ΑΘΗΝΑ
14:17
|
02.05.2024
Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ επιστρέφει στο σπίτι του από την αυτοεξορία πριν από τις γενικές εκλογές.
Ναουάζ Σαρίφ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ επιστρέφει στο σπίτι του από την αυτοεξορία πριν από τις γενικές εκλογές, μεταδίδει το BBC.

Λίγοι θα μπορούσαν να έχουν γράψει τη δραματική ανατροπή για κάποιον που υπήρξε αγκάθι στο πλευρό του ισχυρού στρατού για τόσο μεγάλο μέρος της μακροχρόνιας καριέρας του.

Όταν ήταν τελευταία φορά στο Πακιστάν, ο Σαρίφ εξέτιε ποινή για διαφθορά – αλλά του επετράπη να φύγει από τη φυλακή για λόγους υγείας τον Νοέμβριο του 2019.

Τώρα φαίνεται ότι ο στρατός είναι έτοιμος να υποδεχτεί πίσω τον άνθρωπο που ανέτρεψε με πραξικόπημα – και θα μπορούσε ακόμη και να καταλήξει να γίνει ξανά πρωθυπουργός.

Δεν είναι μόνο αυτό – σε μια εντυπωσιακή αντιστροφή ρόλων, ο αντίπαλός του Ίμραν Χαν, ο οποίος τον αντικατέστησε ως πρωθυπουργός το 2018, είναι τώρα ο ίδιος στη φυλακή αφού έπεσε σε διαμάχη με τον στρατό.

Παρά την αίσθηση του déjà vu, δεν είναι σίγουρο πώς ακριβώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Τι θα συμβεί όταν ο Σαρίφ προσγειωθεί;

Ο τρεις φορές πρώην πρωθυπουργός πέρασε τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο Λονδίνο, αφού εξασφάλισε εγγύηση για να φύγει από τη φυλακή με ασθενοφόρο, φαινομενικά για ιατρική περίθαλψη.

Εντείνει τις πολιτικές δεσμεύσεις του από το 2022, όταν ο Ίμραν Χαν ανατράπηκε σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία δυσπιστίας.

Το κόμμα PML-N του κ. Σαρίφ ανέλαβε τη διακυβέρνηση του Πακιστάν σε εκείνο το σημείο, με επικεφαλής τον μικρότερο αδελφό Σαχμπάζ. Τώρα ο μεγάλος αδερφός επιστρέφει σπίτι – πρόκειται να πετάξει στο Ισλαμαμπάντ από το Ντουμπάι το Σάββατο και στη συνέχεια στη γενέτειρά του Λαχόρη για μια δημόσια συγκέντρωση.

Υπάρχουν ακόμη εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, αλλά δεν φοβάται ότι θα συλληφθεί καθώς έχει εξασφαλίσει εγγύηση μέχρι την ακρόαση την επόμενη εβδομάδα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σαρίφ επιστρέφει από την εξορία.

Το 2007, αυτός και η συνάδελφός του ηγέτης της αντιπολίτευσης Μπεναζίρ Μπούτο συνήψαν μια ιστορική συμφωνία με τον στρατό για να συμμετάσχουν για πρώτη φορά σε εκλογές μετά το πραξικόπημα του 1999 που τον ανέτρεψε.

Όλα τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης βρίσκονταν στην ίδια σελίδα τότε, σε αντίθεση με τώρα – το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν (PPP) της κυρίας Μπούτο κατέληξε σε σαρωτική νίκη, εβδομάδες μετά τη δολοφονία της σε προεκλογική συγκέντρωση.

Θα γίνει ξανά πρωθυπουργός ο Σαρίφ;

Το κόμμα του έχει ξεκαθαρίσει ότι θα είναι ο υποψήφιος Πρωθυπουργός στις εκλογές που ήταν να διεξαχθούν φέτος, και τώρα αναβάλλονται για το 2024.

Ωστόσο, ο 73χρονος έχει πολλά ζητήματα να αντιμετωπίσει – μεταξύ άλλων μια οικονομία σε κρίση, για την οποία κατηγορείται σε μεγάλο βαθμό το κόμμα του, και ευρέως διαδεδομένα συναισθήματα ότι η ψήφος δεν θα είναι δίκαιη επειδή ο κύριος αντίπαλός του είναι φυλακισμένος.

Και μετά υπάρχει ο στρατός, ο οποίος έχει μεγάλο λόγο για το πώς διοικείται το Πακιστάν.

Ενώ στο εξωτερικό, ο πρώην πρωθυπουργός ήταν πολύ φωνητικός κατά καιρούς κατά των ενόπλων δυνάμεων. Συγκεκριμένα, κατηγόρησε έναν πρώην αρχηγό της τρομοκρατικής υπηρεσίας πληροφοριών ISI και τον πρώην αρχηγό του επιτελείου του στρατού για πολιτική αστάθεια, κατηγορίες που αρνήθηκαν.

Ο κ. Σαρίφ είπε ότι είχε πέσει θύμα «ψευδών υποθέσεων» και κατηγόρησε τους δικαστές της χώρας για συμπαιγνία. Αυτό, είπε, είχε ως αποτέλεσμα μια ανάπηρη δημοκρατία που δεν είχε αφήσει κανέναν από τους πρωθυπουργούς του Πακιστάν να ολοκληρώσει τη συνταγματική θητεία του στην εξουσία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αστυνομία και εθνοφρουρά εισέβαλαν στο UCLA- Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες της πρότασης εκεχειρίας του Ισραήλ

ΜέΡΑ25: Προκλητική η αποφυλάκιση του ναζιστή Μιχαλολιάκου

Συγκέντρωση στο Γερεβάν με αίτημα την παραίτηση του Νικόλ Πασινιάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα