ΑΘΗΝΑ
02:48
|
21.05.2024
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Μισέλ Τέιλορ, μίλησε μπροστά σε δεκάδες γυρισμένες πλάτες.
Σύμφωνα με το AP, η ομιλία της Αμερικανίδας πρέσβειρας αποδοκιμάστηκε από έως και 140 άτομα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες ακτιβιστές διαμαρτυρήθηκαν ενώπιον της ανεξάρτητης Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την Τετάρτη, καθώς η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Μισέλ Τέιλορ εκφωνούσαν μια ομιλία για τη σχέση της Ουάσινγκτον με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με το Associated Press, έως και 140 διαδηλωτές ταξίδεψαν από μέρη όπως το Πουέρτο Ρίκο, τη Χαβάη και το Γκουάμ, μεταξύ άλλων, για να διαμαρτυρηθούν για την ομιλία της Τέιλορ.

Όταν ξεκίνησε την ομιλία της, οι ακτιβιστές, που κάθονταν σε όλη την αίθουσα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη της Ελβετίας, σηκώθηκαν όρθιοι και γύρισαν την πλάτη τους στην πρέσβειρα των ΗΠΑ.

Η ομιλία της Τέιλορ έγινε εν μέσω της πρώτης προγραμματισμένης επισκόπησης του απολογισμού των ΗΠΑ σε ανθρωπίνων δικαιωμάτων εδώ και εννέα χρόνια. Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συγκλήθηκε για να αξιολογήσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση ζητημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την τήρηση των δεσμεύσεών της στο πλαίσιο του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

Η πρέσβειρα επέμεινε ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον στη συνθήκη αποτελεί «μια ηθική επιταγή στην καρδιά της δημοκρατίας μας» και υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ «ηγούνται με το παράδειγμα, με τη διαφάνεια, την ανοιχτότητα, την ταπεινή προσέγγισή μας στις δικές μας προκλήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Έχετε ακούσει τις τελευταίες δύο ημέρες για πολλούς από τους συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας βάσει της σύμβασης και ακούσατε επίσης τη δέσμευσή μας να κάνουμε περισσότερα», είπε η Τέιλορ, προσθέτοντας ότι αναγνωρίζει ότι «τα θέματα που τίθενται συχνά είναι επώδυνο για όλους μας να συζητιούνται».

Ωστόσο, εκπρόσωποι των ΗΠΑ που είχαν ταξιδέψει στην εκδήλωση για να μοιραστούν τις προσωπικές τους ιστορίες πόνου και τραύματος είπαν ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία «αποφάσισε να εμμείνει στις γραμμένες εκ των προτέρων, γενικές και συχνά ανούσιες απαντήσεις» σε ερωτήσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Κάποιες φορές δινόταν η εντύπωση ότι οι απαντήσεις που θα δημιουργούσε μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης θα ήταν πιο ποιοτικές», δήλωσε ο Τζαμίλ Ντάκουαρ, διευθυντής του προγράμματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών.

«Όλοι αισθανόμαστε εξαπατημένοι από μια κυβέρνηση που είπε ότι θα τα πάει καλύτερα από τις προηγούμενες διοικήσεις, αλλά απλώς επαναλαμβάνει λόγια από τα ντοσιέ που έφεραν μαζί τους και από ιστοσελίδες που διάβασαν και δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με τα θέματα που τους είχαμε κοινοποιήσει», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Alliance San Diego, Αντρέα Γκερέρο, σύμφωνα με το TAG24 News.

«Τα λόγια τους δεν έχουν νόημα, αν δε συνοδεύονται από πράξεις», πρόσθεσε. «Οι πράξεις μιλούν δυνατότερα από τις λέξεις. Γι’ αυτό γυρίσαμε την πλάτη μας σήμερα».

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ επανεξετάζει τακτικά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλες τις χώρες που έχουν υπογράψει το Διεθνές Σύμφωνο του 1966 για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα. Επί του παρόντος, το σύμφωνο έχει επικυρωθεί από 173 κράτη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα