ΑΘΗΝΑ
01:42
|
04.05.2024
Τι δε βλέπει η ΠΟΣΠΕΡΤ στις ανταποκρίσεις της απεσταλμένης; Επαγγελματισμό, δημοσιογραφική δεοντολογία, ευαισθησία και ήθος στην κάλυψη των γεγονότων...
Ευτυχία Πενταράκη σε ρόλο απεσταλμένης της ΕΡΤ στο Ισραήλ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την έντονη αντίδραση τηλεθεατών αλλά και εργαζομένων στην ΕΡΤ προκαλούν οι σχεδόν πολεμοχαρείς ανταποκρίσεις της απεσταλμένης του δικτύου, Ευτυχίας Πενταράκη, από τη μεθόριο του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης, (ΠΟΣΠΕΡΤ) που εξεδόθη σήμερα, καταγγέλλεται η έλλειψη επαγγελματισμού δημοσιογραφικής δεοντολογίας, ευαισθησίας και επαγγελματικού ήθους στην κάλυψη των γεγονότων από την Ευτυχία Πενταράκη, που είναι παράλληλα προϊστάμενη του περιφερειακού σταθμού Χανίων της ΕΡΤ στην Κρήτη.

Ευτυχία Πενταράκη

Σε αυστηρό τόνο η ΠΟΣΠΕΡΤ λοιδορεί τη δημοσιογράφο για την έλλειψη ενσυναίσθησης και ευαισθησίας στην κάλυψη των πολεμικών συγκρούσεων και της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στην πολιορκημένη και αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως καταγγέλλει, οι ανταποκρίσεις της Ευτυχίας Πενταράκη «προσβάλουν βάναυσα τόσο την ανθρώπινη τραγωδία, όσο και το «περί κοινού δικαίου αίσθημα» που επιβάλλεται να διακρίνει την μορφή και το περιεχόμενο των πολεμικών ανταποκρίσεων της δημόσιας τηλεόρασης».

Καταγγέλλει επίσης και τη διοίκηση της ΕΡΤ για την συγκεκριμένη επιλογή ανταποκριτή και καλεί τον διευθυντή του δικτύου, Κ. Ζούλα, την ΕΣΗΕΑ, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να αναλάβουν τις ευθύνες τους προστατεύοντας το λειτούργημα της δημοσιογραφίας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Παρακολουθώντας τις πολεμικές ανταποκρίσεις της ΕΡΤ από τα πρόσφατα πεδία πολέμου στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, αναγκαζόμαστε να προβούμε σε Καταγγελία-Ανακοίνωση αναφορικά με τον τρόπο και το ύφος μετάδοσης των ανταποκρίσεων.

Ο λόγος για την προϊστάμενη του περιφερειακού σταθμού Χανίων στην Κρήτη κ. Ευτυχία Πενταράκη, την οποία η Διοίκηση της ΕΡΤ απέστειλε ως πολεμική ανταποκρίτρια στις εμπόλεμες περιοχές, προκειμένου να καλύψει δημοσιογραφικά τις εξελίξεις.

Θεωρούμε ότι η  αντικειμενικότητα, η δημοσιογραφική δεοντολογία, η τραγικότητα του πολέμου, η ενσυναίσθηση και ευαισθησία για την ανθρώπινη ύπαρξη, των αθώων θυμάτων και αμάχων ανεξαρτήτως προέλευσης, είναι τα βασικά στοιχεία που θα έπρεπε να διέπουν τους  δημοσιογράφους που τιμούν το επάγγελμα, πολύ περισσότερο την πολεμική ανταπόκριση, όπως αρμόζει στην δημόσια τηλεόραση και τις παρακαταθήκες παλαιότερων και καταξιωμένων συναδέλφων σε ανάλογες περιπτώσεις.

Αντί αυτού, παρακολουθούμε πολεμοχαρείς αναμεταδόσεις, χωρίς αιδώ, χωρίς καμία επαφή με την πραγματικότητα και το δράμα που βιώνουν οι λαοί της περιοχής και αναδύει η φρίκη του πολέμου. Ανταποκρίσεις που υποδηλώνουν χαρά για τον πόλεμο, σκηνές με χορούς και τραγούδια με τον στρατό για τις πολεμικές επιχειρήσεις που θα ακολουθήσουν σκοτώνοντας αμάχους και παιδιά, περιχαρείς αναδείξεις των οπλικών συστημάτων και στρατιωτικών επιτευγμάτων, περιγραφές που αντιμετωπίζουν το δράμα του πολέμου στο επίπεδο της παιδικής χαράς.

Οι συγκεκριμένες ανταποκρίσεις της κ. Πενταράκη, όχι μόνο δεν αντιλαμβάνονται την τραγικότητα των στιγμών, αλλά προσβάλουν βάναυσα τόσο την ανθρώπινη τραγωδία, όσο και το «περί κοινού δικαίου αίσθημα» που επιβάλλεται να διακρίνει την μορφή και το περιεχόμενο των πολεμικών ανταποκρίσεων της δημόσιας τηλεόρασης.

Καταγγέλλουμε την Διοίκηση της ΕΡΤ για την συγκεκριμένη επιλογή, την κ. Ευτυχία Πενταράκη για το ύφος και τρόπο αναμετάδοσης που υπερβαίνει τα εσκαμμένα και καλούμε  τον κ. Ζούλα, την ΕΣΗΕΑ και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προστατεύοντας το λειτούργημα της δημοσιογραφίας, την δημοσιογραφική δεοντολογία, την αντικειμενική ενημέρωση, την ανθρώπινη υπόσταση και ζωή μπροστά στο ατελείωτο δράμα της φρίκης του πολέμου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θλίψη στη Θεσσαλονίκη: Πέθανε η γνωστή δημοσιογράφος Ναυσικά Γκράτσιου

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα