ΑΘΗΝΑ
18:16
|
06.05.2024
Τα πυρά της αντιπολίτευσης αφορούσαν κυβερνητικούς χειρισμούς για την ακρίβεια, τις προοπτικές της οικονομίας και τις ανισότητες.
Βουλή
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τους «διαξιφισμούς» μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων  προκάλεσε νωρίτερα σήμερα η συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2024 με τα πυρά της αντιπολίτευσης να κατευθύνονται σε κυβερνητικούς χειρισμούς για θέματα όπως η εντεινόμενη ακρίβεια και η εξασθένιση της αγοραστικής δυνατότητας ενός μεγάλου μέρους των εργαζομένων, οι προοπτικές της οικονομίας, οι ανισότητες αλλά και οι πρόσφατες πληγές από τις πρόσφατες πυρκαγιές και πλημμύρες σε περιοχές της χώρας.

Από τη μεριά της Ν.Δ., ο βουλευτής του κόμματος, Θεόδωρος Καράογλου, υποστήριξε πως για να επιτευχθεί κοινωνική δικαιοσύνη θα πρέπει να γίνει πολιτική με γνώμονα τον άνθρωπο και «όχι μόνο τους αριθμούς».

Ο 63χρονος βουλευτής της Ν.Δ. Θεόδωρος Καράογλου

Στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι το νέο προσχέδιο «ενισχύει» το λαϊκό εισόδημα εκτιμώντας πως του χρόνου το «συνολικό όφελος για τους πολίτες» θα ξεπεράσει τα 2,1 δις. ευρώ). Ακολούθως έπλεξε το εγκώμιο της κυβέρνησης θεωρώντας πως προέβη σε «εντυπωσιακή» μείωση του δημόσιου χρέους. Όπως τόνισε, το δημόσιο χρέος από 171,4% το 2022 θα κλείσει φέτος στο 159,3% και στο 152,2% το 2024.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, απάντησε ότι το δημόσιο χρέος ουσιαστικά «μειώνεται» με νέα δάνεια, προσθέτοντας: «Η χώρα εξοφλεί δάνεια με νέα δάνεια. Πώς λέτε ότι το κρατικό χρέος θα μειωθεί κατά 4 δισ. ευρώ, στο τέλος του έτους, ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπεται ελλειμματικός;»

Ο 48χρονος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης

Ο Μιχάλης Κατρίνης ακολούθως κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει προβλήματα, όπως το ιδιωτικό χρέος, «που αυξάνεται διαρκώς απειλώντας την οικονομία και την κοινωνική συνοχή».

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος,  σχολίασε πως δε θα υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εάν η κυβέρνηση επιμείνει πως το μόνο που χρειάζεται είναι κάποιες «μικρές αλλαγές» σε σχέση με το 2022.

Ο 63χρονος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος

Και πρόσθεσε:

«Είναι πολύ να ζητήσουμε από την κυβέρνηση το μέγεθος των ανισοτήτων; Πού βρίσκονται, από που προέρχονται; Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν σε συγκεκριμένη κατεύθυνση; Αυτό που έχουμε εδώ είναι ένας προϋπολογισμός που δεν απαντά σε αυτά και το μόνο που έχει είναι ότι μοιάζει με τον προηγούμενο προϋπολογισμό και είναι πολύ κατώτερος σε σχέση με το μέγεθος των προβλημάτων στη νότια Ευρώπη και την Ελλάδα, πολύ κατώτερος από όσο θα περίμενα ακόμα και για μια δεξιά κυβέρνηση».

Μετά την τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ολοκληρώθηκε στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2024.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υεμένη: συνελήφθησαν κατάσκοποι αμερικανοϊσραηλινής μονάδας

Πούτιν: Οι αντίπαλοι μας προσπάθησαν να διαλύσουν την χώρα εκ των εσω

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Χτύπημα στην χώρα με Βρετανικά όπλα θα απαντηθεί με χτύπημα σε βρετανική βάση

Επίθεση στην Ράφα: Καταδικάζουν διεθνείς αξιωματούχοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα