Τους «διαξιφισμούς» μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκάλεσε νωρίτερα σήμερα η συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2024 με τα πυρά της αντιπολίτευσης να κατευθύνονται σε κυβερνητικούς χειρισμούς για θέματα όπως η εντεινόμενη ακρίβεια και η εξασθένιση της αγοραστικής δυνατότητας ενός μεγάλου μέρους των εργαζομένων, οι προοπτικές της οικονομίας, οι ανισότητες αλλά και οι πρόσφατες πληγές από τις πρόσφατες πυρκαγιές και πλημμύρες σε περιοχές της χώρας.
Από τη μεριά της Ν.Δ., ο βουλευτής του κόμματος, Θεόδωρος Καράογλου, υποστήριξε πως για να επιτευχθεί κοινωνική δικαιοσύνη θα πρέπει να γίνει πολιτική με γνώμονα τον άνθρωπο και «όχι μόνο τους αριθμούς».
Στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι το νέο προσχέδιο «ενισχύει» το λαϊκό εισόδημα εκτιμώντας πως του χρόνου το «συνολικό όφελος για τους πολίτες» θα ξεπεράσει τα 2,1 δις. ευρώ). Ακολούθως έπλεξε το εγκώμιο της κυβέρνησης θεωρώντας πως προέβη σε «εντυπωσιακή» μείωση του δημόσιου χρέους. Όπως τόνισε, το δημόσιο χρέος από 171,4% το 2022 θα κλείσει φέτος στο 159,3% και στο 152,2% το 2024.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, απάντησε ότι το δημόσιο χρέος ουσιαστικά «μειώνεται» με νέα δάνεια, προσθέτοντας: «Η χώρα εξοφλεί δάνεια με νέα δάνεια. Πώς λέτε ότι το κρατικό χρέος θα μειωθεί κατά 4 δισ. ευρώ, στο τέλος του έτους, ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπεται ελλειμματικός;»
Ο Μιχάλης Κατρίνης ακολούθως κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει προβλήματα, όπως το ιδιωτικό χρέος, «που αυξάνεται διαρκώς απειλώντας την οικονομία και την κοινωνική συνοχή».
Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολίασε πως δε θα υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εάν η κυβέρνηση επιμείνει πως το μόνο που χρειάζεται είναι κάποιες «μικρές αλλαγές» σε σχέση με το 2022.
Και πρόσθεσε:
«Είναι πολύ να ζητήσουμε από την κυβέρνηση το μέγεθος των ανισοτήτων; Πού βρίσκονται, από που προέρχονται; Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν σε συγκεκριμένη κατεύθυνση; Αυτό που έχουμε εδώ είναι ένας προϋπολογισμός που δεν απαντά σε αυτά και το μόνο που έχει είναι ότι μοιάζει με τον προηγούμενο προϋπολογισμό και είναι πολύ κατώτερος σε σχέση με το μέγεθος των προβλημάτων στη νότια Ευρώπη και την Ελλάδα, πολύ κατώτερος από όσο θα περίμενα ακόμα και για μια δεξιά κυβέρνηση».
Μετά την τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ολοκληρώθηκε στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2024.