόξευσαν προς τη μεριά του Βόρειου Ισραήλ τουλάχιστον 30 ρουκέτες και τρεις αντιαρματικούς πυραύλους σε θέσεις του ισραηλινού στρατού, δυτικά του εποικισμού Κιργιάτ Σμόνα.
Την ευθύνη ορισμένων ρουκετών ανέλαβε η Χαμάς γεγονός που προκάλεσε την οργή του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού (IDF) Ντανιέλ Χαγκάρι που απείλησε τη Χεζμπολάχ με «συνέπειες».
‘Όπως είπε, η Χεζμπολάχ έδωσε την άδεια σε επιχειρησιακές ομάδες της Χαμάς στο Λίβανο να εκτοξεύσουν ρουκέτες προς το Ισραήλ και αυτό «θα έχει συνέπειες».
Από τις 8 Οκτωβρίου (που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στα σύνορα των δύο χωρών) έχουν σκοτωθεί 10 μαχητές της Χεζμπολάχ, τρεις Λιβανέζοι άμαχοι (ο ένας οπερατέρ του πρακτορείου Reuters).
Η Γάζα στο επίκεντρο συναντήσεων στη Βηρυτό
Στο κάδρο των καθημερινών εχθροπραξιών στα (ακαθόριστα) σύνορα Λιβάνου και Ισραήλ, ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Αμπντάλα Αμπού Χαμπίμπ συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι στη Βηρυτό με τους πρέσβεις αραβικών χωρών συμφωνώντας μαζί τους πως θα πρέπει να επιτευχθεί άμεσα παύση πυρός και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως τόνισε, όλοι απέρριψαν τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων «σε κάποια άλλη χώρα» και ζήτησαν τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και της ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. «Υπάρχει αραβική ενότητα στο θέμα αυτό» είπε ο υπουργός προσθέτοντας πως θα πρέπει να πειστούν οι δυτικές χώρες να ασκήσουν πιέσεις στο Ισραήλ για να σταματήσει αυτόν τον «παράλογο πόλεμο και την τυραννική πολιορκία».
Ο Λιβανέζος αξιωματούχος, που ένα 24ωρο πριν είχε συναντήσει στη Βηρυτό τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, διευκρίνισε πως προέχει μία «δίκαιη και συνολική λύση» για το παλαιστινιακό παρατηρώντας πως αυτό το θέμα είναι στην καρδιά των περιφερειακών γεωπολιτικών εξελίξεων.
Στη συνάντηση των πρεσβευτών αραβικών χωρών με τον Λιβανέζο υπουργό Εξωτερικών συμμετείχαν εκείνοι από την Ιορδανία, την Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, το Ιράκ, το Ομάν, την Αλγερία, το Κουβέιτ, την Υεμένη, το Σουδάν και την Παλαιστίνη. Παρών ήταν και ο επιτετραμμένος της συριακής πρεσβείας.
Ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών νωρίτερα συνάντησε στη Βηρυτό και τον Γερμανό ομόλογό του, Μπόρις Πιστόριους, στο πλαίσιο μη αναγγελθείσας επίσκεψης-αστραπή. Φθάνοντας ο Πιστόριους εξήγησε ότι η επίσκεψη του αφορούσε «τους Γερμανούς στρατιώτες που υπηρετούν στην αποστολή κυανοκράνων του ΟΗΕ, UNIFIL», η οποία εδώ και πολλά χρόνια παραμένει αναπτυγμένη στη μεθόριο του νότιου Λιβάνου με το Ισραήλ.
Η κινητικότητα της γερμανικής κυβέρνησης του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην περιοχή δεν περιορίζεται με την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας στη Βηρυτό.
Σήμερα, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ξεκίνησε τριήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ (για δεύτερη φορά από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου) για να εκφράσει «την αταλάντευτη αλληλεγγύη» της Γερμανίας στο Ισραήλ και να «συμβάλει στην εξασφάλιση πρόσβασης» των Παλαιστινίων «σε βοήθεια».
Η Μπέρμποκ επανέλαβε κουραστικά τα περί «δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», κατηγόρησε τη Χαμάς πως ασκεί «τρομοκρατία» και πως χρησιμοποιεί τους κατοίκους της Γάζας σαν «ανθρώπινη ασπίδα». Υποκριτικά, η Μπέρμποκ συμπλήρωσε αυτή τη φορά (λόγω των έντονων αντιδράσεων που υπάρχουν από τους λαούς ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών) πως η Γερμανία αναγνωρίζει παράλληλα «τα βάσανα των Παλαιστινίων» χαρακτηρίζοντας την ανθρωπιστική κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα (που είναι αποκλεισμένος εδώ και 16 χρόνια) «καταστροφική».